1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Κραδασμοί, αναταράξεις και ανακατατάξεις στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά λόγο Ουκρανίας

Κραδασμοί, αναταράξεις και ανακατατάξεις στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά λόγο Ουκρανίας

Κραδασμοί, αναταράξεις και ανακατατάξεις στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά λόγο Ουκρανίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Ο πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας συνεχίζετε εδώ και σχεδόν ένα μήνα χωρίς να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται να λήξει σύντομα. Αδιαμφισβήτητα ο θάνατος αθώων ανθρώπων ανάμεσα τους μικρά παιδιά είναι η πιο τραγική εικόνα του πολέμου ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Πέραν των μαχών στο έδαφος και τον αέρα της Ουκρανίας, ένας άλλος πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στα Δυτικά κράτη και την Ρωσική Ομοσπονδία. Ο οικονομικός πόλεμος μέσω κυρώσεων και από τις δύο πλευρές επηρεάζει άμεσα τις οικονομίες τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Αμερικής.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, όπως είδαμε και σε προηγούμενα μας άρθρα, δεν μένει ανεπηρέαστος με τις ασφαλιστικές εταιρείες σε τοπικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να επιχειρούν να αποτιμήσουν την κατάσταση, να προβλέψουν το μέλλον αλλά και να πάρουν εκείνες τις ενέργειες που θα καταφέρουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Σε θέση άμυνας η τοπική αγορά

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η Κυπριακή ασφαλιστική αγορά δεν επηρεάζετε σε λειτουργικό επίπεδο τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από τις Κυρώσεις που σύσσωμα τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν εναντίων της Ρωσίας. Σαφέστατα με την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού, οι εταιρείες αναμένετε ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος απαιτήσεων γεγονός που ίσως επηρεάσει την κερδοφορία τους για το τρέχον έτος.

Στον τομέα των επενδύσεων επίσης φαίνεται ότι οι επιπτώσεις είναι για την ώρα ελάχιστες αφού η έκθεση των επενδυτικών δραστηριοτήτων των εταιρειών στη Ρωσία (και Λευκορωσία) είναι πολύ χαμηλή.

Μέχρι σήμερα δύο ασφαλιστικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) προχώρησαν σε επίσημες ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις λόγο της κατάστασης στην Ουκρανία. Πρώτη ήταν η εταιρεία Κόσμος Ασφαλιστική όπου με ανακοίνωση της το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρείας ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά ότι θα προκύψουν μικρές ζημιές στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας λόγο της γενικότερης διεθνής κατάστασης αλλά και του πληθωρισμού.

Ακολούθησε την προηγούμενη βδομάδα η ασφαλιστική εταιρεία Atlantic Insurance όπου και πάλι με επίσημη ανακοίνωση ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η λειτουργία της εταιρείας δεν έχει επηρεαστεί στο παρόν στάδιο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και ότι η επενδυτική της έκθεση σε Ρωσία και Λευκορωσία αποτελεί μόλις το 0,7% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Η Διεθνής Σκακιέρα

Στη διεθνή σκακιέρα όλο και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν είτε την αποχώρηση τους από την Ρωσική αγορά είτε την παύση των δραστηριοτήτων τους.

Ο χορός των αποχωρήσεων ξεκίνησε με την εταιρεία Generali όταν γνωστοποίησε το κλείσιμο των υπηρεσιών της στη Μόσχα και την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από την Ρωσία ενώ η Swiss Re αποφάσισε να σταματήσει να αναλαμβάνει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία ενώ θα αναθεωρήσει και τις υφιστάμενες επιχειρηματικές της σχέσεις με τις δύο χώρες.

Τις τελευταίες μέρες ακόμη δύο αντασφαλιστές, η Hannover Re και η Munich Re, ακολούθησαν αυτό το ρεύμα ανακοινώνοντας την αναστολή των δραστηριοτήτων τους σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Τέλος στην Αμερική επίτροποι ασφαλίσεων δύο πολιτειών εξέδωσαν ανακοινώσεις όπου καλούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποσύρουν κάθε οικονομική στήριξη προς την Ρωσία.

Η Ρωσική αντεπίθεση και οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις

Από την άλλη πλευρά με υπογραφή του προέδρου της η Ρωσία απαγορεύει στις ασφαλιστικές της χώρας να συναλλάσσονται με (αντ)ασφαλιστές και μεσίτες αντασφαλίσεων, προερχόμενων από μη «φιλικά κράτη» ενώ η χώρα θα σταματήσει να δίνει πληροφορίες για επιχειρήσεις σε αντασφαλιστές.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος ενδέχεται να αντιμετωπίσει απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή των Financial Times ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ότι η ασφαλιστική αγορά των Lloyd’s προβλέπει συνολικές απώλειες αξίας μεταξύ ενός και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε τους ασφαλιστές να αρχίσουν να αποτιμούν το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν από την όλη κατάσταση στην Ουκρανία.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά του Λονδίνου φαίνεται να είναι στον τομέα της αεροπλοΐας λόγο της εθνικοποίησης από την Ρωσία των αεροπλάνων που έχουν παγιδευτεί εντός συνόρων λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Η ανθρωπιστική στήριξη

Τέλος αρκετές εταιρείες του κλάδου ανακοινώνουν την οικονομική τους στήριξη στον Ουκρανικό λαό μέσα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μία από τις εταιρείες που ανακοίνωσαν τέτοιες δράσεις ήταν η εταιρεία Allianz όπου πρόσφερε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας ενώ στηρίζει και τους Ουκρανούς πρόσφυγες, προσφέροντάς τους δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη σε 6 χώρες της Ευρώπης.

Επίσης με χθεσινή της ανακοίνωση η Interamerican ανακοίνωσε την χορηγία της ασφάλισης που αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Panayiotis Sofocleous

Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ενώ το 2021 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με τίτλο Msc in Business Management στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Κατέχει ακόμη τον τίτλο Diploma in Insurance Practice από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 2008 όπου υπήρξε στέλεχος της πρώτης direct εταιρείας Gan Direct μέχρι τον Μάιο του 2021 έχοντας περάσει από διάφορες διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα κατείχε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή έχοντας κάτω από την ευθύνη του το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2021 δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Insurance News όπου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μέσο ωφέλιμο τόσο για τους επαγγελματίες της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας αλλά και τον καταναλωτή συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής Κουλτούρας στην Κυπριακή κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.