1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Daleela σαλπάρει φέτος στις 29 Μαΐου 2024 για Πειραιά από Λεμεσό αυτή τη φορά.

Κατά την περσινή χρονιά το δρομολόγιο από Κύπρο προς Πειραιά γινόταν τόσο από το λιμάνι της Λάρνακας όσο και από το λιμάνι Λεμεσού, κάτι το οποίο άλλαξε φέτος καθώς η εταιρεία Scandro Holding διέκρινε πως αυτή η επιλογή ήταν τελικά οικονομικά ασύμφορη!

Το τελευταίο δρομολόγιο της γραμμής θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 και τα πρώτα εισητήρια θα μπορούν να τα προμηθευτούν οι πολίτες ηλεκτρονικά από τις 16 Απριλίου του 2024.

Όσον αφορά τις τιμές των εισητηρίων αυτές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Λόγω του πολύ μακρινού ταξιδιού (30 ώρες) και της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που πραγματοποιούνται τα δρομολόγια τα εισητήρια εξαντλούνται πολύ γρήγορα καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Εισιτήρια οι πολίτες στην Κύπρο θα μπορούν να αγοράζουν και διαδικτυακά (ΕΔΩ η πλατφόρμα) αλλά και από τα κατά τόπους καταστήματα της Orthodoxou Travel. 

Το 2023 ταξίδεψαν με το Daleela περίπου 12.000 επιβάτες ενώ μεταφέρθηκαν και 2,500 οχήματα.

Από πέρσι υπάρχει η δυνατότητα και για χρήση διαδικτύου στο πλοίο για όσους επιθυμούν με επιπλέον χρέωση.

Τι ισχύει με την Ασφάλιση του αυτοκινήτου μου;

Με βάση την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όλα τα οχήματα που είναι ασφαλισμένα στην Κύπρο και θα μετακινηθούν στην Ελλάδα, έχουν κάλυψη έναντι τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλύψει τυχόν ζημιές που θα προκαλέσετε σε τρίτους όταν το όχημα σας βρίσκεται στο εξωτερικό ενώ η παρουσίαση Πράσινης Κάρτας δεν είναι υποχρεωτική σε χώρες μέλη του Συστήματος Πράσινης Κάρτας (ΣΠΚ) που έχουν υπογράψει την πολυμερή συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, πριν το ταξίδι σας, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να διευκρινίσετε πιθανούς όρους που μπορεί να έχει το συμβόλαιο σας όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό και ποιες από τις υπόλοιπες καλύψεις σας ισχύουν ενόσω χρησιμοποιείτε το όχημά σας στο εξωτερικό.

Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η περιεκτική κάλυψη του οχήματός σας στο εξωτερικό δεν είναι υποχρεωτική και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με το εάν σας προσφέρει τη συγκεκριμένη κάλυψη.

Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Σε περίπτωση που ευθύνεστε για ατύχημα που μπορεί να συμβεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να δώσετε στον άλλο οδηγό όλες τις πληροφορίες της Πράσινης Κάρτας σας ή της ασφαλιστικής σας κάλυψης ανάλογα με την περίπτωση. Συγχρόνως δεν πρέπει να παραλειψετε να ειδοποιήσετε και να δηλώσετε το περιστατικό στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο δεν ευθύνεστε και διεκδικείτε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του αλλοδαπού οχήματος, θα πρέπει να φροντίσετε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής κάλυψης του υπαίτιου οχήματος, να σημειώσετε τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη.

Για να υποβάλετε απαίτηση εναντίον του αλλοδαπού ασφαλιστή ή ενώ βρίσκεστε ακόμα στην χώρα του ατυχήματος, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσετε πληροφορίες που αφορούν την αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία και να επικοινωνήσετε μαζί τους και επίσης και να ζητήσετε από τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός Κύπρου σε χώρα του ΣΠΚ, με εμπλεκόμενο υπαίτιο όχημα με συνήθη τόπο στάθμευσης κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση επιστρέφοντας στην Κύπρο.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στις Διευκρινήσεις που έδωσε το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Κάλυψη ζημιών κατά την διάρκεια του ακτοπλοϊκού ταξιδιού;

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλιση του οχήματος σας καθώς βρίσκεστε εν πλω, αυτή δεν παρέχεται στα ασφαλιστήρια οχημάτων αλλά θα χρειαστεί να εξασφαλίσετε ξεχωριστή κάλυψη από ένα συμβόλαιο ναυτιλιακής ασφάλισης που θα σας παρέχει κάλυψη για το όχημά σας κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας μεταφοράς του. 

Συνήθως αυτά τα συμβόλαια καλύπτουν ζημιές που θα συμβούν στο όχημά σας από πυρκαγιά, έκρηξη, βύθιση πλοίου, σύγκρουση πλοίου ενώ οι καλύψεις μπορεί να ποικίλουν από συμβόλαιο σε συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.