1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Munich Re: Ξεπέρασε το στόχο κέρδους. Δείτε τα οικονομικά αποτελέσματα και...

Munich Re: Ξεπέρασε το στόχο κέρδους. Δείτε τα οικονομικά αποτελέσματα και το νέο στόχο

Munich Re: Ξεπέρασε το στόχο κέρδους. Δείτε τα οικονομικά αποτελέσματα και το νέο στόχο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Munich Re ανακοίνωσε καθαρό αποτέλεσμα 4,6 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023, το οποίο είναι υψηλότερο από τον αναθεωρημένο στόχο κερδών ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, υποστηριζόμενο από αποτέλεσμα αντασφάλισης 3,9 δισ. ευρώ και βελτιωμένη απόδοση στην ERGO.

Παρά την υπέρβαση του αναθεωρημένου στόχου κέρδους και του αρχικού στόχου των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα συνολικά κέρδη για το έτος ήταν χαμηλότερα από τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρθηκαν το 2022, με καθαρό αποτέλεσμα λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2023, από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε επίπεδο ομίλου, τα ασφαλιστικά έσοδα από εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυξήθηκαν στα €57,9 δισ. από €55,4 δισ., εν μέρει λόγω της οργανικής ανάπτυξης στον τομέα αντασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) και στην ERGO, η οποία αντισταθμίστηκε από τις επιδράσεις μετατροπής νομισμάτων.

Για το 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) του αντασφαλιστή ανήλθε σε 15,7% σε σύγκριση με 20,2% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το τεχνικό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 7,6 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το επενδυτικό αποτέλεσμα αυξήθηκε από 2,9 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε από 6,8 δισ. ευρώ το 2022 σε 5,7 δισ. ευρώ το 2023.

Ανά τομέα, η αντασφαλιστική δραστηριότητα της Munich Re συνεισέφερε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ (4,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022) στο καθαρό αποτέλεσμα εκ των οποίων 926 εκατομμύρια ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2022) ήταν το τέταρτο τρίμηνο.

Τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 37,8 δισ. ευρώ, καθώς το τεχνικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση στα 5,4 δισ. ευρώ και το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 20% στα 4,7 δισ. ευρώ.

Στην αντασφάλιση P&C, το καθαρό αποτέλεσμα κινήθηκε από 3,4 δισ. ευρώ το 2022 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2023, ενώ τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% στα 27,1 δισ. ευρώ. Ο συνδυασμένος δείκτης P&C επιδεινώθηκε ελαφρά στο 85,2% από 83,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας για την Atlantic Insurance το 2023

Οι δαπάνες μεγάλων ζημιών μειώθηκαν από 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, εκ των οποίων 873 εκατομμύρια ευρώ ήταν το 4ο τρίμηνο. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι δαπάνες μεγάλων ζημιών αντιστοιχούσαν στο 12,6% των καθαρών ασφαλιστικών εσόδων και ήταν κάτω από την αναμενόμενη τιμή του 14% κατά το οικονομικό έτος και το 4ο τρίμηνο.

Οι απώλειες από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια για την εταιρεία να είναι ο σεισμός στην Τουρκία, ονομαστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το 4ο τρίμηνο του 2023, η μεγαλύτερη απώλεια ήταν ο τυφώνας Otis στο Μεξικό με 453 εκατομμύρια ευρώ. Οι ανθρωπογενείς ζημίες ανήλθαν σε 943 εκατομμύρια ευρώ για τη Munich Re το 2023, μειωμένες από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σχολιάζοντας τις συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες, η Munich Re αναφέρει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει επαρκή ασφαλιστική ικανότητα για τέτοιους κινδύνους, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής της αγοράς.

«Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης παρέχει καταρχήν αρκετή παγκόσμια παραγωγική ικανότητα για να καλύψει τους αυξανόμενους κινδύνους που συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, οι τιμές κάλυψης πρέπει να είναι κατάλληλες προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για καλύτερα προληπτικά μέτρα. Η ανώτερη πρόληψη μπορεί να μειώσει σημαντικά τις απώλειες που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, μειώνοντας με τη σειρά της την οικονομική επιβάρυνση της κοινωνίας. Και οι κυβερνήσεις μπορούν σίγουρα να ασκήσουν θετική επίδραση στην ασφαλισιμότητα και την τιμή της ασφαλιστικής κάλυψης μέσω προληπτικών μέτρων που επιβάλλονται από το κράτος», λέει η Munich Re.

Στον τομέα αντασφάλισης ζωής και υγείας (L&H), το τεχνικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 38% σε ετήσια βάση στα 1,43 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 1,4 δισ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα στην αντασφάλιση L&H αυξήθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά έσοδα από εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια μειώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ από 11,2 δισ. ευρώ λόγω των συναλλαγματικών επιδράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Με θεαματική αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 2023

Η Munich Re παρείχε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις ανανεώσεις αντασφαλίσεων της 1ης Ιανουαρίου 2024, όταν ανανεώθηκαν περίπου τα δύο τρίτα των δραστηριοτήτων αντασφαλίσεων ζημιών, με έμφαση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες δραστηριότητες.

