1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πανδημία, κλιματική αλλαγή και κυβερνοασφάλεια οι μεγάλες απειλές για τον ασφαλιστικό...

Πανδημία, κλιματική αλλαγή και κυβερνοασφάλεια οι μεγάλες απειλές για τον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κλάδο

Πανδημία, κλιματική αλλαγή και κυβερνοασφάλεια οι μεγάλες απειλές για τον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κλάδο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την μηνιαία της έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα στην Ευρώπη ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Η ανάλυση στην οποία στηρίζεται η έκθεση εξέτασε τις βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις και τους πιο σημαντικούς κινδύνους για τους τομείς της ασφάλισης και των συντάξεων.

Σύμφωνα με την EIOPA, από μακροοικονομική άποψη, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες  Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Από.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, γεγονός που ασκεί πίεση ιδίως στους  ασφαλιστές ζωής και στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Όσο αφορά τον πληθωρισμό η έκθεση επισημαίνει ότι παρότι προς το παρόν παραμένει αυξημένος, οι περισσότερες προβλέψεις αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και προβλέπουν συγκράτηση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση εάν ο πληθωρισμός συνεχιστεί, θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική πηγή κινδύνου για την ασφάλιση ζημιών, επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, οι μακροοικονομικές εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για την αξιολόγηση του κινδύνου των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τομέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Τι εμποδίζει τους καταναλωτές από το να αγοράσουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών;

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ασφαλιστικούς και συνταξιοδοτικούς τομείς, δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Ως εκ τούτου, οι εποπτικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται ισχυρές πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, ιδίως στους αντασφαλιστές, για την αντιμετώπιση των κινδύνων αναδοχής. Ο ασφαλιστικός κλάδος, ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να βιώσει αυξημένη ζήτηση για νέες υπηρεσίες και να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών προστασίας.

Επιπλέον, ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό τομέα, αντανακλώντας τις εκτεταμένες τάσεις ψηφιοποίησης και λύσεων εργασίας από το σπίτι. Παρά την αυξανόμενη δυναμική, η κατανόηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο παραμένει περιορισμένη, επισημαίνοντας τις απαραίτητες βελτιώσεις στη συλλογή δεδομένων και τη μοντελοποίηση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Όπως και με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η σφαίρα του κυβερνοχώρου θα μπορούσε επίσης να ανοίξει  ευκαιρίες για τους ασφαλιστές που βλέπουν ότι η ζήτηση για ασφάλιση στον κυβερνοχώρο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Εν κατακλείδι, η συνεχιζόμενη πανδημία άναψε φως σε ορισμένους τομείς ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και παρείχε στις ρυθμιστικές αρχές, τις εποπτικές αρχές και τους συμμετέχοντες στην αγορά πολύτιμα διδάγματα. Ωστόσο, η EIOPA πιστεύει ότι τα δεδομένα από την κρίση πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα εν μέσω διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών ενδέχεται να έχουν στρεβλώσει τα τακτικά πλαίσια εκτίμησης κινδύνου, είναι σημαντικό για τους διαχειριστές κινδύνων και τις εποπτικές αρχές να μην υποτιμούν τους κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς λειτουργεί η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα και ποιες οι επιδόσεις της;

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.