1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Cosmos Insurance Blog: Σεισμικές Δονήσεις

Cosmos Insurance Blog: Σεισμικές Δονήσεις

Cosmos Insurance Blog: Σεισμικές Δονήσεις
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πως ένα συμβόλαιο ασφάλισης μπορεί να σε προστατεύσει από απρόσμενες συνθήκες

Πριν να αναλύσουμε ποιοι και γιατί χρειάζονται ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να τους προστατεύσει από τυχόν σεισμούς, πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι ο σεισμός και πως επηρεάζει την Κύπρο.

Τι είναι ο σεισμός;

Πάνω κάτω όλοι μας έχουμε ακούσει, αισθανθήκαμε ή θα αισθανθούμε στο μέλλον μία σεισμική δόνηση. Πως όμως δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Με βάση την επιστημονική κοινότητα ο σεισμός «ορίζεται ως η ανατάραξη και δόνηση του εδάφους, που προκαλείται από το ξαφνικό σπάσιμο και μετακίνηση των τεκτονικών πλακών στις οποίες υποδιαιρείται ο φλοιός της γης ή λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.» (CERG, 2021). Υπάρχουν τρία είδη σεισμών. Οι τεκτονικοί σεισμοί, οι ηφαιστειακοί σεισμοί και οι σεισμοί που προκαλούνται από τον άνθρωπο, είτε είναι προκαλούμενοι σεισμοί είτε πυροδοτούμενοι.

Θεωρείται η Κύπρος ότι βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή;

Με βάση το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως.» (Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης, 2022). Μάλιστα με βάση τον Κλάδο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένη την μελέτη που υπογράφει η Διευθύντρια του Κλάδου Δρ. Ελένη Γεωργίου – Μορισσώ, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στο τριπλό σημείο επαφής της Αφρικανικής πλάκας και των μικροπλακών Αραβίας και της Ανατολίας.
Επομένως μπορούμε να πούμε με τη σιγουριά των επιστημόνων ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Παρουσίασε το officeCARE, ένα νέο Πολυασφαλιστήριο Γραφείων

Ένα όμως από τα μεγάλα ερωτήματα της Κυπριακής κοινότητας είναι αφού η Κύπρος θεωρείται σεισμογενής περιοχή, γιατί δεν παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο όσο συχνά όσο άλλες χώρες που θεωρούνται και αυτές σεισμογενείς περιοχές; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλό. Δεν είναι ότι δεν παρατηρούμε το φαινόμενο συχνά αλλά ότι υπάρχει αδράνεια σε έντονους σεισμούς στην περιοχή. Συγκεκριμένα, Κύπρος παρουσιάζει αρκετά συχνά το φαινόμενο του σεισμού και με βάση τα στατιστικά του Κλάδου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας η Κύπρος έχει βιώσει σεισμικές δονήσεις που ξεπερνούν τα 5,3 ρίχτερ τα έτη 1906, 1918, 1924, 1927, 1930, 1937, 1941, 1947, 1953, 1961, 1984, 1995, 1996, 1999 και φυσικά το πιο πρόσφατο 2022.

Χρειάζομαι ασφάλιση έναντι σεισμού;

