1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. Δύσκολη η ανάκαμψη της Βρετανικής Βιβλιοθήκης έπειτα από κυβερνοεπίθεση

Δύσκολη η ανάκαμψη της Βρετανικής Βιβλιοθήκης έπειτα από κυβερνοεπίθεση

Δύσκολη η ανάκαμψη της Βρετανικής Βιβλιοθήκης έπειτα από κυβερνοεπίθεση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Αργά και σταθερά κινείται η αποκατάσταση των συστημάτων και υπηρεσιών της Βρετανικής Βιβλιοθήκης μετά από την κυβερνοεπίθεση που υπέστη περί τα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Πρώτο βήμα, η αποκατάσταση του κύριου online καταλόγου της που περιέχει αρχείο 36 εκατομμυρίων εντύπων, χειρόγραφων και σπάνιων βιβλίων!

Προσωρινά και μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι δομές, η πρόσβαση περιορίζεται μόνο «για ανάγνωση». Η πλήρης αποκατάσταση των υπηρεσιών που παρέχονται από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τέλος του έτους!

Ευθύνη για το περιστατικό κυβερνoεπίθεσης ανέλαβε η Rhysida μια γνωστή ομάδα ransomware. Κατά την επίθεση ο κύριος κατάλογος της βιβλιοθήκης ήταν μη διαθέσιμος στο διαδίκτυο, πράγμα το οποίο σύμφωνα με τον Sir Roly Keating, CEO της βιβλιοθήκης, ήταν «ο πιο ορατός αντίκτυπος της κυβερνoεπίθεσης».

Σε δήλωσή του ο Sir Keating, ζήτησε συγγνώμη από τους ερευνητές και τους σπουδαστές οι οποίοι βασίζονται στο αρχείο της βιβλιοθήκης. Αργότερα τον Νοέμβριο, η βιβλιοθήκη επιβεβαίωσε πως ορισμένα δεδομένα εργαζομένων και μελών είχαν υποκλαπεί και προσφερόταν προς πώληση στο dark web.

Αρχικά, στόχος είναι η αποκατάσταση των κύριων λειτουργιών της βιβλιοθήκης online, ενώ σε δεύτερη φάση θα διευθετηθούν άλλα ζητήματα. Μέχρι τότε, πολλές από τις υπηρεσίες θα παρέχονται «παραδοσιακά» με επίσκεψη των μελών στη βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Βασικές έννοιες και πρακτικές

Με την ηλεκτρονική αποκατάσταση του κύριου καταλόγου οι χρήστες θα μπορούν να αναζητήσουν αντικείμενα και εκδόσεις ενώ η διαδικασία ελέγχου διαθεσιμότητας και παραγγελιών θα είναι διαφορετική, ανέφερε ο Keating ενώ περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ακόμα, σε δημοσίευσή τους, οι Financial Times υποστήριξαν πως το κόστος για την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης θα κοστίσει περίπου 7 εκατ. λίρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 40% του αποθεματικού της.

Ωστόσο, ο Keating απέρριψε αυτή τη δήλωση κατονομάζοντάς τη ως πρόωρη δήλωση, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα το πλήρες ποσό.

Για την αντιμετώπιση της κυβερνoεπίθεσης όπως διαβάζουμε στη The Guardian, η βιβλιοθήκη συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), τη Μητροπολιτική Αστυνομία, το Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού και άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας.

Περισσότερες επίσημες λεπτομέρειες αναμένονται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: cybernews.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.