1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Ποιες ώρες της ημέρας μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία και...

Ποιες ώρες της ημέρας μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία και πότε από ανθρωποκτονία

Ποιες ώρες της ημέρας μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία και πότε από ανθρωποκτονία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας που κορυφώνεται ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονίας και ανθρωποκτονία.

O κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία και ανθρωποκτονία κορυφώνεται τη νύχτα, με τη νυχτερινή εγρήγορση, την ηλικία, τη χρήση αλκοόλ και τις συγκρούσεις σχέσεων να συνήθεις εμπλεκόμενους παράγοντες, σύμφωνα με ανάλυση από ερευνητές στο Τμήμα Ψυχιατρικής του University of Arizona College of Medicine – Tucson.

Σχεδόν το 19% των αυτοκτονιών και το 36% των ανθρωποκτονιών συμβαίνουν τη νύχτα. Η αυτοκτονία και η ανθρωποκτονία έχουν ελάχιστα κοινά σημεία, αλλά τα εξαιρετικά σύμφωνα μοτίβα κινδύνου κατά τη διάρκεια της νύχτας υποδηλώνουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη νυχτερινή εγρήγορση.

«Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να βλάψει έντονα την ορθολογική σκέψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές συμπεριφορές σε ευάλωτα άτομα», δήλωσε ο πρώτος συντάκτης Andrew Tubbs, MD, PhD, ερευνητής στο Sleep and Health Research Program στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου. Και πρόσθεσε: «Η ανάλυση 15ετών δεδομένων σε όλες τις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχει πενταπλάσιος κίνδυνος αυτοκτονίας και οκτώ φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανθρωποκτονίας μεταξύ 2 π.μ. και 3 π.μ. όταν προσαρμόζεται ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ξύπνιοι και ικανοί για αυτοκτονία ή ανθρωποκτονία».

«Το γεγονός ότι αυτά τα πρότυπα κινδύνου από τη μια μέρα στην άλλη ισχύουν τόσο για την αυτοκτονία όσο και για την ανθρωποκτονία είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Michael Grandner, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Behavioral Sleep Medicine Clinic και μέλος του Ινστιτούτου BIO5. «Στην ανασκόπησή μας για περισσότερες από 78.000 αυτοκτονίες και 50.000 ανθρωποκτονίες, μπορούμε να σχηματίσουμε κάποια εικόνα σχετικά με το γιατί η νυχτερινή εγρήγορση ενέχει έναν ξεχωριστό κίνδυνο για απορυθμισμένες συμπεριφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πόσοι Κύπριοι έχουν Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας και πόσο ευχαριστημένοι είναι;

Η εξήγηση

Οι συντάκτες της μελέτης εικάζουν ότι η νυχτερινή εγρήγορση επιδεινώνει τις σύνθετες λειτουργίες λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου και μειώνει την ορθολογική σκέψη, σε μια περίοδο που η αρνητική διάθεση είναι στο αποκορύφωμά της, η θετική διάθεση στο χαμηλότερο επίπεδο και η επεξεργασία κινδύνου/ανταμοιβής είναι διαστρεβλωμένη, με τα ευρήματα να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, των ατόμων που ήταν μεθυσμένα και εκείνων που είχαν σύγκρουση με σύντροφο, αλλά όχι μεταξύ εκείνων που έκαναν χρήση κάνναβης ή ήταν μελαγχολικοί.

Τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών αντιμετώπισαν τριπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας τη νύχτα, ενώ υπήρχε ένας απροσδόκητος κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ηλικιωμένων στις 6 π.μ.. Ο κίνδυνος ανθρωποκτονίας δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία, αν και οι νεαροί ενήλικες αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από τα μισά θύματα ανθρωποκτονιών.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις τάσεις της ημέρας στο βίαιο έγκλημα. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο για να προδιαθέσει τους ανθρώπους σε τέτοιου είδους κινδύνους και αν οι στρατηγικές που βασίζονται σε στοιχεία για τη βελτίωση του ύπνου και τη μείωση της νυχτερινής εγρήγορσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων και στην πρόληψη αυτών των τραγικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: reader.gr
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.