1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οδική Ασφάλεια
  6. »
  7. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρώτες χώρες σε θανάτους νέων μοτοσικλετιστών

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρώτες χώρες σε θανάτους νέων μοτοσικλετιστών

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρώτες χώρες σε θανάτους νέων μοτοσικλετιστών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”, στο πλαίσιο ανάληψης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια διενεργεί έρευνα για τη χρήση κράνους σε νέους σε ηλικία οδηγούς μοτοσικλέτας.

Η έρευνα διεξάγεται διαδικτυακά και απευθύνεται σε μοτοσικλετιστές έως 35 ετών σε Ελλάδα και Κύπρο, δύο χώρες που σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων μοτοσικλετιστών στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναλογία των θανάτων μοτοσικλετιστών επί του συνόλου των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις ήταν για την Ελλάδα 32.2%. τοποθετώντας την στην πρώτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθούμενη από την Κύπρο με αντίστοιχό ποσοστό 29.2% επί του συνόλου των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις. Το 2020, στην Ελλάδα οι θάνατοι μοτοσικλετιστών ανήλθαν στους 17,5 ανά 1.000 κατοίκους και στην Κύπρο σε 15,8 ανά 1.000 κατοίκους, αριθμοί ιδιαίτερα αυξημένοι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη των 6,7 θανάτων μοτοσικλετιστών ανά 1.000 κατοίκους (EUROSTAT, 2022). Μάλιστα, για την Ελλάδα, στην ηλικιακή ομάδα των 25 έως 49 ετών εμφανίζονται περίπου οι μισοί θάνατοι για τους οδηγούς δίτροχων οχημάτων (ΕΛΣΤΑΤ, 2022).

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της αναγκαιότητας παρεμβάσεων, παρόλα αυτά για το θέμα δεν έχει δοθεί η σημασία που θα έπρεπε. Σημειώνεται ότι το 2021 υπήρξε αύξηση των παραβάσεων για μη χρήση κράνους στην Ελλάδα η οποία αποτελεί και τη χώρα με τους περισσότερους θανάτους νέων μοτοσικλετιστών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (PIN flash 41) στην Ελλάδα, το 37% όλων των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις που αφορούν νεαρό οδηγό ή αναβάτη είναι νέοι αναβάτες μοτοσυκλέτας. Στην Κύπρο το 34%. Αυτά είναι και τα υψηλότερα ποσοστά όλων των χωρών στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 2018 το 66% των νεκρών μοτοσικλετιστών δεν φορούσε το κράνος του, ενώ Στην Κύπρο μεταξύ 2018 – 2020, το ήμισυ των νεαρών αναβατών που σκοτώθηκαν δεν φορούσαν κράνος. Οι αριθμοί αυτοί μας καλούν όλους να αναλάβουμε δράση για την πρόληψη και την προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως είναι οι νέοι μοτοσικλετιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ερευνα: Πώς η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία

Έτσι, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”, το Παράρτημα του στην Κύπρο, και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (CAA) διεξάγουν την έρευνα αυτή για τη χρήση κράνους και άλλα ζητήματα οδικής ασφάλειας, ώστε να συγκεντρωθούν αναλυτικά δεδομένα για την οδική συμπεριφορά των νέων, σε ηλικία, δικυκλιστών σε Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που θα προκύψουν για τη χάραξη στρατηγικών πρόληψης και ενημέρωσης για τα τροχαία συμβάντα. Στόχος είναι η μείωση στους θανάτους νέων ανθρώπων που οδηγούν μοτοσικλέτα. Η έρευνά συνεχίζεται online:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd6-Twg9LrKGvG2UfdN8UG3Z4x-HYl2ltU0yElgGu4ZX3rAFw/viewform?usp=sf_link

motorcyclist-research

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.