1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τέσσερις προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2022

Τέσσερις προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2022

Τέσσερις προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2022
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για πολλούς από εμάς, το νέο έτος σημαίνει καθορισμό στόχων για καλύτερη υγεία και ευημερία. Είτε στην επιχειρηματική είτε στην προσωπική μας ζωή, πρέπει να εξετάσουμε τα σενάρια που μπορεί να απειλήσουν ή να επιτρέψουν την επιτυχία μας. Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν διαφέρει.

Τέτοια εποχή πέρυσι ο κόσμος ήταν πρόθυμος για τα εμβόλια κατά του COVID-19 για να τερματιστεί η πανδημία και η ανάγκη για φυσική απόσταση και περιορισμούς στα ταξίδια. Ενώ είδαμε κάποια ανακούφιση, προέκυψαν νέες παραλλαγές, απαιτώντας τη συνεχή επαγρύπνησή μας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. 

Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται επίσης με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022. Αυτή η αύξηση του ΑΕΠ θα υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκεται μπροστά μας.

Όπως αναφέρετε και στην έκθεσή της Accenture «Insurance Revenue Landscape 2025», αναμένετε ότι τα έσοδα του παγκόσμιου ασφαλιστικού κλάδου θα αυξηθούν στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025. Ακολουθούν πέντε σενάρια που θα πρέπει να εξετάσουν οι ασφαλιστές που επιθυμούν να συγκεντρώσουν ένα μέρος αυτών των εσόδων το 2022.

1. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αναδειχθούν ως τομέας ανάπτυξης για τους ασφαλιστές

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί από 171 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 725 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026 — με ετήσια αύξηση άνω του 27%. Μέχρι το 2030, αναμένουμε ότι θα υπάρχουν 115 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως. Αυτά τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά εισέρχονται στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά την ίδια ώρα που ο ρυθμός αύξησης των υφιστάμενων ασφαλίστρων αυτοκινήτων επιβραδύνεται σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Επίπεδο, η Γερμανία και η Κίνα. 

Αυτή είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη – όχι μόνο ένα παιχνίδι υποκατάστασης για μειώσεις στην παραδοσιακή ασφάλιση αυτοκινήτων!  Οι πελάτες με ηλεκτρικά οχήματα θα έχουν πρόσθετες ανάγκες, όπως δυνατότητες φόρτισης στο σπίτι και γρήγορη πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι. Οι καινοτόμοι, πελατοκεντρικοί ασφαλιστές που παρουσιάζουν αυτού του είδους τα προϊόντα και τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – σε έναν τομέα κινδύνου που βρίσκεται ψηλά στις περισσότερες ατζέντες βιωσιμότητας και ESG!

2. Ο διαρκής κίνδυνος εφοδιαστικής αλυσίδας και διαχείρισης αποθεμάτων θα επιταχύνει την επανεφεύρεση των προϊόντων

Η διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού που προκαλείται από τον COVID-19 πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2022. Ωστόσο, οι σχετικές διαταραχές για τις επιχειρήσεις και οι απογοητεύσεις που προκαλούν ενδέχεται να υποχωρήσουν με την επανεφεύρεση των παραδοσιακών προϊόντων ασφάλισης εμπορευμάτων και φορτίου. Η ψηφιοποίηση του διασυνοριακού εμπορίου και ο πολλαπλασιασμός των αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών IoT και συνδεδεμένων τεχνολογιών σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα κινδύνου. Τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία και η τεχνητή χρήση επιτρέπουν πλέον στους ασφαλιστές να προσφέρουν λύσεις μετριασμού και διαχείρισης κινδύνων και να αυτοματοποιούν την πληρωμή των απαιτήσεων όταν είναι απαραίτητο. 

Τέτοιες ασφαλιστικές προσφορές επιταχύνθηκαν το 2021, καθώς πολύτιμες αποστολές εμβολίων COVID-19 μεταφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο. Το 2022, αναμένουμε να δούμε περισσότερους ασφαλιστές να εφαρμόζουν αυτές τις καινοτομίες ευρύτερα και να υπερβαίνουν τις αποζημιώσεις για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν τον βασικό λειτουργικό κίνδυνο.

3. Έρχεται εκτίμηση της τιμολόγησης και της κερδοφορίας των ακινήτων

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό επιδεινώνουν τώρα τα πιο συστημικά προβλήματα των ανοδικών μοντέλων κινδύνου και των αυξανόμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων που ήδη αύξησαν τις τιμές ασφάλισης ακινήτων. Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού των ΗΠΑ έφθασε το 6,8% το Νοέμβριο, το υψηλότερο των τελευταία τεσσάρων δεκαετιών. Οι επόμενες δύο δεκαετίες αναμένεται να επιφέρουν απότομες αυξήσεις τόσο στα ασφάλιστρα όσο και στη συγκέντρωση κινδύνου από καταστροφικά γεγονότα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και μεγαλύτερη αστικοποίηση στις αναδυόμενες αγορές. Το 2022 είναι το έτος υπολογισμού των τιμών και της κερδοφορίας των ακινήτων.

4. Επαναφορά της ροής εργασίας αναδοχής

Οι ασφαλιστές είναι έτοιμοι να δουν τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις πλατφόρμες cloud της τελευταίας διετία να αποπληρώνονται με τη μορφή μείωσης του κόστους και νέων επιχειρήσεων. Το 2022, θα δούμε προγράμματα μετασχηματισμού που αποσκοπούν στη μείωση των δεικτών δαπανών και στην ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας των διαδικασιών και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων στην αναδοχή. Ενώ οι αποτελεσματικές διαδικασίες και αποφάσεις αναδοχής είναι κρίσιμες, οι περισσότερες πλατφόρμες αναδοχής των ασφαλιστών δεν μπορούν να χειριστούν τον όγκο και την πολυπλοκότητα των απαιτούμενων δεδομένων. Όπως το έθεσε ο Michael Reilly, “Χρειαζόμαστε μια τρίτη γενιά πλατφορμών αναδοχής… ουσιαστικά μια πλατφόρμα μαζικών δεδομένων προσαρμοσμένη στην αναδοχή.” 

Πηγή: Accenture

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.