1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ancoria Blog: Η χρονιά της αβεβαιότητας και της προσδοκίας

Ancoria Blog: Η χρονιά της αβεβαιότητας και της προσδοκίας

Ancoria Blog: Η χρονιά της αβεβαιότητας και της προσδοκίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το 2021 ήταν αδιαμφησβήτητα ένα έτος απρόβλεπτο και γεμάτο προσδοκίες ότι θα επιστρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα, έπειτα από την αναστάτωση που έφερε η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, το προηγούμενο έτος.

Παρόλο που ο COVID-19 συνέχισε να αποτελεί το επίκεντρο της επικαιρότητας, οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν επίσης στην αύξηση του πληθωρισμού και στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως.

Επίσης, οι επενδυτές βίωσαν αυξημένη μεταβλητότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων. Ήταν μια χρονιά που τόνισε για ακόμη μια φορά στους επενδυτές τη σημασία της διασποράς του επενδυτικού κινδύνου και της επενδυτικής πειθαρχίας με  μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα Ταμεία της Ancoria είχαν μια πολύ δυνατή χρονιά, με τα ταμεία Real Estate και Commodity να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους είχαμε την αυτόματη πρόωρη λήξη ενός δομημένου ταμείου με πολύ καλή απόδοση καθώς επίσης ένα νέο δομημένο ταμείο το οποίο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο με πλήρη κάλυψη της έκδοσης.

Ταμείο Real Estate

Το ταμείο με τις υψηλότερες αποδόσεις της χρονιάς. Κατέγραψε απόδοση 44,0% σε ευρώ (46,2% σε SEK) για το 2021. Επιδιώκει την επίτευξη σταθερής υπεραξίας κεφαλαίου μέσω επενδύσεων στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών. Το ταμείο επενδύει σε εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες είναι συγκεντρωμένες κυρίως στον τομέα των ακινήτων ανά το παγκόσμιο, με έμφαση στη Σουηδία. Το ταμείο επωφελήθηκε από την άφθονη ρευστότητα και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια το 2021, τα οποία παρείχαν ώθηση στις τιμές των ακινήτων αφού βελτίωσαν τον ισολογισμό των νοικοκυριών και κατά συνέπεια, την ικανότητά τους να επενδύσουν στις αγορές ακινήτων.

Ταμείο Commodity

Το ταμείο έκλεισε τη χρονιά με θετική απόδοση 40,1% σε ευρώ (42,2% σε SEK). Το ταμείο επιδιώκει την επίτευξη μακροπρόθεσμης υπεραξίας κεφαλαίου επενδύοντας στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, με ευρεία έκθεση στην ενέργεια, βασικά μέταλλα, πολύτιμα μέταλλα, κτηνοτροφία και γεωργία. Το ταμείο επωφελήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη το 2021, καθώς η υψηλή ζήτηση από τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές παγκοσμίως, για αγαθά όπως ηλεκτρονικά είδη, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και υποδομές, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο, χαλκό και αλουμίνιο.

Ταμείο Ancoria 5-Year SEK Autocall 5.25% – Αυτόματη λήξη ένα χρόνο μετά την ημερομηνία έναρξης

Το δομημένο ταμείο πέτυχε αυτόματη πρόωρη λήξη στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ένα χρόνο μετά την ημερομηνία έναρξης και  καθαρή απόδοση 4,75%, καθώς ο δείκτης OMX Stockholm 30 έκλεισε την ημερομηνία παρατήρησης στις 2.319.521 μονάδες, πολύ πάνω από το αρχικό επίπεδο strike των 1.845,113 μονάδων. Στις 24 Ιανουαρίου 2022, οι πελάτες που επένδυσαν σε αυτό το ταμείο έλαβαν το αρχικό ποσό της επένδυσής τους συν ένα επιπλέον χρηματικό ποσό που ισοδυναμεί με καθαρή απόδοση 4,75%, όπως καθορίζουν οι όροι του ταμείου.

Ταμείο Ancoria 3-Year SEK Autocall 6% – Πλήρης κάλυψη της έκδοσης

Αυτό το δομημένο ταμείο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο δίνοντας στους επενδυτές την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την ελκυστική μικτή απόδοση 6% ετησίως με δυνατότητα ετήσιας αυτόματης πρόωρης λήξης καθώς και υπό όρους εγγύηση κεφαλαίου στη λήξη, ανάλογα με την απόδοση του δείκτη OMX Stockholm 30 και του δείκτη S&P 500. Το ταμείο επενδύει σε δομημένα προϊόντα πέντε διαφορετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Περισσότερα στο ancoria.com

Πηγή: Ancoria Blog
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.