1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τα είδη των ασφαλίσεων ζωής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα είδη των ασφαλίσεων ζωής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα είδη των ασφαλίσεων ζωής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θα ήταν σίγουρα κοινότυπο να πούμε ότι το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ίδια του η ζωή. Κοινότυπο επίσης είναι να αναφέρουμε ότι η οικογένεια του καθενός, τα παιδιά του, είναι ότι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή και είναι φυσιολογικό κάθε οικογενειάρχης να αγωνιά καθημερινά για το μέλλον των παιδιών του. Πόσο εξασφαλισμένο όμως είναι αυτό το μέλλον εάν συμβεί κάτι στον ίδιο και δεν μπορεί να παρέχει εισόδημα στην οικογένεια του;

Δυστυχώς μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν το βλέπουν έτσι. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά της Ευρώπης όσο αφορά την Ασφάλιση Ζωής, θα δούμε πως η χώρα μας έχει πολλά να κάνει μέχρι να εμπεδωθεί η σημαντικότητα της ασφάλισης ζωής στον κάθε πολίτη.

Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο ποσό που ξόδεψαν το 2020 oι Κύπριοι για ασφάλιση ζωής ήταν 432 ευρώ, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 1,073 ευρώ. Ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα ζωής στην Ευρώπη αποτελούν το 3,93% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ στη χώρα μας αυτό είναι κοντά στο 2%. Στα θετικά βεβαίως η σταθερή αύξηση των ασφαλίστρων ζωής τα τελευταία χρόνια.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με έρευνες, καταδεικνύετε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ανασφαλής σε ασφαλιστικά θέματα και τους εμποδίζει να έχουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια που χρειάζονται, είναι η ανεπαρκής ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δήλωσε συμμετοχή στο νέο μεγάλο Αφιέρωμα του Cyprus Insurance News - Θέμα οι Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα 4 διαφορετικά είδη που συναντάμε στις ασφαλίσεις ζωής, θα δούμε τι καλύπτει το κάθε είδος και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους. Σε επόμενα μας άρθρα θα αναλύσουμε ακόμη περισσότερο κάποια από αυτά.  

Πρόσκαιρη ή Απλή Ασφάλιση Ζωής

Η πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής προσφέρει προστασία στον ασφαλισμένο για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Σε αυτό το είδος, σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από ασθένεια ή ατύχημα κατά την διάρκεια του συμβολαίου, η ασφαλιστική του εταιρεία θα αποζημιώσει τους δικαιούχους το ασφαλισμένο ποσό. Στην απλή ασφάλιση ζωής το ποσό κάλυψης είναι εγγυημένο και παραμένει αμετάβλητο καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Εάν μέχρι την λήξη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν έχει επέλθει ο θάνατος, ο ασφαλισμένος δεν εισπράττει κανένα ποσό πίσω.

Αυτό το είδος ασφάλισης το συναντάμε συνήθως ως προαπαιτούμενο για την σύναψη δανείου με τα τραπεζικά ιδρύματα και αποτελεί μία απλή λύση για όσους θέλουν απλά να έχουν εξασφαλισμένη την οικογένεια τους σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.

Μικτή Ασφάλιση Ζωής

Η μικτή ασφάλιση ζωής προσφέρει επίσης προστασία για μία συγκεκριμένη ασφαλιστική περίοδο όμως παρέχει τον παράγοντα της αποταμίευσης και επεκτείνεται στην πληρωμή του ασφαλισμένου ποσού σε περίπτωση επιβίωσης του ασφαλισμένου στη λήξη του συμβολαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Eurolife δίνει 5 τρόπους για να φέρεις τη ζωή στα μέτρα σου

Σε αυτό το είδος ασφάλισης, το ύψος του ασφαλισμένου ποσού στη λήξη του συμβολαίου είναι εγγυημένο ανεξάρτητα εάν τα επιτόκια καταθέσεων ή οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν. Επίσης, ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα εξαγοράς, μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή διακοπής του συμβολαίου και είσπραξης του ποσού που προνοεί το συμβόλαιο του.

Ισόβια Ασφάλιση Ζωής

Η Ισόβια Ασφάλιση Ζωής, όπως και η μικτή ασφάλιση έχει τον παράγοντα της αποταμίευσης με την διαφορά ότι είναι ένα συμβόλαιο που δεν έχει λήξη και παρέχει κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασφαλισμένου.

Και σε αυτό το είδος τα συμβόλαια έχουν αξίες εξαγοράς, οι οποίες όμως είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις μικτές ασφαλίσεις. Ακόμη μία διαφορά με τις μικτές ασφαλίσεις ζωής είναι η διάρκεια πληρωμής των ασφαλίστρων όπου σε αυτό το είδος μπορούν να πληρώνονται ισόβια ή μέχρι μία συγκεκριμένη ηλικία (π.χ. το 65 έτος ζωής), με την κάλυψη να παραμένει όμως μέχρι και τον θάνατο. Τέλος, τα ασφάλιστρα εδώ είναι συνήθως υψηλότερα σε σχέση με τα άλλα δύο είδη.

Ασφαλιστήρια Συνδεδεμένα με μονάδες (Unit Linked Policies)

Σε αυτό το είδος ασφάλισης ζωής συναντάμε τον παράγοντα των επενδύσεων. Τα συμβόλαια εδώ έχουν την ίδια βάση με τις μικτές ή τις ισόβιες ασφαλίσεις, έχοντας όμως καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Δεν δίνουν οποιεσδήποτε εγγυήσεις όπως τα προηγούμενα είδη και η αξία εξαγοράς εξαρτάται από την εκάστοτε απόδοση των επενδύσεων με τις οποίες συνδέονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δήλωσε συμμετοχή στο νέο μεγάλο Αφιέρωμα του Cyprus Insurance News - Θέμα οι Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Τι να διαλέξετε

Το σημαντικότερο είναι να πάρετε την απόφαση να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και περισσότερο στην οικογένεια σας. Η ασφάλιση ζωής θα σας κάνει να νιώσετε ήσυχοι για το μέλλον των ανθρώπων που έχουν την περισσότερη αξία στην ζωής σας.

Τώρα ως προς το πιο είδος ασφάλισης ζωής πρέπει να επιλέξετε, αυτό είναι συνδεδεμένο με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Το κατάλληλο άτομο να αναλύσετε μαζί αυτές τις ανάγκες και να σας συμβουλεύσει είναι ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, εκπαιδευμένος και καταρτισμένος ακριβώς να σας καθοδηγήσει στην σωστή απόφαση. Μπορείτε να βρείτε όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που προσφέρουν ασφαλίσεις ζωής στο ευρετήριο μας κάνοντας κλικ εδώ.

Εάν είστε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και δεν έχετε κάνει ακόμη την εγγραφή σας, κάντε κλικ εδώ και καταχωρηθείτε στο πληρέστερο ευρετήριο της αγοράς, ΔΩΡΕΑΝ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.