1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Υψηλότερη των τελευταίων 3 εκατ. ετών η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα!!

Υψηλότερη των τελευταίων 3 εκατ. ετών η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα!!

Υψηλότερη των τελευταίων 3 εκατ. ετών η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα!!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έχει ανέλθει σε νέο ρεκόρ άνω των 420 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Τα στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο Mauna Loa, τον απομακρυσμένο σταθμό σε ένα ηφαίστειο στη Χαβάη που μετρά τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από τo 1958. Ο σταθμός μέτρησε το ρεκόρ όλων των εποχών 421,59 ppm τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022. Έχουν περάσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια από τότε που υπήρχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα. Οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα πριν το 20ό αιώνα έχουν αναλυθεί από παγιδευμένο αέρα σε φυσαλίδες μέσα σε πυρήνες πάγου.

Αντί να σταθεροποιούνται, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται περίπου στα 5,4 ppm, πολύ πάνω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 10 ετών που ήταν 3 ppm.

Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής του δεξιού κόμματος One Nation της Αυστραλίας Malcolm Roberts, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το CO2 ως την άμεση αιτία οποιασδήποτε αλλαγής του κλίματος».

Μια σελίδα στον ιστότοπο του γερουσιαστή με τίτλο “Climate Fraud”, λέει ότι δεν υπάρχει «επιστημονική αιτιολόγηση» για την κυβερνητική πολιτική που μειώνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. «Ξέρω ότι δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αιτία και το αποτέλεσμα από το ανθρώπινο διοξείδιο του άνθρακα και τις αυξήσεις της θερμοκρασίας», ισχυρίζεται.

Ο ισχυρισμός του γερουσιαστή από το Κουίνσλαντ είναι ψευδής και αγνοεί δεκαετίες κλιματικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρικών παρατηρήσεων της θερμοκρασίας της επιφάνειας και των ωκεανών. Αρνείται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει το κλίμα, αλλά αρνήθηκε να προσκομίσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει περίπου 1°C υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με πιθανό εύρος από 0,8°C έως 1,3°C.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO2 κατά τη βιομηχανική εποχή οφείλεται αναμφίβολα στις εκπομπές από ανθρώπινες δραστηριότητες», καταλήγει η τελευταία έκθεση της IPCC.

Ένα άρθρο του 2020 στον ιστότοπο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανέφερε ότι τα τελευταία 60 χρόνια τα επίπεδα CO2 αυξήθηκαν περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων φυσικών αυξήσεων, και αυτό «οφείλονταν κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Το Global Carbon Project, εταίρος του Παγκόσμιου Προγράμματος Έρευνας για το Κλίμα, το οποίο παρέχει έρευνα για τη στήριξη της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν περίπου 4,3 τοις εκατό το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο εθνικός επιστημονικός οργανισμός της Αυστραλίας CSIRO λέει ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι το «πιο σημαντικό αέριο θερμοκηπίου» που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η έκθεση Κατάσταση του Κλίματος 2020 του οργανισμού περιγράφει λεπτομερώς πώς οι σωρευτικές εκπομπές CO2 θα καθορίσουν την “ταχύτητα και το μέγεθος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα και μετά”.

Η Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών αποδίδει τις κλιματικές αλλαγές θερμοκρασίας σε έξι αιτίες. Δύο (ηλιακές διακυμάνσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις) είναι «εντελώς φυσικές», ενώ οι άλλες τέσσερις προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες (αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 και άλλων μακρόβιων αερίων θερμοκηπίου, αύξηση των βραχύβιων αερίων θερμοκηπίου, αλλαγές στην κάλυψη γης και αυξήσεις στη συγκέντρωση αερολυμάτων).

Οι επιστήμονες του κλίματος είπαν στο AAP FactCheck ότι ο ισχυρισμός του γερουσιαστή Roberts δεν είναι αξιόπιστος δεδομένου του συντριπτικού βάρους των αποδεικτικών στοιχείων.

«Υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας της κλιματικής επιστήμης γνωστός ως «Ανίχνευση και Απόδοση» που στοχεύει ακριβώς στον εντοπισμό παρατηρούμενων κλιματικών αλλαγών που θα ήταν ασυνήθιστες ή αδύνατες λόγω και μόνο της φυσικής μεταβλητότητας, και στην αξιολόγηση του πόσο πιο πιθανές είναι ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερμοκηπικών αερίων», έγραψε ο Καθηγητής Steve Sherwood, από το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του UNSW Sydney.

Η Nerilie Abram, Καθηγήτρια Κλιματολόγος στο ANU’s Research School of Earth Sciences, είπε στο AAP FactCheck ότι η δήλωση του γερουσιαστή είναι «απλό λάθος» και η καύση ορυκτών καυσίμων έχει αυξήσει δραματικά την ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα, «υπερφορτίζοντας το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου της Γης».

Πηγές: Climatebook.grAAP FactCheck

NOAA ESRL (Global Monitoring Division)

Scripps Institution of Oceanography at UCSD (Scripps CO2 Program)

Πηγή: greenagenda.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.