1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;

Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;

Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γενικότερα, η ασφάλιση αποτελεί ένα είδος συμφωνίας μεταξύ εμάς (του ασφαλισμένου) και της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Και όπως σε κάθε συμφωνία, όπως ένα δάνειο, μία ενοικίαση οικίας και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο συμβόλαιο, θα πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία στους επιμέρους όρους.

Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει πάντα να προσέχουμε δύο σημεία. Το πρώτο είναι το μέρος του συμβολαίου που περιγράφει την κάθε κάλυψη και το δεύτερο τις εξαιρέσεις του. Η περιγραφή της κάλυψης μαζί με τις εξαιρέσεις διαγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το συμβόλαιο μας, θα μας προσφέρει κάλυψη και η ασφαλιστική μας εταιρεία θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές που θα έχουμε υποστεί.

Η κάθε εταιρεία πριν την έκδοση προσφοράς αλλά και πριν την σύναψη του συμβολαίου θα μας κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις. Εδώ υπάρχουν ερωτήσεις που όλες οι εταιρείες γενικότερα ρωτάνε όπως η διεύθυνση του σπιτιού, η χρονολογία του κτηρίου, τα υλικά κατασκευής του και από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές άλλες που η κάθε εταιρεία ζητά. Ο λόγος που η ασφαλιστική μας χρειάζεται αυτές τις απαντήσεις είναι για να είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Διαφορετικός είναι ο κίνδυνος σε ένα σπίτι που κτίστηκε το 1950 και διαφορετικός σε ένα σπίτι που μόλις έχει ολοκληρωθεί.

Μία από τις βασικές ερωτήσεις που σχεδόν όλες οι εταιρείες θα μας ρωτήσουν, είναι εάν το σπίτι μας μένει ακατοίκητο και για πόσες συνεχόμενες μέρες. Μπορεί κάποιους να τους ξενίζει  η συγκεκριμένη ερώτηση αλλά είναι απολύτως λογική και σημαντική.

Εάν ένα σπίτι μένει ακατοίκητο για αρκετές μέρες, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν θέσει το όριο στις 30 ημέρες, τότε είναι πιο εκτεθειμένο σε διάφορους κινδύνους και επίσης εάν επέλθει κάποια ζημιά, για τον λόγο ότι δεν επιβλέπει κανείς το σπίτι, η έκταση της θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να κατοικούσαμε μέσα στο σπίτι κανονικά. Φανταστείτε να έχουμε μία διαρροή νερού και να την ανακαλύψουμε 40 μέρες μετά το συμβάν λόγω απουσίας μας από το σπίτι για 2 μήνες. Καταλαβαίνουμε ότι οι ζημιές που θα έχουν προκληθεί θα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το αν αντιλαμβανόμασταν την ζημιά έγκαιρα.

Για τον λόγο αυτό η ασφαλιστική μας εταιρεία πρέπει να γνωρίζει αυτή την πληροφορία. Η συνήθης πρακτική είναι ότι το συμβόλαιο μας εξαιρεί συγκεκριμένες καλύψεις στην περίπτωση που το σπίτι μένει ακατοίκητο για πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ημερών (συνήθως 30). Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι η διαρροή νερού, η κλοπή και οι κακόβουλες ενέργειες. Φυσικά αυτές οι εξαιρέσεις και το όριο των ημερών μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης εάν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις (πχ συστήματα ασφαλείας) η κάθε εταιρεία μπορεί να επεκτείνει το συγκεκριμένο όριο ημερών.

Θα πρέπει λοιπόν, πάντα να απαντάμε όλες τις ερωτήσεις που μας ρωτά ο ασφαλιστικός μας σύμβουλος με ειλικρίνεια και εκφράζοντας την πραγματική κατάσταση του κινδύνου που αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουμε την εταιρεία μας εάν οτιδήποτε από αυτά που έχουμε δηλώσει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε την σωστή κάλυψη της περιουσίας μας.

Επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.