1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πως η τηλεματική θα αλλάξει την ασφάλιση αυτοκινήτου και το παράδειγμα...

Πως η τηλεματική θα αλλάξει την ασφάλιση αυτοκινήτου και το παράδειγμα της Anytime!

Πως η τηλεματική θα αλλάξει την ασφάλιση αυτοκινήτου και το παράδειγμα της Anytime!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Χωρίς αμφιβολία, ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται σχεδόν σε ότι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη και η εμφάνιση νέων τεχνολογικών λύσεων για διάφορους τομείς είναι πιο ραγδαία από ποτέ.

Η τεχνολογική αυτή ανάπτυξη επηρέασε και επηρεάζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου και φυσικά θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και τον ασφαλιστικό τομέα. Αντίθετα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον κλάδο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι εντονότερος από ποτέ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 2021 επενδύθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις Insurtech ξεπερνώντας τις επενδύσεις που έγιναν το 2018 και 2019 συνολικά.

Ακόμη μία αλλαγή που αναμφίβολα συντελείτε αφορά τον τρόπο που οι άνθρωποι μετακινούνται. Με την εργασία από το σπίτι να ήρθε για να μείνει και τις νέες συσκευές κινητικότητας να μπαίνουν στην ζωή μας ίσως σε μερικά χρόνια το αυτοκίνητο να μην είναι ένα μέσο που θα χρειαζόμαστε καθημερινά.

Και εδώ είναι που αναμένετε συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου με βάση την χρήση και με βάση την οδική συμπεριφορά (δηλαδή το πως οδηγούμε) θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας. Η τηλεματική είναι ανάμεσα στις τεχνολογίες που προβλέπετε ότι θα αλλάξει την ασφάλιση αυτοκινήτου και θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Anytime: 7 χρόνια στην Κύπρο, ασφάλιση μέσα σε 5 λεπτά!

Μέσω τις τηλεματικής οι εταιρείες θα μπορούν να αποτρέψουν κινδύνους τόσο μέσα από προειδοποιήσεις στον οδηγό σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσα από διάφορα σχέδια ανταμοιβής για όσους είναι προσεκτικοί και οδηγούν με ασφάλεια.  Η τηλεματική θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να αλλάξουν τόσο το μοντέλο τιμολόγησης τους για την ασφάλεια αυτοκινήτου έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο και προσωποποιημένο αλλά την ίδια στιγμή θα τις ωθήσει να αναθεωρήσουν κάποιες πολιτικές τους όσο αφορά την αναδοχή κινδύνων που σήμερα θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Αυτό το θέμα δεν θα μπορούσε να λείπει και από την συζήτηση μας στο 5ο Insurtech Conference που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη Τρίτη.

Μία εταιρεία στην χώρα μας που αξιοποιεί ήδη την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η Anytime Online με την εταιρεία να εισάγει το πρώτο πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου που βασίζετε στην τηλεματική το 2019.

Στην διάρκεια της συζήτησης για το πως η Κυπριακή αγορά αντιμετωπίζει τις τεχνολογικές προκλήσεις, η Head of Anytime Cyprus Operations, κα. Καίτη Αλεξάνδρου-Φωτιάδου, μίλησε για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα της Anytime, το πως ακριβώς δουλεύει αλλά και ποιοι παράγοντες δείχνουν ότι στο μέλλον αυτά τα προγράμματα θα είναι πιο δημοφιλή ανάμεσα στους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδήγηση στην εγκυμοσύνη; Τι να προσέξετε

Η κα. Αλεξάνδρου-Φωτιάδου αρχικά μας ανάφερε ότι το SMART DRIVE απευθύνεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς εμπειρία οδήγησης, όπου με την χρήση της εφαρμογής μπορούν πρώτο να παρακολουθήσουν και να βελτιώσουν την οδηγική τους συμπεριφορά και δεύτερο να εξασφαλίσουν έκπτωση στο ασφάλιστρο της ανανέωσης τους ανάλογα με το πόσο καλά οδηγούν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής η εταιρεία μπορεί να αλληλοεπιδρά με τους πελάτες της, μέσω διαφόρων ενεργειών όπως Challenges και διαγωνισμοί, και έτσι να επιβραβεύσουν την σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Η κα. Αλεξάνδρου-Φωτιάδου, δεν παράλειψε να αναφερθεί και στις παγκόσμιες τάσεις οι οποίες δείχνουν ότι οι πελάτες αναζητούν πιο προσωποποιημένα ασφάλιστρα και ασφαλιστήρια ενώ επιπλέον σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα νέα οχήματα που θα κυκλοφορούν στην ένωση θα πρέπει να φέρουν στον εξοπλισμό τους το λεγόμενο «black box» για την καταγραφή δεδομένων οδήγησης.

Συνοψίζοντας κα. Αλεξάνδρου-Φωτιάδου, και λαμβάνοντας υπόψη τους δύο αυτούς παράγοντες, τόνισε ότι η τάση προς περαιτέρω χρήση τηλεματικών προϊόντων Pay How You Drive και Pay As You Drive θα είναι πιο συχνή στο μέλλον της ασφάλισης αυτοκινήτου για να μπορέσει ο κλάδος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών.

Θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με μία αναφορά του του CEO της Αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allstate, Tom Wilson η οποία αποτυπώνει το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου και πως αυτό διαμορφώνεται από την τηλεματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σημαντικότητα της κάμερας οπισθοπορείας

«Όποιος δεν ενστερνιστεί έγκαιρα την τηλεματική, τότε δεν θα παραμείνει στην ασφαλιστική βιομηχανία για πολύ καιρό!»

Εάν έχει δίκαιο θα δείξει το μέλλον!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Panayiotis Sofocleous

Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ενώ το 2021 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με τίτλο Msc in Business Management στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Κατέχει ακόμη τον τίτλο Diploma in Insurance Practice από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 2008 όπου υπήρξε στέλεχος της πρώτης direct εταιρείας Gan Direct μέχρι τον Μάιο του 2021 έχοντας περάσει από διάφορες διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα κατείχε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή έχοντας κάτω από την ευθύνη του το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2021 δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Insurance News όπου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μέσο ωφέλιμο τόσο για τους επαγγελματίες της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας αλλά και τον καταναλωτή συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής Κουλτούρας στην Κυπριακή κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.