1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Munich Re για AI: Δυσκολεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου

Munich Re για AI: Δυσκολεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου

Munich Re για AI: Δυσκολεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός γίγαντας Munich Re έχει επισημάνει πώς η έκθεση σε AI στο πλαίσιο των παραδοσιακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός απροσδόκητος κίνδυνος για τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών!

Μια πρόσφατη έκθεση που κυκλοφόρησε από τον αντασφαλιστή Munich Re εξηγεί πως οι κίνδυνοι AI συνήθως εξαιρούνται στα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια, πράγμα που σημαίνει ότι η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα μοντέλα AI θα μπορούσε να καταλήξει να καλύπτεται από παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Μερικά παραδείγματα που επισημαίνει η Munich Re περιλαμβάνουν μηχανήματα που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη που τραυματίζουν παρευρισκόμενους, τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτονται από υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια γενικής αστικής ευθύνης, καθώς και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν χακαριστεί, τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτονται από υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια στον κυβερνοχώρο.

Ένα ανησυχητικό παράδειγμα που δίνει επίσης ο αντασφαλιστής είναι ότι τα ρομπότ καθαρισμού που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστρέψουν μια ιδιοκτησία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει να καλύπτεται από υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας.

Επιπλέον, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνουν μεροληπτικές αποφάσεις απασχόλησης θα μπορούσαν επίσης να καλυφθούν από τις υπάρχουσες πολιτικές EPLI, δήλωσε η Munich Re.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι η τεχνολογία AI επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής, υπάρχει μερική κάλυψη από τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια, γεγονός που τελικά καθιστά δύσκολο τόσο για τον ασφαλιστή όσο και για τον ασφαλισμένο να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην έκταση της κάλυψης – οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερασφάλιση ή υποασφάλιση, προειδοποιεί η Munich Re.

Ένας ανησυχητικός παράγοντας που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συνολική έλλειψη πειστικότητας σχετικά με την έκταση της κάλυψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους ασφαλιστές.

Επιπλέον, η έκθεση σε τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο των παραδοσιακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημαντικό απροσδόκητο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στους κινδύνους χαμηλής απόδοσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι δε λαμβάνονται υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια των σταδίων τιμολόγησης της ασφάλισης.

Η Munich Re δηλώνει ότι όταν χρησιμοποιούν τεχνολογία AI, οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν πιθανά ασφαλιστικά κενά, τα οποία τους αφήνουν εκτεθειμένους σε κινδύνους που προκαλούνται από τα μοντέλα AI τους.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την Moody’s Investors Service, οι αναλυτές τόνισαν πως η διευρυμένη χρήση δεδομένων και αναλύσεων από τον ασφαλιστικό κλάδο τον τοποθετεί υψηλά για αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς πολλές διαφορετικές εταιρείες αξιοποιούν σταδιακά την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εδώ και αρκετά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σεμινάριο: Μεθοδολογία Ψηφιακής Στρατηγικής για Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα

Ο μεσίτης αντασφαλίσεων Aon εξέτασε επίσης ότι η συνολική κατανόηση της ασφαλιστικής αγοράς για τον κίνδυνο που σχετίζεται με το Gen AI εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμα στάδια. Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτή η αναπτυσσόμενη μορφή της τεχνολογίας αναμένεται να επηρεάσει πολλές διαφορετικές γραμμές στον τομέα, όπως Τεχνολογικά Λάθη και Παραλείψεις / Κυβερνοχώρος, Επαγγελματική Ευθύνη, Ευθύνη ΜΜΕ, Ευθύνη Πρακτικών Απασχόλησης και άλλα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.