1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Πως πετυχαίνουμε μια αλλαγή;

Πως πετυχαίνουμε μια αλλαγή;

Πως πετυχαίνουμε μια αλλαγή;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Συνήθως πίσω από αυτήν την αποτυχία αλλαγής κρύβεται η λανθασμένη εστίαση την οποία κάνουμε.

Όλοι μας βρισκόμαστε συχνά μπροστά στην εξής δυσκολία: Θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στον εαυτό μας ή στην συμπεριφορά μας αλλά όταν έρχεται η ώρα να περάσουμε στην δράση δεν πραγματοποιούμε καμία αλλαγή ή εγκαταλείπουμε εύκολα την προσπάθεια!

της Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach Insurance  Mentor, EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια;
Προκειμένου να πετύχουμε μια αλλαγή ας εξετάσουμε πρώτα ποιες είναι οι δικές μας αδυναμίες!
Συνήθως πίσω από αυτήν την αποτυχία αλλαγής κρύβεται η λανθασμένη εστίαση την οποία κάνουμε.

Η καθημερινότητα και τα προβλήματα της μας έχει απορροφήσει τόσο πολύ που όλοι μας λειτουργούμε ξεχνώντας μια αυτονόητη και απλή αρχή:

«Υπάρχουν πράγματα στην ζωή που μπορούμε να ελέγξουμε και πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε»

Η παραγνώριση αυτής της πραγματικής αρχής μας οδηγεί στο να εστιάζουμε τις προσπάθειες μας γύρω από πράγματα τα οποία δεν βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο έτσι καταλήγουμε απογοητευμένοι γιατί οι προσπάθειες μας δεν είχαν την αναμενόμενη έκβαση.

Η λύση βρίσκεται αλλάζοντας την εστίαση μας από κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε σε κάτι που βρίσκεται υπό τον δικό μας έλεγχο.

Τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι άπειρα και έχουν να κάνουν συνήθως με το περιβάλλον μας.

Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω μας γιατί έχουν την δική τους βούληση. Δεν μπορούμε επίσης να ελέγξουμε τι έγινε στο παρελθόν και να αλλάξουμε αυτά που έχουν ήδη συμβεί.

Φαντάζουν αυτονόητα αλλά πόσες φορές έχουμε περάσει χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φέρεται κάποιος άλλος (π.χ. σύντροφος,συνεργάτης, πελάτης κ.λπ.) ή ευχόμενοι να μην είχαμε κάνει μια “x” επιλογή στο παρελθόν;

Έτσι χάνεται πολύτιμη ενέργεια και χρόνος δημιουργικός προκειμένου να διορθώσουμε όσα μας προβληματίζουν.

Στα πράγματα τα οποία αξίζει να εστιάζουμε ώστε να ελέγξουμε (αν και συχνά δεν γνωρίζουμε πως) είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας και η συμπεριφορά μας.

Το τι σκεπτόμαστε καθορίζει το πώς νοιώθουμε, το οποίο καθορίζει το αν και με ποιο τρόπο θα δράσουμε.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο συνήθως δεν προβαίνουμε σε μια δράση, η οποία θα μας οδηγήσει σε αλλαγή είναι το πώς νοιώθουμε μετά από σκέψεις που κάνουμε.

Στην πραγματικότητα το να εστιάσουμε στην δική μας σκέψη και στον δικό μας συναίσθημα δεν είναι και τόσο απλό επειδή δεν έχουμε εξασκηθεί να το κάνουμε αυτό! Οι περισσότεροι άνθρωποι αν τους ρωτήσουμε τι σκέπτονται ή τι νοιώθουν κάποια συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια.

Η παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων αποτελεί το κλειδί.
Χρειάζεται φυσικά εξάσκηση και ίσως και βοήθεια από έναν ειδικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο π.χ. έναν LifeCoach, για να ενισχύσει την διαδικασία αυτό παρατήρησης και επίγνωσης.

Να θυμάστε λοιπόν ότι τα συναισθήματα μας τα οποία έχουν δημιουργηθεί από σκέψεις δεν καθορίζουν απλώς τα θέλω μας αλλά είναι και αυτά τα οποία τροφοδοτούν τις δράσεις και τις συμπεριφορές μας.

«Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε.Η ζωή μας μεταμορφώνεται όταν αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας. Οι σκέψεις που κάνουμε και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι πανίσχυρες».
«Με τις σκέψεις και τα λόγια πλάθουμε τη ζωή μας» αναφέρει η
συγγραφεύς του βιβλίου «Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε», Μπάρμπαρα Μπέργκερ.

Αποφασίστε τι είδους ζωή θέλετε, οραματιστείτε την, διεκδικήστε την. Επικεντρωθείτε σε εσάς, πιστέψτε σε εσάς, δράστε και δεσμευτείτε και οι κόποι σας σύντομα θα ανταμειφθούν… Γιατί οι αλλαγές οδηγούν σε θαύματα που κάνεις μας δεν μπορεί να φανταστεί!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.