1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι κίνδυνοι που εντοπίζει η EIOPA για τον ασφαλιστικό κλάδο

Οι κίνδυνοι που εντοπίζει η EIOPA για τον ασφαλιστικό κλάδο

Οι κίνδυνοι που εντοπίζει η EIOPA για τον ασφαλιστικό κλάδο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τον πίνακα ελέγχου ασφαλιστικών κινδύνων του Μαΐου 2024, ο οποίος δείχνει ότι οι κίνδυνοι στον ασφαλιστικό τομέα της ΕΕ είναι σταθεροί και συνολικά σε μέτρια επίπεδα, με θύλακες τρωτότητας που προέρχονται από την αβεβαιότητα της αγοράς και τους δυνητικούς κινδύνους στον τομέα των ακινήτων.

Όσον αφορά τους μακροοικονομικούς κινδύνους, ενώ ορισμένοι μελλοντικοί δείκτες έχουν χαλαρώσει και δείχνουν θετικές εξελίξεις, η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σχετικά χαμηλή με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι σταθεροί μετά τη μικρή μείωση των περιθωρίων των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικών αθετήσεων. Ωστόσο, οι πιστωτικοί κίνδυνοι απαιτούν στενή παρακολούθηση, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν υψηλή έκθεση σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Οι κίνδυνοι αγοράς δημιουργούν προκλήσεις λόγω της αστάθειας της αγοράς και της πτώσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης παραμένουν σταθεροί σε μεσαίο επίπεδο, ωστόσο τα ποσοστά ακυρώσεων αυξήθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους και παρακολουθούνται στενά. Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας είναι επίσης σταθεροί σε μεσαίο επίπεδο, με βελτιωμένες αποδόσεις στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με το 2022 και συνολικά σταθερούς δείκτες φερεγγυότητας το 4ο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ideal Insurance Blog: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Τι ασφάλεια χρειάζομαι;

Οι διασυνδέσεις και οι ανισορροπίες των ασφαλιστικών εταιρειών με άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος παρακολουθούνται στενά. Η έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες εκτός των τραπεζικών και ασφαλιστικών αυξήθηκε ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Όσον αφορά τους ασφαλιστικούς κινδύνους, η αύξηση των ασφαλίστρων ήταν θετική τόσο για τον κλάδο ζωής όσο και για το γενικό κλάδο, ενώ σημειώθηκε ελαφρά επιδείνωση του μέσου δείκτη ζημιών.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με ESG είναι σταθεροί χωρίς ενδείξεις σχετικών μεταβολών στους δείκτες παρακολούθησης των μεταβατικών και φυσικών κινδύνων.

Η σημαντικότητα των κινδύνων ψηφιοποίησης και κυβερνοχώρου το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως εκτιμάται από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές, αυξήθηκε ελαφρώς, καθώς και ο δείκτης για το αρνητικό κλίμα στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.