1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Η Βιώσιμη ανάπτυξη και η συμβολή των διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης

Η Βιώσιμη ανάπτυξη και η συμβολή των διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης

Η Βιώσιμη ανάπτυξη και η συμβολή των διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Του Ευγένιου Ευγενίου, πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus

Τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σαν αποτέλεσμα μιας σειράς απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων. Από την πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι συνθήκες επηρέασαν την κυπριακή οικονομία, εντούτοις, ο συνδυασμός των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση, η προσαρμοστικότητα του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αρχικά περιόρισαν την ύφεση και σήμερα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Πράγματι, μόλις πριν μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 3.2% του ΑΕΠ για την κυπριακή οικονομία το 2022 που αν και μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Παρά τη θετική πρόβλεψη, το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και ασταθές. 

Σ’ αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Κύπρο, οι οποίες θα δημιουργήσουν καινούργιες, υψηλής εξειδίκευσης, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να συνεργαστούν.

Όλες οι προσπάθειες του Invest Cyprus, του κρατικού φορέα που προωθεί την επιχειρηματική και επενδυτική πολιτική της χώρας στο εξωτερικό, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στοχεύουν σε:

  • Προσέλκυση στη χώρα μας διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης -κυρίως σχετιζόμενες με τον τομέα της τεχνολογίας- και εργαζομένων
  • Υποστήριξη των διαδικασιών υλοποίησης ξένων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης
  • Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως διεθνούς κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επενδυτικά ταμεία

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει εφαρμόσει μια νέα στρατηγική για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και ταλέντων. Μία στρατηγική που ο Invest Cyprus υιοθέτησε από το 2019 και επικεντρώνεται κυρίως σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ναυτιλίας, φαρμακευτικές, καινοτομίας και έρευνας. Η προσπάθεια μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού μέσα από συντονισμένες ενέργειες από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα καταφέραμε ως χώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, επιχειρηματικό κλάδο, αυτόν της τεχνολογίας, ο οποίος έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί περαιτέρω με απώτερο στόχο σε κάποια χρόνια να αποτελέσει ένα ολόκληρο αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα το οποίο θα αποτελεί προορισμό επιλογής για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας διεθνώς. Βέβαια, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας και κάποιες μάλιστα είναι αρκετά πιο προχωρημένες από εμάς. 

Ωστόσο, στον Invest Cyprus είμαστε βέβαιοι ότι οι τομείς διεθνούς επιχειρηματικότητας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την εξειδίκευση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και διαφοροποιώντας το εκπαιδευτικό και εργασιακό μείγμα, και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε νέα αναπτυξιακά έργα. Αν παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας εφαρμόζοντας συνετές πολιτικές ανάπτυξης, τότε μπορούμε να επιτύχουμε και το «Όραμα 2035» για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, το οποίο εμπερικλείεται σε μία απλή αλλά ιδιαιτέρως ουσιαστική πρόταση: «Να κάνουμε την Κύπρο το καλύτερο μέρος για να ζεις, να εργάζεσαι και να επιχειρείς».

Αναγνωρίζουμε πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της χώρας μας απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, συνεχή αναθεώρηση του πλαισίου προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και υιοθέτηση αποτελεσματικών και στοχευμένων κινήτρων. Απαιτεί επίσης την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμφωνήθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Ως ο αρμόδιος φορέας για καθοδήγηση και υποβοήθηση των διεθνών επενδυτών φροντίζουμε να ακούμε και να καταγράφουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν κατά την επενδυτική τους διαδρομή και σε στενή συνεργασία με υπουργεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούμε να τα επιλύσουμε με αποδοτικό τρόπο. Εστιάζουμε επίσης σε στοχευμένες διεθνείς δραστηριότητες προώθησης της χώρας και επιδιώκουμε ενεργό παρουσία σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα και αγορές-στόχους.

Πρόσφατα, ο Invest Cyprus διοργάνωσε για 10η φορά τα International Investment Awards. Φέτος βραβεύθηκαν εφτά διεθνείς εταιρείες που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο είτε για να επενδύσουν είτε για να δημιουργήσουν βάση για τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται για εταιρείες με παρουσία ανά την υφήλιο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας μας. Κι όμως, εγκωμίασαν όλοι την Κύπρο ως προορισμό ο οποίος καλύπτει τους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς.

Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της επενδυτικής μας πρότασης αλλά είμαστε βέβαιοι πως με τη στήριξη και συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και κρατικών φορέων μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, η κοινή προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Κύπρο είναι απόλυτα εφικτή.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.