1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η συνεισφορά της ασφάλισης στην Κοινωνία

Η συνεισφορά της ασφάλισης στην Κοινωνία

Η συνεισφορά της ασφάλισης στην Κοινωνία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος αβεβαιότητα και κινδύνους. Οι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις, και τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτίθενται καθημερινά σε διαφορετικούς κινδύνους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κίνδυνο απώλειας ζωής, της υγείας και της περιουσίας.

Και ενώ δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτών των ανεπιθύμητων γεγονότων, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει αναπτύξει προϊόντα που προστατεύουν τα άτομα και τις επιχειρήσεις από τέτοιες απώλειες αποζημιώνοντάς τους με οικονομικούς πόρους όταν επέλθει το καταστροφικό γεγονός.

Η ασφάλιση είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που μειώνει ή εξαλείφει το κόστος απώλειας ή το αποτέλεσμα της ζημίας που προκαλείται από διαφορετικούς τύπους κινδύνων.

Εκτός από την προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων από πολλά είδη δυνητικών κινδύνων, ο ασφαλιστικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στη γενική οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας, παρέχοντας σταθερότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και δημιουργώντας μακροπρόθεσμους χρηματοδοτικούς πόρους για διάφορα έργα ενώ ενθαρρύνει την αποταμίευση και δημιουργεί θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους.

Ας πάμε όμως να δούμε λεπτομερώς πώς η Ασφάλιση συνεισφέρει έμπρακτά στην οικονομική ζωή του τόπου και στην κοινωνία ευρύτερα.

Παρέχει ασφάλεια και προστασία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η ασφάλιση παρέχει οικονομική στήριξη και μειώνει τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της ζωής τους. Παρέχει έναν ιδανικό μηχανισμό μετριασμού του κινδύνου έναντι γεγονότων που μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν οικονομική δυσχέρεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις ο ασφαλιστικός κλάδος δίνει την σιγουριά και την εξασφάλιση στους επιχειρηματίες ότι θα είναι προστατευμένοι εάν συμβεί κάτι αναπάντεχο που είναι έξω από την δική τους δύναμη να το αποτρέψουν.

Προωθεί την αξία της πρόληψης

Η αξία της πρόληψης είτε αφορά την υγεία μας μέσω ιατρικών εξετάσεων, καλής διατροφής και άθλησης είτε αφορά την περιουσία μας με την σωστή συντήρηση της, είναι βαθιά ριζωμένη στην φιλοσοφία της ασφάλισης. Αυτή τη φιλοσοφία βλέπουμε συχνά οι εταιρείες να προσπαθούν με διάφορες ενέργειες να την μεταδώσουν τόσο στους πελάτες τους αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Παρέχει βοήθεια για την αποκατάσταση ζημιών από μεγάλες καταστροφές

Τον τελευταίο καιρό όλος ο πλανήτης μιλά περισσότερο για την κλιματική αλλαγή με τα αποτελέσματα της να είναι εμφανή σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες είναι συχνό φαινόμενο ανά την υφήλιο.  Οι διαδικασίες του κράτους για αποκατάσταση τέτοιων καταστροφών είναι πολλές φορές χρονοβόρες. Ο ασφαλιστικός τομέας συνεισφέρει με τις βελτιστοποιημένες του διαδικασίες και την ευελιξία του να αποζημιώνει γρήγορα τους ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο αυτών των γεγονότων στην ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας

Σήμερα, ο ασφαλιστικός τομέας στην Κύπρο παρέχει εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ οι θέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από σταθερότητα με τις ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμούς να καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται από τις όποιες κρίσεις έχει η οικονομία χωρίς την απώλεια θέσεων εργασίας.

Ακόμη μέσα από την λειτουργία του ο κλάδος έμμεσα δημιουργεί ακόμη περισσότερες θέσεις για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την επιδιόρθωση των ζημιών που προκαλούνται από τους ασφαλισμένους κινδύνους όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι εργολάβοι, τα νοσοκομεία κλπ.

Συνεισφορά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τέλος τόσο οι εταιρείες, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αλλά και η βιομηχανία στο σύνολο της συνεισφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης σε κοινωφελή οργανισμούς. Έχοντας σαν βιομηχανία στο επίκεντρο τον άνθρωπο δεν θα μπορούσε παρά να έχει ενεργό ρόλο και γι’ αυτό βλέπουμε συχνά ενέργειες που στηρίζουν κοινωφελή οργανισμούς και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Κλείνοντας, αδιαμφησβήτητα η ασφαλιστική βιομηχανία έχει μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Η σωστή ασφάλιση ανθρώπων και περιουσιών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη όταν επέλθει κάποια ζημιά ή καταστροφή. Η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και παιδείας στο σύνολο της κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ασφαλιστική αγορά.  

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Panayiotis Sofocleous

Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ενώ το 2021 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με τίτλο Msc in Business Management στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Κατέχει ακόμη τον τίτλο Diploma in Insurance Practice από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 2008 όπου υπήρξε στέλεχος της direct ασφαλιστικής εταιρείας Gan Direct μέχρι τον Μάιο του 2021 έχοντας περάσει από διάφορες διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα κατείχε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή έχοντας κάτω από την ευθύνη του το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2021 δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Insurance News όπου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μέσο ωφέλιμο τόσο για τους επαγγελματίες της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας αλλά και τον καταναλωτή συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής Κουλτούρας στην Κυπριακή κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.