1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρά σε εντατικοποίηση των μέτρων για μείωση...

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρά σε εντατικοποίηση των μέτρων για μείωση των αχρείαστων παραπεμπτικών

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρά σε εντατικοποίηση των μέτρων για μείωση των αχρείαστων παραπεμπτικών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με τις καταχρήσεις να αποτελούν ένα από τα μείζονα θέματα που πλήττουν το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κατάρτησε τον περασμένο Μάρτιο ειδικό Σχέδιο Δράσης, επιδιώκοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Μια από τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο Σύστημα είναι ο μεγάλος αριθμός μη αιτιολογημένων παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ) προς άλλους παρόχους του ΓεΣΥ. Το πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, ο ΟΑΥ προχωρά με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού του ΠΙ και του συστήματος παραπομπής.

Τα μέτρα  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή δεικτών απόδοσης που συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ και οι οποίοι αφορούν στη συμπεριφορά των ΠΙ σε σχέση με  τις παραπομπές που εκδίδονται  προς ΕΙ. Επιπλέον εξετάζει και τις παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα ο ΟΑΥ εντατικοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ΠΙ, καθώς και τη διαδικασία λήψης μέτρων προς τους ΠΙ που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Οργανισμού. Επιπρόσθετα,  προωθούνται και άλλα μέτρα βελτίωσης του θεσμού του ΠΙ όπως εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών παραπομπής, εκπαιδεύσεις, ηλικιακά κριτήρια συμμετοχής ιατρών στο Σύστημα κ.ο.κ.. 

Επισημαίνεται ότι η σωστή λειτουργία του θεσμού του ΠΙ είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον σκοπός του είναι η παροχή αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και καθοδήγησης προς τους δικαιούχους για τη λήψη υπηρεσιών που χρειάζονται από τους υπόλοιπους παρόχους του ΓεΣΥ. Η σωστή λειτουργία του θεσμού και του συστήματος παραπομπής οδηγεί στην αποφόρτιση των Ειδικών Ιατρών από περιστατικά που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Επιτυγχάνει επίσης την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Συστήματος, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους δικαιούχους που τις έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί χρέος όλων μας να το διαφυλάξουμε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.