1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Υγεία & Διατροφή: Πως να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με...

Υγεία & Διατροφή: Πως να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό!

Υγεία & Διατροφή: Πως να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Άννα Κορτέση

Η σχέση σου με το φαγητό είναι μόνιμη και μακροχρόνια και είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι είναι πολύ σημαντική για να την έχεις στο θεωρείο σαν το φάντασμα της όπερας. 

Εάν καταφέρεις να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό θα βιώσεις τα ευεργετικά της αποτελέσματα στη ζωή σου. Επένδυσε στο κτίσιμο γερών θεμελίων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτής της σχέσης ως δώρο για τον εαυτό σου. 

Μην περιμένεις μέχρι τα Χριστούγεννα ή τα επόμενα σου γενέθλιά, ξεκίνα τώρα αποφεύγοντας τις ταμπέλες. Άστες για καθοδήγηση στο δρόμο. Σκέψου πόσο πιο απλή και όμορφη θα ήταν η ζωή σου αν δεν υπήρχε ο όρος “φαγητό χωρίς ενοχές”. Όταν σκέφτεσαι ότι κάποιες τροφές σου προκαλούν τύψεις ή σε ωθούν σε διατροφικές “αμαρτίες” είναι σαν να έχεις παραδώσει τον έλεγχο στο φαγητό για τα αρνητικά συναισθήματα που σε καταβάλλουν και σε καταπονούν όταν τρως. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που έχει μετατρέψει το φαγητό στους δαίμονες που σε κατατρέχουν δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η θετική πλευρά όμως είναι ότι αφού εσύ τα δημιουργείς όλα, εσύ είσαι το άτομο που έχει τη δύναμη να φτιάξει τη σχέση σου με το φαγητό. Ξεκίνα λοιπόν με την διαγραφή των όρων “καλό” και “κακό” φαγητό. Δεν αναφερόμαστε σε εκείνες τις περιπτώσεις που απλά θα πεις «Ουάου, λατρεύω αυτό το φαγητό. Είναι πολύ καλό.» ή « Γιαξ, το γάλα έχει χαλάσει. Είναι κακό.», αλλά όταν νιώθεις ότι είσαι καλός ή κακός επειδή έφαγες ένα συγκεκριμένο φαγητό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι διατροφικές μόδες και οι κίνδυνοι τους!

Είναι καιρός να αποδεχτείς ότι τα φαγητά είναι απλά φαγητά. Η λέξη από μόνη της έχει ουδέτερη σημασία. Εκείνο που κάνει ένα φαγητό να είναι “καλό” ή “κακό” είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και τα συναισθήματα που τρέφεις για το συγκεκριμένο φαγητό. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο το καταναλώνεις μπορεί να προσδιορίσει τη σχέση που επιλέγεις να έχεις με το φαγητό αυτό. Ξεπέρασε τους φραγμούς που έχεις βάλει στον εαυτό σου, εφοδιάσου με τα αγαπημένα σου φαγητά και σπάσε τον μύθο ότι το φαγητό έχει μια διαβολική δύναμη που σε τραβάει προς τον πάτο.

Όπως η αγάπη είναι τροφή για την ψυχή σου, αλλά το να μάθεις να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου είναι πρόκληση για τον καθένα μας έτσι και με το φαγητό, ενώ αποτελεί τροφή για το σώμα μας το να μάθουμε να αγαπούμε το φαγητό και να το απολαμβάνουμε δεν αποτελεί μόνο πρόκληση αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, όμως όχι αδύνατο.

Όταν σου αρέσει η γεύση του φαγητού που τρως σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία και ανυψώνει την διάθεση σου και ξαφνικά εκείνο το συγκεκριμένο φαγητό σου φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή, ανεξάρτητα από τα λιπαρά και τις θερμίδες που έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι διατροφικές μόδες και οι κίνδυνοι τους!

Από την άλλη, όταν δεν απολαμβάνεις γευστικά ένα φαγητό, ακόμα και να ξέρεις ότι είναι θρεπτικό για το σώμα σου, δεν είσαι στη διάθεση να το φας και δεν νιώθεις ωραία όταν το τρως καταλήγοντας να μην ευχαριστιέσαι με αυτό που έφαγες και να θέλεις να φας κάτι άλλο.

Σημασία έχει να απολαμβάνεις αυτό που τρως, χωρίς ταμπέλες, και με βάση τη δική σου ξεχωριστή ταυτότητα και προτιμήσεις. Δεν έχει σημασία πόσες ηθοποιοί ή τραγουδίστριες τρώνε ή πίνουν το συγκεκριμένο φαγητό, εάν εσένα δεν σου αρέσει τότε απλά δεν θα το απολαύσεις.

Έτσι λοιπόν, ακολούθα τις δικές σου επιλογές και ξεκίνα να απολαμβάνεις την ελευθερία που έχεις να επιλέγεις αυτό που αρμόζει στις δικές σου γευστικές προτιμήσεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το κτίσιμο μας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό.

Περισσότερα στο annacortesi.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Διαιτολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος δουλεύει με μια ποικιλία πελατών καλύπτοντας τους διατροφικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα αλλάζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Με επίκεντρο την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός γεμάτου προγράμματος, η Άννα διδάσκει στους πελάτες της πώς να τρώνε με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Η Άννα είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στην Αγωγή Υγείας και Σχεδιασμό-Τεχνολογίας Τροφίμων (BA Home Ec- Food Design and Technology), δεύτερου πτυχίου στην Διαιτολογία και Διατροφή (BSc Dietetics and Nutrition) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή (MSc Clinical Nutrition). Μέρος της εκπαίδευσής της αποτέλεσε η απόκτηση εμπειρίας σε οργανισμούς, σχολεία και ιατρικά κέντρα όπως το Mediterranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Γαληνός στη Λεμεσό όπου έχει ασχοληθεί με ειδικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης για νοσήματα όπως: σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αναιμία, τροφικές αλλεργίες, οστεοπόρωση, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α. Περισσότερα: www.annacortesi.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.