1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ταξιδεύεις στην Ελλάδα με πλοίο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για...

Ταξιδεύεις στην Ελλάδα με πλοίο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!

Ταξιδεύεις στην Ελλάδα με πλοίο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Συνεχίζονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ των Λιμανιών Λεμεσού και Πειραιά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας μετά από 21 χρόνια δίνει τη δυνατότητα για μεταφορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό ένα από τα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες είναι η ασφάλεια του οχήματος τους τόσο σε Ελληνικό Έδαφος αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Το τελευταίο δρομολόγιο για το έτος 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς τη Λεμεσό και εάν έχετε προγραμματίσει ένα τέτοιο ταξίδι, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

Με καλύπτει η ασφάλεια μου στην Ελλάδα;

Με βάση την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όλα τα οχήματα που είναι ασφαλισμένα στην Κύπρο και θα μετακινηθούν στην Ελλάδα, έχουν κάλυψη έναντι τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να σας καλύψει για ζημιές που θα προκαλέσετε σε τρίτους όταν το όχημα σας βρίσκεται στο εξωτερικό ενώ η παρουσίαση Πράσινης Κάρτας δεν είναι υποχρεωτική σε χώρες μέλη του Συστήματος Πράσινης Κάρτας (ΣΠΚ) που έχουν υπογράψει την πολυμερή συμφωνία. Δείτε τις χώρες αυτές εδώ.

Παρόλα αυτά θα ήταν καλύτερα σε κάθε περίπτωση, πριν το ταξίδι σας, να μιλήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να διευκρινίσετε πιθανούς όρους που μπορεί να έχει το συμβόλαιο σας όσο αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό και ποιες από τις υπόλοιπες καλύψεις σας ισχύουν ενόσω χρησιμοποιείται το όχημα σας στο εξωτερικό.

Όσο αφορά την περιεκτική κάλυψη του οχήματος σας στο εξωτερικό αυτή δεν είναι υποχρεωτική και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να μάθετε εάν σας προσφέρει τη συγκεκριμένη κάλυψη.

Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο ευθύνεστε, θα πρέπει να δώσετε στον άλλο οδηγό όλες τις πληροφορίες της Πράσινης Κάρτας σας ή της ασφαλιστικής σας κάλυψης ανάλογα με την περίπτωση. Συγχρόνως θα πρέπει να ειδοποιήσετε και να δηλώσετε το περιστατικό στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο δεν ευθύνεστε και διεκδικείτε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του αλλοδαπού οχήματος, θα πρέπει να φροντίσετε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής κάλυψης του υπαίτιου οχήματος, να σημειώσετε τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη.

Για να υποβάλετε απαίτηση εναντίον του αλλοδαπού ασφαλιστή ή ενώ βρίσκεστε ακόμα στην χώρα του ατυχήματος, θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες που αφορούν την αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία  και να επικοινωνήσετε μαζί τους ως επίσης και να ζητήσετε από τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός Κύπρου σε χώρα του ΣΠΚ, με εμπλεκόμενο υπαίτιο όχημα με συνήθη τόπο στάθμευσης κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση επιστρέφοντας στην Κύπρο.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στις Διευκρινήσεις που έδωσε το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Κάλυψη ζημιών κατά την διάρκεια του ακτοπλοϊκού ταξιδιού;

Τέλος όσον αφορά την ασφάλιση του οχήματος σας ενόσω βρίσκεστε εν πλω, αυτή δεν παρέχεται στα ασφαλιστήρια οχημάτων αλλά θα χρειαστεί να εξασφαλίσετε ξεχωριστή κάλυψη από ένα συμβόλαιο ναυτιλιακής ασφάλισης που θα σας παρέχει κάλυψη για το όχημα σας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του μέσω θαλάσσης. 

Συνήθως αυτά τα συμβόλαια καλύπτουν ζημιές που θα συμβούν στο όχημα σας από πυρκαγιά, έκρηξη, βύθιση πλοίου, σύγκρουση πλοίου ενώ οι καλύψεις μπορεί να ποικίλουν από συμβόλαιο σε συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.