1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Anytime Blog: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή με μικρά tips

Anytime Blog: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή με μικρά tips

Anytime Blog: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή με μικρά tips
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ήταν 15η Μαρτίου του 1962 όταν ο Τζον Κένεντι έδινε μία ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο αναφερόμενος στα βασικά δικαιώματα του καταναλωτή και ήταν μετά από 21 χρόνια, το 1983, που με απόφαση του ΟΗΕ και σε ανάμνηση εκείνης της ιστορικής ομιλίας η 15η Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Και μπορεί μια τέτοια μέρα να είναι μια φορά τον χρόνο, ωστόσο ένας υποψιασμένος καταναλωτής γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του… όλον τον χρόνο!

Τα καταναλωτικά μας δικαιώματα σήμερα…

Ποια είναι σήμερα, λοιπόν, τα βασικά μας καταναλωτικά δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή; Είναι το δικαίωμά μας στην ικανοποίηση (βασικών αναγκών και υπηρεσιών για επιβίωση, όπως τρόφιμα, ρούχα, ιατρική περίθαλψη κ.τλ.), στην ασφάλεια και υγεία (όπως η απόσυρση επικίνδυνων προϊόντων), στην ενημέρωση (για τη σωστή επιλογή ή απόφαση αγοράς), στην εκλογή (μέσα από μία ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών σε λογικές τιμές), εκπροσώπηση (διαμορφωμένη πολιτική για θέματα προστασίας του καταναλωτή), στην αποζημίωση (από ελαττωματικά προϊόντα ή η ικανοποιητικές υπηρεσίες), στη συνεχή εκπαίδευση (για απόκτηση γνώσεων και εμπειριών), καθώς και σε ένα υγιές περιβάλλον (για μία καλύτερη ποιότητα ζωής).

…αλλά και οι υποχρεώσεις του!

Ωστόσο, όπως και σε πολλές άλλες εκφάνσεις της ζωής μας, τα δικαιώματα συνήθως… συνεπάγονται και υποχρεώσεις! Έτσι, όταν λειτουργούμε ως καταναλωτές, καλούμαστε να έχουμε κριτική ματιά και τον ανάλογο προβληματισμό για την ποιότητα των προϊόντων και του υπηρεσιών που μας παρέχονται, καθώς να αναλαμβάνουμε δράση διεκδικώντας τα δικαιώματά μας, όταν νιώθουμε ότι παραβιάζονται. Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε, δεν ξεχνούμε ότι με μικρές και απλές επιλογές μας, μπορούμε να στηρίζουμε στην πράξη το περιβάλλον και μ’ αυτόν τον τρόπο να ανταποκρινόμαστε πλήρως και στην κοινωνική ευθύνη που έχουμε απέναντι στον πλανήτη!

Μικρά μυστικά ενός υποψιασμένου καταναλωτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σημαντικότητα της κάμερας οπισθοπορείας

Με τα παραπάνω να αποτελούν μία μικρή υπενθύμιση για όλους μας στην καθημερινότητά μας, δε μένει παρά την επόμενη φορά που θα κάνουμε έστω και βιαστικά τα ψώνια μας, να μην ξεχάσουμε–διαβάζοντας πάντα σωστά και προσεκτικά την ετικέτα ενός προϊόντος– να αναρωτηθούμε απλά πραγματάκια, όπως: «Είναι καλή η τιμή αυτού του προϊόντος σε σχέση με ένα όμοιό του σε ποιότητα και ποσότητα;» «Υπάρχει μήπως κάποιο αντίστοιχό του, παρόμοιας τιμής αλλά… εγχώριας προέλευσης;» «Είναι ένα πραγματικά καλό προϊόν για την υγεία μου;!»

Στην κατανάλωση, λοιπόν, όπως και στον τομέα της ασφάλειάς μας, για την οποία μεριμνά για εμάς η Anytime, το μυστικό είναι πάνω από όλα ένα: να ενημερωνόμαστε σωστά και να προνοούμε!

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.