Την 1/1/2024, η εταιρεία αύξησε τον όγκο των εργασιών κατά 3,5% στα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκμεταλλευόμενη ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλες σχεδόν τις περιοχές και κατηγορίες επιχειρήσεων. Η εταιρεία αναφέρει ότι ήταν σε θέση να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου της χάρη στους σταθερούς ή βελτιωμένους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις, ενώ η εξέλιξη των τιμών ήταν σταθερή συνολικά.

Στην πραγματικότητα, συνολικά, το επίπεδο τιμών του χαρτοφυλακίου της Munich Re παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο μετά από αύξηση μόλις 0,3% στις ανανεώσεις.

“Παρά την ελαφρά αύξηση των πιέσεων της αγοράς, η Munich Re αναμένει ότι το περιβάλλον θα παραμείνει θετικό στους επερχόμενους γύρους ανανέωσης του Απριλίου και του Ιουλίου”, αναφέρει η εταιρεία.

Όσον αφορά τώρα την ERGO, την κύρια ασφαλιστική δραστηριότητα του αντασφαλιστή, το καθαρό αποτέλεσμα αυξήθηκε από 572 εκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 721 εκατομμύρια ευρώ το 2023, εκ των οποίων 78 εκατομμύρια ευρώ ήταν το 4ο τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον στόχο των 700 εκατ. ευρώ για το έτος.

Τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 20,1 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 18,9 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επιτυγχάνοντας τον αναθεωρημένο στόχο του 3ου τριμήνου. Το συνολικό τεχνικό αποτέλεσμα για τον τομέα των επιχειρήσεων αυξήθηκε σημαντικά το 2023 σε 2,1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα ανήλθε σε 963 εκατ. ευρώ, από 889 εκατ. ευρώ το 2022.

Στο ενεργητικό του ισολογισμού, το επενδυτικό αποτέλεσμα της Munich Re αυξήθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ, καθώς τα τακτικά έσοδα από επενδύσεις αυξήθηκαν σε σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Συνολικά, το επενδυτικό αποτέλεσμα του 2023 αντιπροσωπεύει απόδοση 2,5% επί της μέσης αγοραίας αξίας του χαρτοφυλακίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Όσον αφορά το μέλλον, η Munich Re ανακοίνωσε καθαρό αποτέλεσμα 5 δισ. ευρώ το 2024, με τα ασφαλιστικά έσοδα του Ομίλου να ανέρχονται σε 59 δισ. ευρώ και την απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 2,8%.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι αντασφαλιστικές της δραστηριότητες θα αυξήσουν τα ασφαλιστικά της έσοδα στα 39 δισ. ευρώ και τη συμβολή της στο καθαρό αποτέλεσμα στα 4,2 δισ. ευρώ το 2024. Ο συνδυασμένος δείκτης P&C αναμένεται να ενισχυθεί στο 82%, ενώ το τεχνικό αποτέλεσμα L&H αναμένεται να βελτιωθεί στα €1,45 δισ. το 2024.

Στην ERGO, η Munich Re αναμένει να δημιουργήσει ασφαλιστικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, με υψηλότερη συνεισφορά κερδών 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Joachim Wenning, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, σχολίασε: «Το 2023 ήταν άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για τη Munich Re. Ξεπεράσαμε τον ετήσιο στόχο κέρδους μας για τρίτη συνεχόμενη φορά και πετύχαμε ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Χάρη σε ένα ευρέως διαφοροποιημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η Munich Re βρίσκεται σε καλή θέση και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο πρόγραμμα στρατηγικής Ambition 2025. Με εξαίρεση τους συστημικούς κινδύνους – όπως ο κυβερνοχώρος και η πανδημία – η όρεξή μας για κάλυψη υπαρξιακών κινδύνων για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις απέχει πολύ από το να εξαντληθεί.»

Ο Christoph Jurecka, Οικονομικός Διευθυντής, δήλωσε: «Όλοι οι KPIs είναι κοντά ή ακόμα καλύτερα από τους στόχους του Ambition 2025 στο τέλος του 2023. Η οικονομική μας ευρωστία δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους μας να συμμετέχουν στην επιτυχία μας μέσω ενός σημαντικά υψηλότερου μερίσματος. Θα επωφεληθούν επίσης από μια νέα επαναγορά μετοχών που θα είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη. Και παραμένουμε φιλόδοξοι, καθώς επιδιώκουμε να αυξήσουμε τα ετήσια κέρδη μας στα 5 δισ. ευρώ φέτος».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.