1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνική Ασφάλιση
  6. »
  7. Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1. Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Πρόταση νόμου του κ. Πανίκου Λεωνίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού)

(Αρ. Φακ. 23.02.063.004-2022)

2. Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Πρόταση νόμου του κ. Πανίκου Λεωνίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού)

(Αρ. Φακ. 23.02.063.005-2022)

3. Ο περί Συντάξεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.

(Πρόταση νόμου του κ. Πανίκου Λεωνίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού)

(Αρ. Φακ. 23.02.061.141-2020)

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση επί της αρχής για τις πιο πάνω προτάσεις νόμου, σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε, μεταξύ άλλων:

α. σε περίπτωση κατά την οποία αποβιώσας έχει τελέσει περισσότερους από έναν γάμους, η σύνταξη χηρείας να επιμερίζεται αναλογικά σε όλες τις εν ζωή συζύγους του αποθανόντος με βάση τη χρονική διάρκεια εκάστου γάμου, και

β. σε περίπτωση κατά την οποία αποβιώσας έχει τελέσει περισσότερους από έναν γάμους με το ίδιο πρόσωπο, η σύνταξη χηρείας να υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική διάρκεια εκάστου γάμου και εφόσον συνολικά η έγγαμη συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον πέντε (5) έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Στο πλαίσιο της συζήτησης εκφράστηκαν επιφυλάξεις σε σχέση με τη συνταγματικότητα του προτεινόμενου επιμερισμού της σύνταξης χηρείας αναλογικά σε όλες τις εν ζωή συζύγους του αποθανόντος με βάση τη χρονική διάρκεια εκάστου γάμου και συναφώς διαφάνηκε η ανάγκη περαιτέρω διασαφήνισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ώστε αυτές να είναι εφαρμόσιμες.  Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση των πιο πάνω προτάσεων νόμου σε επόμενη συνεδρία της, που θα οριστεί εντός Μαρτίου, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα αρμόδια τμήματα και τους εμπλεκόμενους φορείς να μελετήσουν επισταμένως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις/εισηγήσεις τους.

4. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δικαιούχους και η ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπισή τους.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

(Αρ. Φακ. 23.04.038.473-2021)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω εγγραφέντος με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου θέματος, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε την πορεία υλοποίησης ενιαίου μηχανογραφημένου συστήματος διαχείρισης των σχετικών αιτήσεων, καθώς και τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η συζήτηση του θέματος αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί σε μελλοντικό χρόνο, κατά τον οποίο θα ελεγχθεί η πρόοδος που ενδεχομένως θα σημειωθεί σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με το υπό αναφορά ζήτημα, καθώς και η τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία προς τον σκοπό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.