1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ποιες τάσεις του insurtech κλάδου πρέπει να προσέξει η ασφαλιστική βιομηχανία...

Ποιες τάσεις του insurtech κλάδου πρέπει να προσέξει η ασφαλιστική βιομηχανία το 2022;

Ποιες τάσεις του insurtech κλάδου πρέπει να προσέξει η ασφαλιστική βιομηχανία το 2022;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με τον όρο Insurtech εννοούμε σε γενικές γραμμές την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να βελτιώσει και να μεταμορφώσει τον ασφαλιστικό κλάδο. Για όσους δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις όσο αφορά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, το 2021 ήταν μία χρονιά που οι επενδύσεις σε Insurtech εταιρείες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο.  

Πρόσφατα η ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία Forrester, ανέφερε πρωτοφανή χρηματοδότηση για τις insurtechs, με αυτή να φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021, ποσό μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που επενδύθηκε το 2019 και 2020 μαζί, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται περισσότερες συμφωνίες.

Επίσης η Crunchbase αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Στον κόσμο του επιχειρηματικού καπιταλισμού, θα δυσκολευόσουν να βρεις έναν τομέα με περισσότερο θόρυβο από την insurtech”, και η Deloitte ισχυρίζεται ότι μια επανάσταση στην ασφάλιση έχει ήδη πυροδοτηθεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι ο insurtech κλάδος ανθίζει.

Ο Jimmy Spears, επικεφαλής του τμήματος αυτοκίνησης της τεχνολογικής εταιρείας Tractable, καταγράφει τις τάσεις, προβλέπει και καταδεικνύει που πρέπει τα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα να έχουν στραμμένα τα μάτια τους το 2022.

Η πρώτη του πρόβλεψη έχει να κάνει με την ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από κορυφαίους ασφαλιστικούς φορείς με έμφαση στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας απαιτήσεων έτσι ώστε να μην απαιτείται εάν είναι δυνατόν η ανθρώπινη επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Μέχρι πριν την πανδημία ο ασφαλιστικός κλάδος θεωρείτο ότι υστερούσε στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση με σκοπό την βελτίωση των υφιστάμενων επιχειρηματικών λειτουργιών και διαδικασιών. Τώρα, το 82% των ασφαλιστών πιστεύουν ότι η πανδημία δημιούργησε περισσότερη ώθηση για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων επόμενης γενιάς, με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης να αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο, σύμφωνα με έρευνα της Digital Insurance.

Η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει δραστικά την διαδικασία ενός ατυχήματος ή μίας απαίτησης μετατρέποντας χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες σε απλή υπόθεση βελτιώνοντας την εμπειρία του ασφαλισμένου – πελάτη.

Η δεύτερη πρόβλεψη του Jimmy Spears αφορά την στάθμιση των τεχνολογικών λύσεων που θα εφαρμόσουν οι ασφαλιστές έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό το καλοκαίρι, ένας στους τρεις Αμερικανούς βίωσε μια φυσική καταστροφή, σύμφωνα με την Washington Post. Με την παγκόσμια προβολή που υπάρχει σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπό της, ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε μοναδική και καίρια θέση για να εφαρμόσει λύσεις που υποστηρίζουν άμεσα τους πελάτες τους, οι οποίοι μέχρι στιγμής φέτος εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές ύψους 104,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Μια πρόσφατη έρευνα της BlackRock ανέφερε ότι το 95% των παγκόσμιων ασφαλιστών αναμένουν ότι ο κίνδυνος για το κλίμα θα επηρεάσει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους κατά την επόμενη διετία. Με σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναφέρουν επίσης τα σχέδια τους για αύξηση των δαπανών σε τεχνολογικές λύσεις τα επόμενα δύο χρόνια, οι ασφαλιστικοί ηγέτες έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε προϊόντα που αντιμετωπίζουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία πρόβλεψη έχει να κάνει με την πίεση που θα αισθανθούν οι παραδοσιακοί μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς για να προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις με σκοπό να ανταγωνιστούν ανερχόμενες εταιρείες του κλάδου.

Όπως υποστηρίζει, όχι μόνο οι insurtech εταιρείες θα συνεχίσουν να βιώνουν εκρηκτική ανάπτυξη το επόμενο έτος, αλλά ο ασφαλιστικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια άλλη αλλαγή καθώς η επόμενη γενιά πελατών αρχίζει να αγοράζει ασφαλιστικά προϊόντα.

Οι εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Gen Z και των νέων millennials που αναμένουν ταχύτητα, εξαιρετική ακρίβεια και μια συνολική εμπειρία χωρίς ταλαιπωρία κάνοντας όλα όσα πρέπει από την παλάμη του χεριού τους αναζητώντας όμως και την αξιοπιστία και την ασφάλεια που προσφέρουν οι μεγάλοι και καθιερωμένοι ασφαλιστές.

Κάτω από αυτό το πρίσμα ίσως δούμε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ παραδοσιακών εταιρειών και νέων insurtech εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Κοιτάζοντας μπροστά

Το 2022 θα είναι η στιγμή για τους ηγέτες του κλάδου να επενδύσουν σε συνεργάτες και λύσεις που θα τους επιτρέψουν να ξεχωρίσουν και να προετοιμαστούν καλύτερα για τις συνεχώς εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανακάμπτει πραγματικά από την πανδημία και συνειδητοποιεί την αξιοσημείωτη καινοτομία που προέκυψε τα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια ταχέως εξελισσόμενη βιομηχανία με νέες τεχνολογίες και νέους ηγέτες της βιομηχανίας να αναδύονται.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.