1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Οι διατροφικές μόδες και οι κίνδυνοι τους!

Οι διατροφικές μόδες και οι κίνδυνοι τους!

Οι διατροφικές μόδες και οι κίνδυνοι τους!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Άννα Κορτέση,

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλο και κάποια νέα δίαιτα εμφανίζεται στο προσκήνιο και διεκδικεί τον τίτλο της καινούριας μόδας. Πολλοί οι ακόλουθοι που σπεύδουν να τη δοκιμάσουν, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή τους για τη γευστική αυτή καινοτομία.

Όμως, λίγο αργότερα κάτι καινούριο βλέπει το φως της δημοσιότητας και συνήθως η προηγούμενη δίαιτα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ορισμένες δίαιτες, ωστόσο, δείχνουν να αντέχουν στην πάροδο του χρόνου. Κάποιες από αυτές, πολύ κακώς. 

Ας πάρουμε μια γεύση από τις διατροφικές μόδες που καλό θα είναι να ξεπεράσουμε, λόγω της ιδιαιτερότητας και των κινδύνων που εγκυμονούν:

Δίαιτα Paleo

Η Δίαιτα Paleo υποστηρίζει πως η διατροφή των πρωτόγονων ανθρώπων είναι η ιδανική επιλογή για εμάς. Φυσικά, ούτε λόγος για το γεγονός ότι ο μέσος πρωτόγονος δε ζούσε πάνω από 30 έτη. Με αυτή τη διατροφή, αποχαιρετούμε τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα όσπρια κι άλλες τροφές, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι άνθρωποι των σπηλαίων. Σίγουρα μια τέτοια δίαιτα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη!

Smoothies – Χυμοί

Η καινούρια μόδα επιτάσσει την κατανάλωση smoothies και χυμών. Αν και με την πρώτη ματιά κάτι τέτοιο φαίνεται αθώο και μάλιστα υγιεινό, εντούτοις μια δεύτερη ανάγνωση εγείρει ορισμένα ερωτηματικά. Η αλήθεια είναι πως μέσω των smoothies και των χυμών, καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μη μπορώντας να ελέγξουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Ειδικά οι προπαρασκευασμένοι χυμοί και τα smoothies δεν είναι τόσο υγιεινές επιλογές.

Δίαιτες Αποτοξίνωσης με νερό και χυμούς

Το σώμα μας διαθέτει τα δικά του όργανα αποτοξίνωσης. Επομένως, δεν είναι απαραίτητη μια ακραία δίαιτα αποτοξίνωσης για να ενισχυθεί η υγεία μας. Επιπλέον, οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες για την υγεία. Ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε όσους ακολουθήσουν μια τέτοια διατροφή, λόγω της υπερβολικά χαμηλής πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα. Εξάλλου, η όποια απώλεια κιλών απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποτοξίνωσης είναι παροδική.

Δίαιτες Χαμηλές σε Υδατάνθρακες

Έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι δίαιτες, που περιορίζουν δραματικά την πρόσληψη υδατανθράκων μέσα στην ημέρα. Οι οπαδοί μιας τέτοιας δίαιτας υποστηρίζουν ότι η απώλεια κιλών είναι σταθερή και συνεχής, όταν αποφεύγονται οι υδατάνθρακες στο σύνολό τους. Όμως, μέσα από την αποφυγή των υδατανθράκων, η υγεία μας απειλείται και πιθανόν να διαταραχθούν οι ορμόνες στον οργανισμό μας. Επίσης, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός από ποτέ και δεν έχουμε την ενέργεια που απαιτείται, ώστε να αντεπεξέλθουμε σε τακτική άσκηση.

Διατροφή χωρίς Γλουτένη

Μια νέα μόδα είναι εκείνη της διατροφής χωρίς γλουτένη. Αν όμως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο να επιβάλλει την αποφυγή της γλουτένης, μια τέτοια κίνηση δεν είναι απαραίτητη. Το αντίθετο, μάλιστα. Ορισμένες τροφές χωρίς γλουτένη περιέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες, συντηρητικά, ζάχαρη και λιπαρά. Επομένως, κάθε τροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι συνετό να χαρακτηρίζεται αυτόματα ως υγιεινή επιλογή για εμάς.

Η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή, με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται, είναι διαχρονική. Όλοι ενδιαφερόμαστε για τον ιδανικό τρόπο διατροφής κι όλοι επιθυμούμε να διατηρούμαστε στο σωστό βάρος, υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Σε αντίθεση με τη μόδα της κάθε εποχής, αξίζει να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διατροφή είναι και το μυστικό για μια καλύτερη ζωή!

Πάντα με υγεία,

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Διαιτολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος δουλεύει με μια ποικιλία πελατών καλύπτοντας τους διατροφικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα αλλάζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Με επίκεντρο την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός γεμάτου προγράμματος, η Άννα διδάσκει στους πελάτες της πώς να τρώνε με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Η Άννα είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στην Αγωγή Υγείας και Σχεδιασμό-Τεχνολογίας Τροφίμων (BA Home Ec- Food Design and Technology), δεύτερου πτυχίου στην Διαιτολογία και Διατροφή (BSc Dietetics and Nutrition) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή (MSc Clinical Nutrition). Μέρος της εκπαίδευσής της αποτέλεσε η απόκτηση εμπειρίας σε οργανισμούς, σχολεία και ιατρικά κέντρα όπως το Mediterranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Γαληνός στη Λεμεσό όπου έχει ασχοληθεί με ειδικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης για νοσήματα όπως: σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αναιμία, τροφικές αλλεργίες, οστεοπόρωση, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α. Περισσότερα: www.annacortesi.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.