1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Aπολογισμός ΟΚΥπΥ: Στα €100 εκατ. το κόστος της πανδημίας

Aπολογισμός ΟΚΥπΥ: Στα €100 εκατ. το κόστος της πανδημίας

Aπολογισμός ΟΚΥπΥ: Στα €100 εκατ. το κόστος της πανδημίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της πανδημίας, ενώ η εκτίμηση πραγματικών αποτελεσμάτων για το 2021 παρουσιάζει μικρό λειτουργικό έλλειμα, περίπου €5 εκατ., που θα αυξηθεί κατά €31 εκατ. λόγω κεφαλαιουχικών δαπανών, δήλωσε μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρίστης Λοϊζίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι «στα αποτελέσματα αυτά έχουν ληφθεί υπόψιν εισοδήματα €120 εκατ. που αφορούν δαπάνες για Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και Δημόσιας Υγείας».

Απολογισμός της πανδημίας

Σε ότι αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας στην Κύπρο, εξαιτάις του κορωνοϊού, οι αριθμοί παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης περίπου του 0,46%, από το σύνολο των μολύνσεων, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίση.

Κάνοντας τον πρώτο μεγάλο απολογισμό από το διορισμό του, ο οποίος συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, ο κ. Λοϊζίδης, είπε ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί περισσότεροι από 6.000 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 600 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» εκφράζοντας «τη λύπη όλων μας για τις ανθρώπινες απώλειες».

«Κάθε ζωή μετράει, κάθε ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουμε καλά όλες και όλοι μας στον ΟΚΥπΥ», είπε ο κ. Λοϊζίδης ο οποίος ευχαρίστησε το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ωρομίσθιο και διοικητικό προσωπικό των νοσηλευτηρίων μας αλλά και όλου του Οργανισμού «για τη διακινδύνευση και την αυτοθυσία που επέδειξαν ώστε να σωθούν ζωές, για να μείνει το σύστημα υγείας όρθιο και να μπορεί να εξυπηρετεί κάθε περιστατικό».

Πρόσθεσε ότι «σε ελάχιστο χρόνο ο Οργανισμός κλήθηκε να αναπροσαρμόσει τις υφιστάμενες υποδομές του, αναπτύσσοντας πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID, συμπεριλαμβανομένων και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και στελεχώνοντας 65 νεοδημιουργημένες κλίνες ΜΕΘ για COVID».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ δήλωσε «υπερήφανος γιατί σε χρόνο ρεκόρ, 28 μέρες, κτίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 28 κλινών που πραγματικά έσωσε ζωές και έγινε η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου η οποία τελείωσε μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα».

Σημείωσε ότι «με στόχο τη συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων, ο Οργανισμός έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης σταδιακής ανάπτυξης πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID-19 σε όλα τα νοσηλευτήρια του και 65 ενεργών κλινών ΜΕΘ, παραμένοντας σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου νέου κύματος».

Προσλήψεις

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, «από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι και σήμερα, ο ΟΚΥπΥ, προχώρησε σε 1.022 προσλήψεις 245 από τις οποίες αφορούν σε ιατρικό προσωπικό και 371 σε νοσηλευτές και οι υπόλοιπες σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό».

Πρόσθεσε ότι «με τις νέες προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των ιατρών ανέρχεται στους 767 ενώ σήμερα οι νοσηλευτές του Οργανισμού αριθμούν 3.555, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών που είχε ποτέ η χώρα στις δομές μας και αποτελεί περίπου το 72% του συνολικού αριθμού νοσηλευτών της Κύπρου».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποστελέχωσης τμημάτων κι ακόμη κι αν παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις αυτές κυρίως οφείλονται στην προσωρινή μετακίνηση προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Εξοπλισμός 

Για τον εκσυγχρονισμό και προσθήκη εξοπλισμού στη φαρέτρα του ΟΚΥπΥ ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «συνεχίζεται κανονικά» και περιλαμβάνει κατασκευή της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου, την κατακύρωση σε λίγες μέρες της πρώτης φάσης του νέου νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα και την κατακύρωση προσφοράς για δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί χρόνια ψυχικά πάσχοντες ασθενείς στα Λατσιά».

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά το ΓΝ Λεμεσού θα έχει Μαγνητικό Τομογράφο (MRI), έως το τέλος του χρόνου, κατατέθηκε μέσω του Υπουργείου Υγείας η αίτηση για πολεοδομική έγκριση για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Ακακίου ενώ τα έργα στο Μακάρειο Νοσοκομείο ξεκινούν στα μέσα του 2022 και η καινούρια Μονάδα Θαλασσαιμίας ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2022».

Προϋπολογισμός

Ο ΟΚΥπΥ όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, «στα επόμενα τρία χρόνια προγραμμάτισε να δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση κτηρίων και αγορά ιατρικού εξοπλισμού, ρομποτικών συστημάτων, υβριδικών χειρουργείων, αγγειογράφων, μαγνητικών τομογράφων, αξονικών τομογράφων, ακτινολογικών μονάδων, μηχανημάτων για υπέρηχους και άλλο εξοπλισμό».

Πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας συνεχίζουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πολίτες παρά την τεράστια επιβάρυνση και τους κινδύνους της πανδημίας και είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι σήμερα έγιναν 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Αναφερόμενος σε θέματα οργάνωσης και εξυπηρέτησης ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «επίσης έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα μπροστά και συγκεκριμένα οι ασθενείς μπορούν πλέον να πληρώνουν και με πιστωτικές κάρτες ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Οργανισμού (Business Plan) σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους για την επόμενη πενταετία, απαραίτητη κίνηση για να προχωρήσει η οικονομική αυτονόμηση».

Επίσης, «προχωρά το έργο της ψηφιοποίησης των φακέλων των ασθενών και για πρώτη φορά, οι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά».

Ωράρια 

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι «δεν μπορεί το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους».

«Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να ζητά άδεια από την εργασία του για να επισκεφθεί το γιατρό του, είναι προσβολή για τον πολίτη και αναχρονιστική εικόνα για χώρα της Ευρωζώνης» είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ ο οποίος συναντάται τις αμέσως επόμενες ημέρες με τις συντεχνίες των ιατρών με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση του ΟΚΥπΥ επί του θέματος.

Κλείνοντας τον απολογισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σημειώνοντας ότι «όλοι το ίδιο αποτέλεσμα θέλουμε, δηλαδή χαμηλούς χρόνους αναμονής και σωστή εξυπηρέτηση».

Είπε ότι «ακόμα και για περιπτώσεις που δεν συνιστούν κρίση, πολλές φορές ο πολίτης, μέσα στο άγχος του, δεν ακολουθεί τη διαδικασία που του έχει προτείνει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, να απευθυνθεί πρώτα στον προσωπικό του γιατρό και στη συνέχεια να επισκέπτεται τα ΤΑΕΠ».

Καταλήγοντας ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι «δεν θα πετύχουμε μόνοι μας αλλά με τη συνεργασία όλων, της πολιτικής ηγεσίας, των γιατρών και των ανθρώπων της υγείας και φυσικά των ασθενών ενώ τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, η συνεργασία μας είναι διαρκής και άψογη και θα συνεχίσει να είναι, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον λύνονται τα χρόνια προβλήματα του κλάδου».

Πηγή: philenews

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.