Αν είσαι ιδιοκτήτης υποστατικού, τότε σίγουρα η ασφάλιση σεισμού πρέπει να είναι από τις κύριες σου προτεραιότητες. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες φυσικές καταστροφές που μπορεί να επιπλήξουν την περιουσία σου, ο σεισμός είναι ίσως η μοναδική που μπορεί να επιφέρει μέχρι και την ολική της καταστροφή.
Στις πλείστες των περιπτώσεων, η ασφάλιση έναντι σεισμού συμπεριλαμβάνεται μέσα στις προκαθορισμένες καλύψεις ενός συμβολαίου κατοικίας ή/και ενός συμβολαίου Πυρός. Αν ο κίνδυνος που θα ασφαλίσετε αφορά κατοικίας (ανεξαρτήτως της οικοδομής, είτε αυτή είναι σπίτι, διαμέρισμα κτλ.) την κάλυψη σεισμού θα τη βρείτε σε συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας.
Αν ο κίνδυνος που θα ασφαλίσετε είναι εμπορικός, όπως κατάστημα αποθήκη κτλ, τότε την κάλυψη σεισμού θα την βρείτε σε συμβόλαια Πυρός ή ακόμη και σαν προσάρτημα σε πακετοποιημένα συμβόλαια ασφάλισης επιχειρήσεων ή/και καταστημάτων ή/και γραφείων.
Επίσης, το τι κάνει τον σεισμό πιο «ανεξέλεγκτο» από οποιαδήποτε άλλη θεομηνία είναι η έλλειψη πληροφόρησης. Στην περίπτωση μιας θύελλας/καταιγίδας ή/και τυφώνα, υπάρχουν τεχνολογικά αναβαθμισμένα μηχανήματα που μπορούν να προβλέψουν ταχύτητα, διάρκεια αλλά και το χρονικό μιας πιθανής θεομηνίας, ενημερώνοντας έτσι το κοινό για διάφορες προφυλάξεις που οφείλουν να λάβουν. Στην περίπτωση όμως του σεισμού, δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία που να προειδοποιεί τις κοινότητες για το ενδεχόμενο σεισμού, κάνοντας τον σεισμό το πιο «ανεξέλεγκτο» φυσικό φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Με θεαματική αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 2023

Σε ποια ασφαλιστήρια συμβόλαια της Κόσμος Ασφαλιστική προσφέρεται η κάλυψη σεισμού;

Ασφάλεια κατοικιών homeCARE

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ειδικά σχεδιασμένο για να αποτελέσει την ασπίδα που θα σας προστατεύσει από την καταστροφή, επαναφέροντας το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο στην αρχική του κατάσταση, όταν χρειαστεί. Προσφέρεται σε τέσσερα διαφορετικά πακέτα κάλυψης προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια κοινόχρηστων/κοινόκτητων οικοδομών

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει σχεδιαστεί με συμπληρωματικές καλύψεις, με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη σε κοινόκτητες οικοδομές όλων των μεγεθών και αξίας. Προσφέρεται είτε για κάλυψη των κοινόχρηστων χώρων μόνον ή και ολόκληρο το οικοδόμημα σε πολύ προσιτές τιμές.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια καταστημάτων shopCARE

Το shopCARE αποτελεί το ολοκληρωμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης προσφέροντας ολοκληρωμένη κάλυψη στον σύγχρονο καταστηματάρχη.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια Επιχειρήσεων businessCARE

Οποιοδήποτε και αν είναι το μέγεθος της επιχείρησής σας, η εταιρεία μας προσφέρει ασφαλιστικές λύσεις για τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρηματία. Επικοινωνήστε με τα γραφεία μας και το προσωπικό μας θα σας συμβουλέψει ώστε να είστε σωστά καλυμμένοι και προστατευμένοι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια Πυρός & Συμπληρωματικών Κινδύνων

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο παρέχει κάλυψη σε κάθε είδους ιδιωτικό ή επιχειρηματικό υποστατικό από απώλεια ή ζημιά εξαιτίας Φωτιάς, Έκρηξης και Κεραυνού. Η κάλυψη εξειδικεύεται ανάλογα με τη χρήση του υποστατικού (γραφειακοί χώροι / εργαστήρια / αποθήκη κλπ).
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Bibliography

  1. CERG, E. C. (2021, 12). Be Safe Net. Retrieved from Be Safe Net: https://besafenet.net/el/hazards/earthquakes/
  2. Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης. (2022, 1). Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος. Retrieved from Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος: http://www.moa.gov.cy/moa/gsd/gsd.nsf/page56_gr/page56_gr?OpenDocument

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.