1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Υγέια και Διατροφη: Αύξηση βάρους και Fast Food

Υγέια και Διατροφη: Αύξηση βάρους και Fast Food

Υγέια και Διατροφη: Αύξηση βάρους και Fast Food
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Άννα Κορτέση,

Ένα έτοιμο γεύμα Fast Food περιέχει 1.750 χιλιοστόγραμμα νατρίου κι αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την καθημερινή προτεινόμενη ποσότητα νατρίου για ενήλικες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε fast food κάθε μέρα και να μην παχαίνουν, χωρίς να εμφανίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι επιστήμονες ίσως έχουν ανακαλύψει γιατί συμβαίνει αυτό σε κάποιους ανθρώπους.

Ειδικότερα, σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Scientific Reports» διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού σε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους σε ποντίκια – το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περιμέναμε. Τα ποντίκια που ακολούθησαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ελάχιστη προσθήκη αλατιού, από την άλλη πλευρά, πήραν περισσότερο βάρος.

Το νάτριο φυσικά δεν επηρεάζει τον καθένα μας με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό κι αρκετοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτές τις «απαγορευμένες» τροφές και καταλήγουν να παχαίνουν. Όπως και να είναι η κατάσταση, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προωθείται μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι. Πέρα από το σωματικό βάρος, οι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι ορατοί.

Το Αλάτι Βρίσκεται Παντού

Φυσικά χρειαζόμαστε νάτριο για το σώμα μας και την λειτουργία του σε καθημερινή βάση. Όμως, η αλήθεια είναι πως λαμβάνουμε καθημερινά νάτριο από τη διατροφή μας. Εκτός από τους συνήθεις αλμυρούς υπόπτους που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει νάτριο σε τρόφιμα που συνήθως δεν συνδέονται με αυτό. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει αρκετό αλάτι στον χυμό ντομάτας και στο τυρί cottage. Καταλαβαίνετε λοιπόν τη σημασία του ελέγχου του αλατιού, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωσή του στα επιτρεπτά όρια.

Υπάρχει πολύ αλάτι σε πολλά fast foods. Έτσι, αν σχεδιάζετε να απολαύσετε τη χαρά του γρήγορου φαγητού ή οποιουδήποτε άλλου γεύματος πλούσιου σε αλάτι, πρέπει να αναλογιστείτε εάν αξίζει να διακινδυνεύσετε την υγεία σας. Εάν είναι προγραμματισμένο ένα τέτοιο γεύμα, τότε επιβάλλεται η κατανάλωση τροφών που είναι φτωχές σε νάτριο για το υπόλοιπο της ημέρας. Μπορείτε για παράδειγμα να ετοιμάσετε μια σαλάτα χωρίς προσθήκη αλατιού ή να δοκιμάσετε κάποια σούπα, ένα σάντουιτς με λαχανικά ή ακόμη και ζυμαρικά ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι.

Εναλλακτικές Λύσεις

Εάν θεωρείτε πως το αλάτι είναι απαραίτητο για να νοστιμίσει ένα φαγητό, προτείνουμε να πειραματιστείτε με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά. Αντί να χρησιμοποιείτε έτοιμους κύβους που είναι γεμάτοι με συντηρητικά και νάτριο, μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό βασιλικό, δυόσμο και μαϊντανό, πιπέρι και πάπρικα, κάρδαμο και πολλά άλλα δώρα της φύσης. Επίσης, το σκόρδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και προσδίδει μια γεμάτη, πικάντικη γεύση που ικανοποιεί εξίσου με το αλάτι.

Οι συνταγές που απαιτούν αλάτι είναι το ίδιο νόστιμες, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μόλις τη μισή ποσότητα αλατιού. Έστω κι αν την πρώτη φορά η γεύση σας παραξενέψει, θα συνειδητοποιήσετε πως η έλλειψη υπερβολικού αλατιού τονίζει την ξεχωριστή γεύση κάθε φαγητού. Τα υλικά διακρίνονται πιο καθαρά και ο συνδυασμός υλικών φαντάζει πιο επιτυχημένος.

Αν είστε κι εσείς από τους ανθρώπους που προσθέτουν αλάτι χωρίς καν να δοκιμάσουν, αναθεωρήστε. Θα διαπιστώσετε με έκπληξη πως το φαγητό ήταν ήδη αλατισμένο ικανοποιητικά, προτού το γεμίσετε με επιπλέον αλάτι. Όσο κι αν οι αλμυρές γεύσεις είναι του γούστου σας, αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού με έξυπνους τρόπους για την υγεία σας!

Πάντα με υγεία,

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Διαιτολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος δουλεύει με μια ποικιλία πελατών καλύπτοντας τους διατροφικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα αλλάζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Με επίκεντρο την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός γεμάτου προγράμματος, η Άννα διδάσκει στους πελάτες της πώς να τρώνε με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Η Άννα είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στην Αγωγή Υγείας και Σχεδιασμό-Τεχνολογίας Τροφίμων (BA Home Ec- Food Design and Technology), δεύτερου πτυχίου στην Διαιτολογία και Διατροφή (BSc Dietetics and Nutrition) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή (MSc Clinical Nutrition). Μέρος της εκπαίδευσής της αποτέλεσε η απόκτηση εμπειρίας σε οργανισμούς, σχολεία και ιατρικά κέντρα όπως το Mediterranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Γαληνός στη Λεμεσό όπου έχει ασχοληθεί με ειδικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης για νοσήματα όπως: σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αναιμία, τροφικές αλλεργίες, οστεοπόρωση, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α.

Περισσότερα: www.annacortesi.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.