1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνική Ασφάλιση
  6. »
  7. Κοινωνικές Aσφαλίσεις: Ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις για Βοήθημα Τοκετού

Κοινωνικές Aσφαλίσεις: Ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις για Βοήθημα Τοκετού

Κοινωνικές Aσφαλίσεις: Ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις για Βοήθημα Τοκετού
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορά το Βοήθημα Τοκετού, εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος. Όπως ανάφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός, η υλοποίηση της νέας αυτής υπηρεσίας έχει σχεδιαστεί στη βάση σύγχρονων προτύπων και με προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.

Ακολουθεί αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που εγκαινιάζουμε σήμερα μαζί με τον Υφυπουργό -τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για τη στενή και τόσο εποικοδομητική συνεργασία- τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Βοήθημα Τοκετού, το οποίο και έχει σχεδιαστεί, όπως έχει προαναφέρει ο Υφυπουργός, στη βάση σύγχρονων προτύπων και με προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.

Όπως έχω αναφέρει και στην εισαγωγή μου, η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο επίτευγμα αλλά μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχουμε ως κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου. Μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων και μηχανισμών, ενισχύεται η αποδοτικότητα της κρατικής μηχανής, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και μειώνεται δραστικά το κόστος διεκπεραίωσης εργασιών, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι για αξιοποίηση σε πιο ουσιαστικές εργασίες, και το σημαντικότερο που αποτελεί και τον κύριο στόχο που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης στρατηγικής που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου προς τους πολίτες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες πολύ σημαντικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα:

  • Από τον Ιανουάριο 2021 έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και με πιστωτικές κάρτες,
  • Τον Σεπτέμβριο 2021 τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που επιτρέπει αλλά και επιβάλλει την ηλεκτρονική δήλωση όλων των νέων προσλήψεων,
  • Από τον Οκτώβριο 2021 οι 65.000 περίπου δικαιούχοι του Επιδόματος Τέκνου και Μονογονίας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ετήσιες αιτήσεις τους,
  • Από τον Φεβρουάριο 2022 βρίσκεται στη διάθεση όλων των εργαζομένων η ηλεκτρονική αίτηση για το Επίδομα Ασθενείας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δες πότε θα πάρεις τη σύνταξη ή το επίδομά σου

Ενδεικτικά, να αναφέρω πως σύμφωνα με μελέτη που διενεργήσαμε ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την κατάργηση των Ταμείων στα Επαρχιακά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, υπολογίζονται σημαντικές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και χρόνο, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Ένας σημαντικός αριθμός λειτουργών πρώτης γραμμής μπορεί να απασχολείται πλέον σε άλλα καθήκοντα, όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ εκμηδενίζεται το κόστος εποπτείας και διοίκησης των εργασιών είσπραξης. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή για τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είχε βεβαίως προηγηθεί η επιτυχής υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής και εξέτασης εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων από τον Μάρτιο 2020 για τα επιδόματα στήριξης μέσω των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας όπου αξιοποιήθηκε η τεχνολογία για να μπορούμε να πληρώνουμε τα επιδόματα μια βδομάδα μετά την υποβολή της αίτησης.

Η ψηφιοποίηση -και βεβαίως η απλοποίηση- του συνόλου των αιτήσεων για παροχές και επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναμένεται να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το κράτος. Συγκεκριμένα, και υλοποιώντας τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για προτεραιοποίηση των υπηρεσιών με τον ισχυρότερο αντίκτυπο και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τον πολίτη, δόθηκε από τον Φεβρουάριο του 2022 η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για επίδομα ασθενείας, μίας υπηρεσίας η οποία και κατέγραφε υψηλό αριθμό αιτήσεων λόγω της πανδημίας Covid19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δες πότε θα πάρεις τη σύνταξη ή το επίδομά σου

Στο παρόν στάδιο, και πέραν από το Βοήθημα Τοκετού που ανακοινώνουμε σήμερα, προωθείται και ολοκληρώνεται σύντομα η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για το Επίδομα Μητρότητας και το Επίδομα Ανεργίας, και αμέσως μετά για τη θεσμοθετημένη σύνταξη και τη σύνταξη χηρείας, για περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα της χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ η εξέταση των αιτημάτων τους θα διενεργείται γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Προχωρούμε και με την πλήρη ψηφιοποίηση της καταβολής των εισφορών περιλαμβανομένων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση των ταμείων και τον τερματισμό της ανάγκης των πολιτών να προσέρχονται κάθε μήνα στα Επαρχιακά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, η λειτουργία του νέου κέντρου επικοινωνίας το οποίο θα λειτουργήσει εντός φθινοπώρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το οποίο θα ενεργεί ως ενιαίο σημείο παροχής πληροφόρησης και εξυπηρέτησης για σημαντικό αριθμό διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, διευρύνοντας τα κανάλια επικοινωνίας αλλά και το ωράριο παροχής υπηρεσιών προς το κοινό.

Το εν λόγω ΚΕ θα παρέχει πληροφόρηση και εξυπηρέτηση στα ελληνικά και αγγλικά, μέσω ενός κεντρικού αριθμού τηλεφώνου, δια μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ζωντανής συνδιάλεξης για όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ενώ θα επεκταθεί, μέσω του Υφυπουργείου, σε όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο την καθιέρωση ενός κοινού αριθμού που να διασφαλίζει την έγκυρη, έγκαιρη και ποιοτική πληροφόρηση του πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δες πότε θα πάρεις τη σύνταξη ή το επίδομά σου

Όσα ενδεικτικά έχω προαναφέρει, αποτελούν ένα μόνο μικρό κομμάτι μίας μεγάλης και συνεχούς προσπάθειας. Με γνώμονα τον Κύπριο πολίτη, θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό και το Υφυπουργείο, να υλοποιούμε το πρόγραμμα και τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας παραδίδοντας στην κοινωνία έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.