1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. ΕΕ: Νέος νόμος ψηφίστηκε για τη ρύθμιση της AI

ΕΕ: Νέος νόμος ψηφίστηκε για τη ρύθμιση της AI

ΕΕ: Νέος νόμος ψηφίστηκε για τη ρύθμιση της AI
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει πρότυπα στην ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την πρόσφατη έγκριση του νόμου για την AI (AI Act), σε μια κίνηση που σηματοδοτεί το πρώτο παγκοσμίως νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ρίσκων και των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η εξελισσόμενη τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε τον νόμο για την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στις 13 Μαρτίου, ενώ στην ψηφοφορία τα 523 μέλη τάχθηκαν υπέρ, 46 κατά και 49 απείχαν. Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση βασισμένη στους κινδύνους, στοχεύοντας στην εξασφάλιση ότι η AI χρησιμοποιείται με τρόπο που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και προωθεί την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οποιοδήποτε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κατατάσσεται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Απαγορευμένα συστήματα AI
  • Συστήματα AI υψηλού κινδύνου
  • Συστήματα AI χαμηλού κινδύνου
  • Συστήματα AI ελάχιστου κινδύνου
  • Συστήματα AI γενικού σκοπού

Απαγορευμένες είναι οι εφαρμογές AI που παρουσιάζουν κρίσιμους κινδύνους για την κοινωνία, όπως εκείνες που σχετίζονται με την χειραγώγηση ή εκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων. Σε αντίθεση, τα συστήματα υψηλού κινδύνου υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους πριν την είσοδό τους στην αγορά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και δίκαιη χρήση τους. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουν αποδείξεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σεμινάριο: Μεθοδολογία Ψηφιακής Στρατηγικής για Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα

Σημαντικό στοιχείο του νόμου είναι η υποχρέωση διαφάνειας για συστήματα AI που έρχονται σε αλληλεπίδραση με τους χρήστες, όπως τα chatbots, ώστε να ενημερώνονται οι χρήστες για την αλληλεπίδρασή τους με ένα μη ανθρώπινο σύστημα. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των ψηφιακών διαστάσεων της καθημερινότητάς μας.

Επιπλέον, οι εφαρμογές AI που αντιμετωπίζονται ως γενικού σκοπού απαιτούν συμμόρφωση με τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ, ενώ προστατεύουν την ιδιοκτησία και τη δημιουργικότητα. Η ΕΕ επιδιώκει να ισορροπήσει την καινοτομία με την προστασία των δημιουργικών δικαιωμάτων, ώστε οι αναπτύξεις στην AI να μην προκαλούν ζημία στους δημιουργούς.

Με την εφαρμογή του AI Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα σαφές μήνυμα για την ηθική και ρυθμισμένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και στην προώθηση ενός δίκαιου και βιώσιμου τεχνολογικού μέλλοντος, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να είναι μέρος της λύσης στις προκλήσεις που φέρνει η ψηφιακή εποχή.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.