1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της EIOPA για το 2024 για τον...

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της EIOPA για το 2024 για τον ασφαλιστικό κλάδο;

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της EIOPA για το 2024 για τον ασφαλιστικό κλάδο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε το σχέδιο εποπτικής σύγκλισης για το 2024. Σύμφωνα με την εντολή της EIOPA να οικοδομήσει μια ισχυρή, δίκαιη και κοινή εποπτική νοοτροπία και να προωθήσει συνεπείς εποπτικές πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το σχέδιο προσδιορίζει τις προτεραιότητες της EIOPA για την ενίσχυση της εποπτικής σύγκλισης στη διάρκεια του 2024.

Όπως και το σχέδιο του προηγούμενου έτους, οι προτεραιότητες για το 2024 περιστρέφονται γύρω από τους ακόλουθους τρεις κύριους τομείς:

  • την πρακτική εφαρμογή της κοινής εποπτικής νοοτροπίας και την ανάπτυξη εργαλείων εποπτικής σύγκλισης·
  • τους κινδύνους για την εσωτερική αγορά και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού·
  • και την εποπτεία των αναδυόμενων κινδύνων.

Η EIOPA θα δρομολογήσει, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διαδικασία εποπτικής εξέτασης στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας II. Στόχος της επανεξέτασης αυτής είναι να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή της Φερεγγυότητας II και να προωθηθεί η περαιτέρω σύγκλιση προς την κατεύθυνση εποπτείας υψηλής ποιότητας, παρέχοντας περιθώριο στην εποπτική κρίση για την αξιολόγηση των τμημάτων του κειμένου που δεν χρειάζονται πλέον, καθώς και ευελιξία για την αντιμετώπιση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και αποφεύγοντας να είναι υπερβολικά περιοριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Lloyd's of London: Ανεπαρκής σε θέματα ESG, σύμφωνα με έκθεση

Η EIOPA θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη των εποπτικών αξιολογήσεων των κινδύνων συμπεριφοράς και της εποπτικής προσέγγισής της όσον αφορά το ESG. Τέλος, η ανάπτυξη εργαλείων SupTech θα παραμείνει προτεραιότητα.

Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η συνοχή στην εσωτερική αγορά, η EIOPA θα συνεχίσει να ενισχύει την εποπτική σύγκλιση σε τομείς που ενδέχεται να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά, προωθώντας μελέτες συγκριτικής αξιολόγησης σχετικά με τα εσωτερικά υποδείγματα και αναπτύσσοντας καθοδήγηση προς τις εθνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Αναγνωρίζοντας τους αναδυόμενους κινδύνους, η EIOPA συμπεριέλαβε επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων της την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA), όπου η εποπτική σύγκλιση θα είναι καίριας σημασίας.

Η EIOPA θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και να εντοπίζει τρόπους για να βοηθήσει τις εποπτικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την επίβλεψη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.