1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η αύξηση απεργιών, ταραχών και διαδηλώσεων θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των...

Η αύξηση απεργιών, ταραχών και διαδηλώσεων θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων!

Η αύξηση απεργιών, ταραχών και διαδηλώσεων θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια νέα έκθεση από την Allianz Global Corporate &Security (AGCS) εντόπισε τους βασικούς παράγοντες που θα συνεχίσουν να προκαλούν περιστατικά απεργιών και πολιτικών αναταραχών σε όλο τον κόσμο.

Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κολοσσός σημείωσε ο αυξημένος κίνδυνος τέτοιων περιστατικών σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση σχετικά με τις διάφορες απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι δραστηριότητες. Εκτός από το πιθανό κόστος που συνδέεται με ζημιές σε κτίρια ή περιουσιακά στοιχεία, ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να διαταράξει σοβαρά τη λειτουργία της επιχείρησης με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων.

«Τα περιστατικά απεργιών, ταραχών και εμφύλιων αναταραχών όχι μόνο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά γίνονται και πιο έντονα και καταστροφικά. Αυτού του είδους τα γεγονότα καθιστούν την εποχή μας μια εποχή αβεβαιότητας”, δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικής βίας και εχθρικών περιβαλλοντικών λύσεων της AGCS, Σρντιάν Τοντόροβιτς. «Έχουμε δει γεγονότα απώλειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Κολομβία. Η απειλή αλλάζει και παρόλο που πολλοί από τους λόγους για αυτήν είναι καθολικοί – είτε οικονομικοί, πολιτικοί ή περιβαλλοντικοί – μπορούν να παίξουν διαφορετικά σε διαφορετικές περιοχές, με διάφορα επίπεδα βίας και αναταραχής».

«Τα τμήματα διαχείρισης ασφάλειας εντός των οργανισμών θα πρέπει να δουν την τρέχουσα κατάσταση ως καταλύτη για την αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών και πολιτικών σχετικά με την προετοιμασία υποστατικών και υπαλλήλων για πιθανές πολιτικές αναταραχές και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας», είπε.

Παράγοντες κινδύνου

Η έκθεση της ομάδας πολιτικής βίας του AGCS τονίζει πέντε τομείς που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της δραστηριότητας των κινδύνων αυτών το 2023 και τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι:

  • Η Συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής: Οι επακόλουθες επιπτώσεις της αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε πολλές χώρες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πραγματικός πληθωρισμός θεωρείται ότι έχει κορυφωθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, λίγο περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες διαμαρτυρίες το 2022 πυροδοτήθηκαν από οικονομικά ζητήματα, με την εμπιστοσύνη του κοινού στο χρηματοπιστωτικό μέλλον να έχει κλονιστεί. Οι μισές από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα του Edelman Trust Barometer για το 2023 έδειξαν διψήφια πτώση σε ετήσια βάση, πιστεύοντας ότι οι οικογένειές τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε πέντε χρόνια. Κατ’ επέκταση είναι η ύπαρξη δραστηριοτήτων διαμαρτυρίας, τόσο ειρηνικές όσο και βίαιες.
  • Δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς: Οι κυβερνήσεις που θεωρούνται διεφθαρμένες, ή εκείνες που βρίσκονται στην εξουσία για πολύ καιρό, μπορούν να φέρουν τους ακτιβιστές έξω στους ανθρώπους. Τα παράπονα για τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τους μισθούς ή τις συντάξεις μπορούν να επεκταθούν από διαδηλώσεις που καθοδηγούνται από ζητήματα σε ευρύτερα αντικυβερνητικά κινήματα. Το 2022 και στις αρχές του 2023 πυροδοτήθηκαν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο αφιερωμένες σε τέτοιους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων στο Ιράν, των τιμών των καυσίμων στο Καζακστάν, των οικονομικών αποτυχιών στη Σρι Λάνκα, των δικαιωμάτων άμβλωσης στις ΗΠΑ και των περιορισμών covid στην Κίνα. Οι απεργίες για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας συνεχίζουν να μαστίζουν την Ευρώπη, ενώ η πολιτική αστάθεια στο Περού, τη Βραζιλία και την Αργεντινή έχει οδηγήσει σε βίαιες διαμαρτυρίες.

