1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η αξία της ενσυναίσθησης

Η αξία της ενσυναίσθησης

Η αξία της ενσυναίσθησης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Πάνος Τσιολής

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή μιας πανδημίας. Ταυτόχρονα κοντεύουν οι υπέροχες γιορτές, της Γέννησης του Θεανθρώπου τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Μέρες αγάπης, χαράς και Ευτυχίας. Για αυτό και αποφάσισα να σας μιλήσω για την ενσυναίσθηση. Μια ορολογία που ενώ υπήρχε, έγινε πολύ γνωστή πρόσφατα.

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Πρώτα απ’ όλα, η ενσυναίσθηση θεωρείται μια βασική διάσταση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης Emotional Intelligence. (Πηγή: Βικιπαιδεια)

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EI) η αλλιώς Συναισθηματικό Πηλίκο είναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να τα ονομάσουν κατάλληλα, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς. (Πηγή: Βικιπαιδεια)

Η ενσυναίσθηση είναι η δυνατότητα που έχουμε να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα κι αν (ιδίως τότε) διαφωνούμε μαζί τους.Επομένως, αποτελεί μια βασική ικανότητα ατόμων που είναι ανεκτικοί και ανοικτοί στη διαφορετικότητα.

Υπάρχουν κάποιες βασικές τεχνικές που βοηθούν να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση. Η τεχνική της ενεργητικής ακρόασης είναι βασική προϋπόθεση καλλιέργειας της ενσυναίσθησης. Η βλεμματική επαφή, τα νεύματα, η λεκτική ενθάρρυνση και οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Όπως και η Αντανάκλαση μας στα πιο πάνω. Το πώς θα ανταποκριθούμε παίζει ρόλο στο αποτελέσμα της επικοινωνίας και καθορίζει τα επακόλουθα της διαπροσωπικής μας σχέσης αλλά θα καθορίσει και το μέλλον.

Τι μας λένε όλα αυτά. Με απλά λόγια μας καθοδηγούν να σεβόμαστε αλλήλους. Να εκτιμούμε την άποψη και την ψυχοσύνθεση τους. Να αναγνωρίζουμε τα κίνητρα τους αλλά και τη διαφορετικότητα τους. Να είμαστε ανθεκτικοί, υπομονετικοί. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να βλέπουμε, τόσο τα λόγια και τη κίνηση του σώματος αλλά και πιο βαθιά. Να αντιλαμβανόμαστε το εσωτερικό ψυχικό κόσμο του πλησίον μας και γιατί έχει αυτήν τη τοποθέτηση που εξωτερικεύει. Θα δημιουργήσουμε γέφυρες διαρκής επικοινωνίας. Δεν έχει σωστό, λάθος ούτε δίκαιο και άδικο. Είναι βασισμένα όλα στην ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Στο πως βλέπουμε και ερμηνεύουμε κάποια πράγματα. Το θέμα είναι πως επιχειρηματολογώ για να στηρίξω την δική μου θέση. Σεβόμενος τον άλλο.

Πρέπει να μας διακατέχει θέληση, ευγένεια και ειλικρίνεια!

Έως αποτέλεσμα θα αναπτύξουμε συναισθηματική ευημερία. Αυτή είναι η Αξία! Η ενσυναίσθηση λοιπόν θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Όλοι έχουμε ανάγκη να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους με ενσυναίσθηση. Ας φροντίσουμε λοιπόν να την αναπτύξουμε στον εαυτό μας και να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας.

Θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας! Ας προσπαθήσουμε! Απαρχή αυτές οι γιορτές, ας μας οδηγήσουν με τη μαγεία τους σένα Λαμπρότερο αύριο!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Πανος Τσιολης

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.