1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Διατροφή: Καταστρέφουν τα Σαββατοκύριακα τη δίαιτα σου;

Διατροφή: Καταστρέφουν τα Σαββατοκύριακα τη δίαιτα σου;

Διατροφή: Καταστρέφουν τα Σαββατοκύριακα τη δίαιτα σου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Άννα Κορτέση,

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα Σαββατοκύριακα αποτελούν ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Στις μικρές ηλικίες των παιδιών που πάνε σχολείο και μετέπειτα σπουδάζουν, αυτό μπορούμε να πούμε πως αποτελεί δεδομένο, με την διαφορά πως θα πρέπει να ασχοληθούν και με τα διαβάσματά τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για τους μεγαλύτερους που δουλεύουν είναι το πιο σύνηθες, αν και εδώ θα βρούμε πολλές δουλειές που δεν παύουν να υφίστανται. Για παράδειγμα, οι πωλητές σε καταστήματα εργάζονται το Σάββατο, ή οι σερβιτόροι σε καφετέριες και εστιατόρια εργάζονται και την Κυριακή.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που μένουν σπίτι και προσπαθούν να αποφορτιστούν από τα προβλήματα και το άγχος που πέρασαν καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας στον χώρο εργασίας τους και όχι μόνο, είναι πολύ σημαντικό το τι θα επιλέξουν να κάνουν ή να μην κάνουν για την διατροφή τους και κατ’ επέκταση την υγεία τους.

Είναι γνωστό πως, τις περισσότερες φορές όταν ένας άνθρωπος που γυρίζει από τη δουλειά του αυτό που θέλει να κάνει είναι να ξεκουραστεί, σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Τα Σαββατοκύριακα προσφέρουν αρκετό χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση και εδώ ακριβώς έρχεται η επιλογή που θα καθορίσει εάν θα επιβαρύνουμε τον εαυτό μας ή όχι, ως προς τον τομέα της διατροφής.

Συνήθης πρακτική των ανθρώπων αποτελεί το να μένουν σπίτι, χωρίς να κάνουν έστω δουλειές του σπιτιού. Συνήθως αράζουν στον καναπέ, βλέπουν τηλεόραση είτε μόνοι τους είτε με συγγενείς ή φίλους και φυσικά καταναλώνουν έτοιμες τροφές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούν επιζήμια συνήθεια για τον οργανισμό. Πιο αναλυτικά, τόσο ο τρόπος προπαρασκευής τους όσο και ο τρόπος μαγειρέματός τους δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι.

Είναι ευρέως γνωστό πως πάρα πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να βελτιώνουν την διατροφή τους καθημερινά, ακόμα και να ανατρέχουν σε δίαιτες, ούτως ώστε να χάσουν τα περιττά κιλά που τους επιβαρύνουν σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Για αυτούς τους ανθρώπους, η επιλογή να μην κάνουν τίποτα όλο το Σαββατοκύριακο θα είναι μια άκρως καταστροφική για τον οργανισμό τους τακτική, ενώ πιθανότατα θα διαλύσει την προσπάθεια που θα έχουν κάνει όλο το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Η προσπάθεια αυτή υποβοηθιέται από το γεγονός ότι τις εργάσιμες μέρες ένας άνθρωπος περνά τις περισσότερες ώρες στον χώρο εργασίας του. Εκεί, οφείλει να δουλεύει και να παράγει έργο και έτσι ελαχιστοποιεί τις φορές που θα βάλει κάτι στο στόμα του, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει τόσο το σώμα του όσο και το πνεύμα του, ανάλογα με τη δουλειά που κάνει. Με βάση τα παραπάνω, ο οργανισμός βρίσκεται σε λειτουργία και κάνει καύσεις.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως για έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε δίαιτα είναι πολύ σημαντικό να έχει διαρκώς τον εαυτό του σε κίνηση και να απασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, έτσι ώστε ο οργανισμός του να παράγει καύσεις.

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο δε που θα έχει πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, θα πρέπει να μην ξεγελιέται. Δεν γίνεται να πιστεύει πως όλο το υπόλοιπο της εβδομάδας ήταν πιστός σε μία δίαιτα και είχε κάποιο αποτέλεσμα, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή να ανταμείψει τον εαυτό του με μία «απαγορευμένη» τροφή ή με τη χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να μείνει πιστός σε ένα πλάνο και να ελαχιστοποιήσει με αυτό τον τρόπο τις παρεκκλίσεις από αυτό. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί στο ελάχιστο η δίαιτά του και δεν θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων όλη την προσπάθεια που έχει κάνει το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Πάντα με υγεία,

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Διαιτολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος δουλεύει με μια ποικιλία πελατών καλύπτοντας τους διατροφικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα αλλάζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Με επίκεντρο την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός γεμάτου προγράμματος, η Άννα διδάσκει στους πελάτες της πώς να τρώνε με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Η Άννα είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στην Αγωγή Υγείας και Σχεδιασμό-Τεχνολογίας Τροφίμων (BA Home Ec- Food Design and Technology), δεύτερου πτυχίου στην Διαιτολογία και Διατροφή (BSc Dietetics and Nutrition) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή (MSc Clinical Nutrition). Μέρος της εκπαίδευσής της αποτέλεσε η απόκτηση εμπειρίας σε οργανισμούς, σχολεία και ιατρικά κέντρα όπως το Mediterranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Γαληνός στη Λεμεσό όπου έχει ασχοληθεί με ειδικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης για νοσήματα όπως: σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αναιμία, τροφικές αλλεργίες, οστεοπόρωση, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α. Περισσότερα: www.annacortesi.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.