1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τα Παλιά Ελαστικά Προκαλούν Σοβαρά Δυστυχήματα

Τα Παλιά Ελαστικά Προκαλούν Σοβαρά Δυστυχήματα

Τα Παλιά Ελαστικά Προκαλούν Σοβαρά Δυστυχήματα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Φεβρουάριο του 2008 στη Γεωργία της Αμερικής, ο ιδιοκτήτης  ενός Φόρντ χρειαζόταν καινούρια ελαστικά για το αυτοκίνητό του και τελικά επέλεξε να αγοράσει μεταχειρισμένα. Δύο βδομάδες αργότερα, καθώς οδηγούσε, το πέλμα του ελαστικού ξαφνικά ξεκόλλησε από το υπόλοιπο ελαστικό. Το Φόρντ βγήκε εκτός ελέγχου και κτύπησε ένα μοτοσικλετιστή. Το αποτέλεσμα: ο οδηγός της μοτοσικλέτας απεβίωσε και ο οδηγός του Φόρντ τραυματίστηκε σοβαρά. Ανάλυση των ελαστικών του Φόρντ κατ’ εντολή των δικηγόρων της οικογένειας του μοτοσικλετιστή κατέδειξε ότι τα ελαστικά, αν και φαίνονταν καινούρια, ήταν 10 ετών.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει όχι μόνο τον ενδεχόμενο κίνδυνο που υπάρχει στην αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών αλλά και τον κίνδυνο αγοράς καινούριων ελαστικών (που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί) τα οποία είναι παλιά. Όλα τα ελαστικά που έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 6 χρόνια πριν, πρέπει να αντικατασταθούν από νέα ελαστικά.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει Νομοθεσία που ν’ απαγορεύει την πώληση παλιών ελαστικών. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα να σκεφτεί κάποιος στην επιλογή ελαστικών πέραν από τη εξωτερική εμφάνιση. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί έστω και αν τα ελαστικά φαίνονται από την εξωτερική τους εμφάνιση χρησιμοποιήσιμα και το βάθος πέλματος δεν έχει φτάσει το ελάχιστο.

Έστω και εάν αγοραστεί καινούριο, ένα ελαστικό μπορεί να καθόταν στο ράφι για πολύ καιρό. Ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από ένα ελαστικό που είναι παλιό, έστω και εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, είναι δεδομένος. Δυστυχώς για τους καταναλωτές, δεν υπάρχει καμία νομική απαγόρευση και οι «λαστιχάρηδες» στην Κύπρο μπορούν να πωλήσουν ελαστικά που είναι πέραν των 6 ετών. Αν και η ΕΕ έχει καθιερώσει (από την 1η Νοεμβρίου 2012) ένα σύστημα επισήμανσης για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα ελαστικά, δυστυχώς δεν προνοείται κάποιο νομικό καθήκον στους εμπόρους ελαστικών για να προειδοποιούν τον αγοραστή ως προς την ηλικία ή τον κίνδυνο εφαρμογής ενός παλιού ελαστικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Ακόμη χειρότερα, οι κατασκευαστές «κρύβουν» την ηλικία του ελαστικού: για να διαπιστώσετε την ηλικία ενός ελαστικού θα πρέπει να βρείτε τον σχετικό κωδικό στο πλάι του ελαστικού. Τα τέσσερα ψηφία αντιπροσωπεύουν την εβδομάδα και το χρόνο κατασκευής του ελαστικού. Έτσι εάν τα τέσσερα νούμερα είναι 2211 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την εικοστή δεύτερη βδομάδα του έτους 2011.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.rotsideslaw.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.