1. Home
 2. »
 3. Blog
 4. »
 5. Αρθρογραφία
 6. »
 7. Cyber επιθέσεις, Ransomware και Cyber Security Insurance

Cyber επιθέσεις, Ransomware και Cyber Security Insurance

Cyber επιθέσεις, Ransomware και Cyber Security Insurance
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

«Υπάρχουν μόνο δύο τύποι επιχειρήσεων, αυτές που έχουν ήδη χακαριστεί και αυτές που θα χακαριστούν στο μέλλον» είπε εύστοχα ο Robert MuellerFBI Director 2012.

Τι είναι τα Ransomware;

Είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τα δεδομένα σας, με πάρα πολλά κρούσματα παγκοσμίως! Φανταστείτε το σαν ένα είδος ιού υπολογιστών που αντί να σβήνει ή να καταστρέφει αρχεία, τα κλειδώνει (τα κρυπτογραφεί) με τρόπο που μόνο ο κατασκευαστής του ιού μπορεί να δώσει λύση (συνήθως) με επιπλέον πρόγραμμα (decryptor) που μας το «πουλάει». Τα λύτρα που ζητάει είναι συνήθως της τάξεως των 1000$-10.000$ σε bitcoin. Τα γνωστά μας antivirus δεν τον εντοπίζουν και δυστυχώς συνήθως κλειδώνει και τα backup.

Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να μολυνθούμε από Ransomware, αλλά το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τις περισσότερες φορές προκύπτει από ανθρώπινο λάθος είτε δικό μας είτε συνεργάτη/υπαλλήλου μας.

Αρχές προστασίας κατά των Ransomware:

 1. Κρατάμε backup τοπικά και στο Cloud
 2. Προσέχουμε τα άγνωστα Email- δεν ανοίγουμε ποτέ άγνωστα αρχεία ή link- Ενεργοποιούμε τα Spam Filters
 3. Χρησιμοποιούμε Antivirus και Web Filtering
 4. Ενημερώνουμε Λειτουργικά και Εφαρμογές – κάνουμε όλα τα Updates (κατά προτίμηση εγκαθιστούμε Linux)
 5. Αποφεύγουμε Sites παράνομου λογισμικού
 6. Χρησιμοποιούμε πάντα ασφαλή Passwords
 7. Ανοιχτά Services και Ports (για τεχνικούς)- απενεργοποίηση PowerShell και Windows Scripting Host
 8. Κάνουμε Penetration Testing (για εταιρίες), βάζουμε καλούς χάκερς να κάνουν εισβολή στα συστήματα της εταιρίας για να μάθουμε τις αδυναμίες σας πριν τους εισβολείς!
 9. Ασφαλιζόμαστε για τον κίνδυνο των Κυβερνοεπιθέσεων (Cyber Insurance)

Στις μικρομεσαίες εταιρίες ένα μέσο κόστος ανά επίθεση Ransomware είναι κατά μέσο όρο στα 15.000€ εάν λυθεί εντός λίγων ημερών. Αυτό περιλαμβάνει τα κόστη παύσης λειτουργίας της επιχείρησης, διοικητικά πρόστιμα, τα κόστη των μηχανογράφων, νομικών συμβούλων αλλά και πολλές φορές τα λύτρα. Φυσικά τα κόστη μπορούν να επιβαρυνθούν κατά πάρα πολύ όταν έχουμε και διαρροή προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Παροχές Cybersecurity Insurance:

 • Κάλυψη κόστους διακοπής εργασιών της επιχείρησης
 • Κάλυψη της ομάδας των ειδικών συμβούλων που θα αναλάβουν τη διαχείριση του περιστατικού παραβίασης
 • Κάλυψη όλων των εξόδων νομικής συμβουλευτικής καθώς και δημοσίων σχέσεων για την αντιμετώπιση της δυσφήμισης της εταιρίας
 • Κάλυψη οικονομικών κυρώσεων (διοικητικού προστίμου) από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων
 • Κάλυψη όλων των εξόδων αποκατάστασης των ηλεκτρονικών υποδομών της εταιρίας (IT Infrastructure)
 • Κάλυψη αστικής ευθύνης (κόστος υπεράσπισης για οποιαδήποτε παραβίαση προσωπικών ή εταιρικών δεδομένων για μόλυνση των δεδομένων τρίτων συνεργατών εταιριών, κλοπή κωδικού πρόσβασης στο σύστημα, κλοπή εξοπλισμού που περιέχει προσωπικά δεδομένα, αμέλεια ή σφάλμα εργαζομένου)
 • Κάλυψη του κόστους ειδοποίησης των πελατών της εταιρίας ότι τα δεδομένα τους έχουν υποστεί παραβίαση

Με τα παραπάνω δεδομένα είτε μιλάμε για εμάς τους ίδιους είτε για την εταιρία μας, σημαντικό είναι ότι ο αδύναμος κρίκος όσον αφορά στη Cyber ασφάλεια είναι οι άνθρωποί – γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του ζητήματος και να προστατευτούμε με τον καλύτερο τρόπο. Βαδίζουμε σε μία εξολοκλήρου digital εποχή που έχει εμφανίσει τις αδυναμίες και τους κινδύνους της. Ας έχουμε ένα σύμμαχο συντροφιά πριν να είναι αργά.

Πηγή: wedo.insure

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.