1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Βελτιώση του αυτοκινήτου σας με υπερσυγχρονες τεχνολογίες

Βελτιώση του αυτοκινήτου σας με υπερσυγχρονες τεχνολογίες

Βελτιώση του αυτοκινήτου σας με υπερσυγχρονες τεχνολογίες
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ παιδικό όνειρο να είστε ο Μπάτμαν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα λέγατε όχι στο να οδηγείτε το αυτοκίνητό του!  Ακόμη όμως, κι αν δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε, υπάρχουν συσκευές και gadgets που μπορούν να βελτιώσουν το αυτοκίνητο που ήδη έχουμε. Σε αυτό μας το άρθρο, σας προτείνουμε καινοτόμες λύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση του αυτοκινήτου σας.

Τι μπορείτε να δοκιμάσετε

Υπάρχουν μηχανισμοί που χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερύθρων, για να εντοπίζουν ανθρώπους στον δρόμο τη νύχτα, π.χ. έναν ποδηλάτη ντυμένο στα μαύρα ή έναν πεζό που διασχίζει μια σκοτεινή οδό. Μπορείτε να ρυθμίσετε τους αισθητήρες ώστε να εμφανίζουν προειδοποίηση ή να ενεργοποιούν τα φρένα αυτόματα.

Επίσης, μπορείτε να εμφανίσετε πληροφορίες πορείας, όπως το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων, στην άκρη του παρμπρίζ, ώστε να μη χρειάζεται να πάρετε το βλέμμα από τον δρόμο για να συμβουλευτείτε το σύστημα πλοήγησης ή το τηλέφωνο.  Έτσι, ένα απλό αυτοκίνητο αποκτά δορυφορική πλοήγηση, χάρη στην οποία προσανατολίζεται και αναγνωρίζει τοπόσημα, ενώ μπορεί επίσης να απεικονίσει τη θέση του οχήματός σας στη λωρίδα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Η παρακολούθηση οφθαλμών είναι άλλη μια νέα τεχνολογία. Παρακολουθεί τα μάτια του οδηγού και ειδοποιεί αν εντοπίσει ίχνη κούρασης ή απώλειας προσοχής. Μια άλλη μορφή «ειδοποίησης σε περίπτωση υπνηλίας» μαθαίνει τα τυπικά οδηγικά μοτίβα σας και σας προειδοποιεί αν παρατηρήσει αλλαγή σε αυτά, η οποία μάλλον οφείλεται σε νύστα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Περισσότερα αυτοκινήτα αγοράζουν οι Κύπριοι το 2024

Τι πρέπει να προσέχετε

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι ενδελεχώς δοκιμασμένα όλα αυτά τα συστήματα. Μια μελέτη με θέμα τα συστήματα αυτόματης προσαρμογής ταχύτητας στα αυτοκίνητα διαπίστωσε ότι η προσπέραση μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλής, αφού αναγκάζει τους οδηγούς να αλλάξουν λωρίδα και να επανέλθουν σε αυτήν πιο απότομα. Οι ερευνητές, όμως, επιβεβαίωσαν ότι ο αυτόματος πιλότος μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση επαρκούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα.

Ένα μέλλον χωρίς οδηγούς 

Το Internet of Things (IoT) προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Επιτρέπει στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα, για να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και να προειδοποιούν τους οδηγούς αν πλησιάζουν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Φυσικά, το σύστημα λειτουργεί καλά μόνο αν τα περισσότερα αυτοκίνητα στον δρόμο είναι ευφυή. Πάντως, αυτή η νέα γενιά προηγμένων αυτοκινητικών συστημάτων διαδίδεται όλο και περισσότερο, ώστε εκτιμάται πως ένα στα πέντε οχήματα θα είναι «συνδεδεμένο» στο προσεχές μέλλον.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν είναι μια μακρινή πραγματικότητα, αλλά κάτι που θα ζήσουμε αρκετά σύντομα. Η Google τελειοποιεί το αυτοκίνητό της, Waymo, που «προσέχει πάντα και δεν αποσπάται ποτέ», ενώ η Volvo έχει υποσχεθεί ένα «έξυπνο αυτοκίνητο που προφυλάσσει από τον θάνατο», αξιοποιώντας ευφυείς τεχνολογίες για την αποφυγή ατυχημάτων. Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναπτύσσουν μοντέλα που μπορούν να βρουν χώρο στάθμευσης μόνα τους, διαβάζοντας τα σήματα ώστε να κατανοούν πού επιτρέπεται η στάθμευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  4 Χρώματα αυτοκινήτου με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους

Σύγχρονες λύσεις, σύγχρονοι προβληματισμοί

Όλες αυτές οι τεχνολογίες ακούγονται συναρπαστικές, αλλά γεννούν και ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ποιος φέρει τη νομική ευθύνη για τη συμπεριφορά ενός αυτόνομου οχήματος; Μπορεί ένας αυτόματος πιλότος να αντιδράσει εγκαίρως σε απρόβλεπτες συμπεριφορές των ανθρώπων που οδηγούν άλλα οχήματα στον δρόμο; Παρά τα αναπάντητα ερωτήματα, είναι γενικά παραδεκτό ότι τα έξυπνα αυτοκίνητα θα κάνουν τελικά την οδήγηση πιο ασφαλή, εξαλείφοντας τα ανθρώπινα σφάλματα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ό,τι αυτοκίνητο κι αν έχετε, η πιο έξυπνη κίνηση που θα αναβαθμίσει την ασφάλειά σας σήμερα κιόλας είναι η επιλογή ενός πλήρους και αξιόπιστου προγράμματος ασφάλισης. 

Πηγή: Generalli Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.