1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οδική Ασφάλεια
  6. »
  7. Επιτροπή Μεταφορών: Εμπόδια στη νομοθετική ρύθμιση χρήσης και διακίνησης συσκευών προσωπικής...

Επιτροπή Μεταφορών: Εμπόδια στη νομοθετική ρύθμιση χρήσης και διακίνησης συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters)

Επιτροπή Μεταφορών: Εμπόδια στη νομοθετική ρύθμιση χρήσης και διακίνησης συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters)
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 16/06/2022, συνέχισε, παρουσία κυβερνητικών αρμοδίων και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων, την κατ’ άρθρον συζήτηση σχεδίων νόμου, σκοπός των οποίων είναι η νομοθετική ρύθμιση της χρήσης και διακίνησης με συσκευές προσωπικής κινητικότητας (scooters).

Στο πλαίσιο της συζήτησης την Eπιτροπή απασχόλησε κυρίως η φιλοσοφία των σχεδίων νόμου και ειδικότερα κατά πόσο με αυτά σκοπείται η προώθηση χρήσης των εν λόγω συσκευών για σκοπούς ψυχαγωγίας ή για σκοπούς ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, ώστε να καταστούν σαφέστερες οι πρόνοιές τους.

Οι Βουλευτές/Βουλεύτριες υποστήριξαν πως θα πρέπει να κληθούν εκ νέου οι πολιτικοί προϊστάμενοι ούτως ώστε να διασαφηνιστεί η βούληση της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια παραμένει πρώτιστο μέλημα της Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με την πρόθεση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ολιστική εποπτεία της εφαρμογής και της τήρησης των εν λόγω σχεδίων νόμου, καθώς και των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ταχύτητας των συσκευών προσωπικής κινητικότητας, νοούμενο ότι οι πλείστες συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έχουν όριο τα εικοσιπέντε (25) χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι ο καθορισμός της μέγιστης ταχύτητας των δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων ανά ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι επεσήμαναν πως φιλοσοφία του αρμόδιου υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να επιδεχτεί δυνητικές χαλαρώσεις σε κατοπινό στάδιο. Τόνισαν επίσης πως οι διάφορες πρόνοιες των σχεδίων νόμου αποτελούν προϊόν διαβουλεύσεων και συμβιβαστικών λύσεων και πως δεν υπάρχει το τέλειο ρυθμιστικό μοντέλο, καθότι κάθε χώρα ακολουθεί μια ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση.

Η Eπιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της κατ’ άρθρον συζήτησης των πιο πάνω σχεδίων νόμου σε επόμενη συνεδρία της.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, στα πλαίσια πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για τη δημιουργία συμμαχίας για την οδική ασφάλεια, έκανε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση των προτεινόμενων τροποποιήσεων στον περί Άδειας Οδήγησης Νόμο και τον περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποιητικό) Νόμο του 2021, το συντομότερο δυνατό.

Η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών θα διασφαλίσει επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες για μεγαλύτερη προστασία των χρηστών του οδικού δικτύου και μείωση των οδικών συγκρούσεων και των θανατηφόρων ατυχημάτων, σημειώνει ο κ. Καρούσος.

Πηγές: https://www.nomoplatform.cy/ , pio.gov.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.