1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Ελλάδα: 6.011 ασφαλισμένες ζημιές στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία!

Ελλάδα: 6.011 ασφαλισμένες ζημιές στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία!

Ελλάδα: 6.011 ασφαλισμένες ζημιές στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στις 6.011 ασφαλισμένες ζημιές έχει φτάσει ο αριθμός από τις καταγραφές που πραγματοποιεί η ΕΑΕΕ στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά στοιχεία, η πλειοψηφία αφορούσε ασφαλίσεις περιουσίας ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι ζημιές σε ασφαλισμένα αυτοκίνητα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel που κυριολεκτικά βούλιαξαν την Θεσσαλία κάτω από τόνους νερό, αποκτούν πλέον μία πιο ξεκάθαρη μορφή. Έως και σήμερα 21/09 οι δηλωθείσες ζημιές ξεπέρασαν τις 6.000 με αυτό το νούμερο να παρουσιάζει αυξητική τάση εφόσον η EΑΕΕ ακόμα προχωρά σε αναλυτική καταγραφή.

Ο αριθμός αυτός προέκυψε ύστερα από τον πρώτο κύκλοι καταγραφών, από στοιχεία που διατέθηκαν στην EΑΕΕ από ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Συνολικά, τα στοιχεία προήλθαν από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 97,6% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας.

Οι δηλωθείσες ζημιές αφορούσαν:

  • 4.307 ζημιές σε ασφαλίσεις περιουσίας

εκ των οποίων: 1.714 αφορούσαν κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα

  • 1.699 ζημιες σε ασφαλίσεις αυτοκινήτων
  • 5 ζημιες σε ασφαλίσεις σκαφών

Τα νέα μέτρα περί υποχρεωτικής ασφάλισης

Έπειτα των καταστροφικών γεγονότων που επέφερε η Daniel, η κυβέρνηση θέτει σε άμεση ισχύ από 01/01/2024 την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης.

Στα έως τώρα ανακοινωθέντα μέτρα, η υποχρέωση αφορά μόνο μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ., ενώ καλύπτει ζημιες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα €210.100 έφτασαν οι ποινές για παραβάσεις ασφάλειας και υγείας στην εργασία το 2023

Η ασφάλιση θα είναι διαθέσιμη για κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα. Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι ανήκουν περίπου 16.000 επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν το 87% του συνολικού τζίρου. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι ζημιες που προκαλούνται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να καλυφθούν από την κρατική αρωγή.

Να σημειωθεί πως από 01/01/2024 αυτές οι επιχειρήσεις τίθενται εκτός της κρατικής αρωγής.

Ακόμα, έντονος είναι και ο διάλογος γύρω από μία γενικευμένη υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις περιουσίας, τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις. Πολλά στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου έχουν τεθεί υπέρ αυτής της προοπτικής ως τον μόνο τρόπο μετριασμού των οικονομικών επιπτώσεων από καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο βρισκόμαστε αρκετά μακριά από μία τέτοια απόφαση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και πολλά τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Και η καταγραφή συνεχίζεται…

Ο πρώτος κύκλος εκτιμήσεων έχει ήδη καταγραφθεί, και η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θέσει ως προτεραιότητα την διεκπεραίωση των αιτημάτων των ασφαλισμένων της Θεσσαλίας καθώς και έχουν ενεργοποιήσει εσωτερικούς μηχανισμούς την ταχύτατη εξυπηρέτηση των πελατών και την άμεση αποζημίωσή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Βαλτιμόρη: Ο πλοιοκτήτης επικαλέστηκε τον Τιτανικό για να μειωθούν όσα πρέπει να πληρώσει!

Όπως σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, η ΕΑΕΕ προχωρά σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πλήθος ζημιών, ποσά αποζημιώσεων και ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν με την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.