1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πως να μειώσετε τα ασφάλιστρα σας στην ασφάλεια Υγείας

Πως να μειώσετε τα ασφάλιστρα σας στην ασφάλεια Υγείας

Πως να μειώσετε τα ασφάλιστρα σας στην ασφάλεια Υγείας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Από τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2019, ο κλάδος Υγείας και Ατυχημάτων στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας μας υποχώρησε, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 18% (σύγκριση 2019 με 2021). Συγκεκριμένα το 2020 τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το 2019 και το 2021 μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2020.

Παρόλη τη μείωση, στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποφάσισαν να διατηρήσουν το συμβόλαιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που είχαν, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτό καταδεικνύετε και μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2021 το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου μαζί με την εταιρεία ερευνών Cypronetwork. Στην συγκεκριμένη έρευνα, με δείγμα 1000 ατόμων παγκύπρια, το 73% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα διατηρήσουν το υφιστάμενο συμβόλαιο υγείας που είχαν.

Κατά την άποψη μας, μετά και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παραμένει σημαντική και έχει ένα συμπληρωματικό ρόλο να διαδραματίσει ως προς το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ουσιαστικά το ιδιωτικό μας συμβόλαιο θα καλύπτει όλα αυτά που το ΓεΣΥ δεν παρέχει (π.χ. νοσηλεία στο εξωτερικό) ενώ την ίδια στιγμή θα μας προσφέρει ακόμη υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Σε όλο αυτό το σκηνικό είναι λογικό οι καταναλωτές, να ψάχνουν σε κάποιες περιπτώσεις τρόπους να μειώσουν το ασφάλιστρο τους. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

1ος τρόπος: Συνασφάλιση και Αφαιρετέο ποσό

Ένας τρόπος να μειώσουμε τα ασφάλιστρα μας σ’ ένα σχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, είναι η επιλογή να πληρώνουμε εμείς ένα μέρος των εξόδων της νοσηλείας μας.

Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αυτό το συναντάμε με δύο μορφές. Η πρώτη είναι η «συνασφάλιση» η οποία έχει συνήθως την μορφή ενός ποσοστού επί του συνόλου των ιατρικών εξόδων που θα χρειαστεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος. Για παράδειγμα εάν έχουμε συνασφάλιση 10% και το συνολικό κόστος μίας επέμβασης είναι 2,000 ευρώ αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η ασφαλιστική μας εταιρεία θα πληρώσει το 90% δηλαδή 1,800 ευρώ και εμείς τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό. Εδώ το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσουμε είναι σταθερό, το γνωρίζουμε από την αρχή και δεν επηρεάζετε από το ύψος των εξόδων νοσηλείας. Δηλαδή εάν έχουμε 1,000 ευρώ σαν αφαιρετέο ποσό, στο πιο πάνω παράδειγμα που το κόστος νοσηλείας μας ήταν 2,000, θα πληρώναμε από 1,000 ευρώ με την ασφαλιστική μας εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δήλωσε συμμετοχή στο νέο μεγάλο Αφιέρωμα του Cyprus Insurance News - Θέμα οι Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Το πρώτο αφαιρετέο ποσό μπορεί να είναι από πολύ χαμηλό της τάξης των 200-250 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα ποσά ποικίλουν από εταιρεία σε εταιρεία και από συμβόλαιο σε συμβόλαιο. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο ψηλό είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό, τόσο λιγότερα ασφάλιστρα θα πληρώσουμε.

2ος τρόπος: Αφαιρέστε καλύψεις που μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά

Η ουσία ενός συμβολαίου υγείας είναι να μας καλύψει τα έξοδα νοσηλείας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είμασταν σε θέση να πληρώσουμε ή είναι τόσο ψηλά που θα διατάρασσαν την οικονομική μας κατάσταση. Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να κάνουμε μία πολυδάπανη επέμβαση.  

Από την άλλη, υπάρχουν καλύψεις που ο μέσος ασφαλισμένος είναι σε θέση να πληρώσει εάν χρειαστεί. Ένα καλό παράδειγμα είναι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, κάλυψη που συνήθως αυξάνει το ασφάλιστρο σε ένα συμβόλαιο αλλά τα ποσά που εν τέλει θα καλύψει η εταιρεία μας στην περίπτωση επίσκεψης σε κάποιο εξωτερικό γιατρό δεν είναι τόσο ψηλά που να μην μπορεί ο μέσος άνθρωπος να τα πληρώσει.

Αποφεύγοντας τέτοιες καλύψεις, κρατούμε το ασφαλιστήριο μας συμβόλαιο χαμηλότερα σε ασφάλιστρο χωρίς να στερούμε από τον εαυτό μας και την οικογένεια μας την δυνατότητα να είμαστε ασφαλισμένοι για τα σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

3ος τρόπος: Συγκεντρώστε τα συμβόλαια σας σε μία εταιρεία

Όλες οι εταιρείες επιζητούν να έχουν πιστούς πελάτες. Πελάτες που θα έχουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μαζί τους και θα τα διατηρούν για αρκετά χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες προσφέρουν συγκεκριμένες εκπτώσεις στα συμβόλαια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εάν είστε υφιστάμενος πελάτης της εταιρείας ή εάν ασφαλίσετε όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το τελικό ποσό που θα πληρώσετε.

Για περισσότερα ρωτήστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο

Όλα τα πιο πάνω φυσικά διαφέρουν κάποιες φορές στην κάθε εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος και η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορούν να σας παρουσιάσουν όλες τις λεπτομέρειες και να σας συμβουλεύσουν για το τι είναι καλύτερο να πράξετε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.