  • Αυξανόμενη πόλωση: Ένας άλλος κύριος παράγοντας για τη δημιουργία και την πυροδότηση εντάσεων σε όλο τον κόσμο είναι οι πολιτικές διαιρέσεις, που συνήθως υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και κλιμακώνουν τις συγκρούσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αποτελούν εστία πολωμένων απόψεων που μπορούν να γίνουν αιτία βίαιων διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της AGCS, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη στροφή προς την πολιτική αριστερά και δεξιά σε πολλές χώρες, με όλο και λιγότερες φιλελεύθερες δημοκρατίες να διατηρούν μια αίσθηση ισορροπίας όπου τα πολιτικά κόμματα ανταγωνίζονται για τον κεντρώο χώρο.

  • Άνοδος του ακτιβισμού: Τα κινήματα που έχουν γαλβανιστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με αξιοσημείωτα, όπως το παγκόσμιο κίνημα Occupy κατά της οικονομικής ανισότητας, το κίνημα Black Lives Matter που υπογραμμίζει τη φυλετική ανισότητα, το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και την εκστρατεία Stop the Steam, η οποία ισχυρίστηκε εκλογική νοθεία στην εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.Ο Τοντόροβιτς είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν μεγαλύτερη αίσθηση ότι οι προσωπικές τους αξίες δέχονται επίθεση  και θα τους υπερασπιστεί σθεναρά ακόμη και στους δρόμους όταν η πολιτική είναι πολωμένη. «Ταραχές μπορούν να ξεσπάσουν ως αποτέλεσμα γύρω από ένα μόνο σημείο ανάφλεξης, όπως μια σκληρή απάντηση από τις αρχές που θεωρείται άδικη», είπε. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη περιοχή, με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται, για να γίνουν πολιτική αναταραχή. Εάν αυτό επεκταθεί στη βία και τον καιροσκοπισμό, οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι ευάλωτες σε υλικές ζημιές και λεηλασίες.
  • Κλιματικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες: Οι κυβερνήσεις που φαίνεται να ανατρέπουν την πρόοδο της κλιματικής αλλαγής, όπως στην περίπτωση της ρωγμάτωσης ή της επαναλειτουργίας των ανθρακωρυχείων ως λύση στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αναταραχές. Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ πολλοί άλλοι άνθρωποι αγωνίζονται, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο τέτοιων αναταραχών.

  • «Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές έγιναν πολύχρωμα πρωτοσέλιδα το 2022 – όπως ακτιβιστές που ρίχνουν σούπα σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ ή κολλάνε τους εαυτούς τους στους δρόμους – και θα συνεχίσουν να το κάνουν το 2023», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής ομάδας πρακτικής agcs Etienne Cheret. «Οι διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή τείνουν να μην είναι βίαιες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση, ιδιαίτερα εάν επηρεάζουν τις υποδομές μεταφορών. Αναμένουμε ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα θα συνεχιστεί, αν όχι θα κλιμακωθεί, τον επόμενο χρόνο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Άνοδος της αναταραχής

Σύμφωνα με τον δείκτη πολιτικών αναταραχών Verisk Maplecroft, 101 από τις 198 χώρες σημείωσαν αύξηση του κινδύνου μόνο μεταξύ του 2ου και του 3ου τριμήνου του 2022. Περισσότερες από 400 σημαντικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί από το 2017. Αυτοί οι παράγοντες είναι που έκαναν τους «πολιτικούς κινδύνους και τη βία» κορυφαίο κίνδυνο 10 στο Βαρόμετρο Κινδύνου της Allianz το 2023. Ενώ θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία συνέβαλε σημαντικά σε αυτήν την κατάταξη, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της περιστατικών διαμαρτυριών κατατάσσεται ως κίνδυνος πολιτικής βίας κορυφαίας ανησυχίας με συνδυασμένη βαθμολογία σχεδόν 70%. Μεταξύ 2018 και 2023, οι αναφερόμενες ζημιές από μόλις έξι γεγονότα πολιτικής αναταραχής σε όλο τον κόσμο οδήγησαν σε τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές / ασφαλισμένες απώλειες.

Η Allianz σημείωσε επίσης ότι τα περιστατικά πολιτικής αναταραχής μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν επειδή συχνά ξεκινούν με ένα συγκεκριμένο έναυσμα, όπως μια αλλαγή στην κυβέρνηση, μια νέα νομοθεσία ή μια ξαφνική αύξηση των τιμών. Παρ ‘όλα αυτά, ο παγκόσμιος ασφαλιστής είπε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση, ξεκινώντας με μια λίστα τεχνικών συστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής, της τακτικής δοκιμής και της ενημέρωσης ενός σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας. Η εξειδικευμένη ασφάλιση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για ζημιές από πολιτική βία, όπως και πολιτικές που καλύπτουν εμφύλιο πόλεμο, Οχλαγωγίες, τρομοκρατία και πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Επιδόσεις ρεκόρ για την Allianz

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.