1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Anytime Blog: Αερόσακος – Ο αφανής ήρωας της ασφάλειας στον...

Anytime Blog: Αερόσακος – Ο αφανής ήρωας της ασφάλειας στον δρόμο

Anytime Blog: Αερόσακος –  Ο αφανής ήρωας της ασφάλειας στον δρόμο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε για την οδική ασφάλεια είναι ότι η ζώνη σώζει ζωές και αυτό βέβαια ισχύει. Συμπληρωματικό ρόλο ως προς την ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο επιτελεί και ο αερόσακος, ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει αποδειχθεί σωτήριο για τον άνθρωπο στην ιστορία της αυτοκίνησης. Πίσω από το τιμόνι για τον οδηγό, στο ταμπλό για τον συνοδηγό, στις πόρτες, στην οροφή ή όπου αλλού είναι τοποθετημένος, ο αερόσακος είναι εκεί για εμάς.

Οι βασικοί τύποι του αερόσακου είναι οι εμπρόσθιοι και οι πλευρικοί, αλλά γενικά ποικίλουν ανάλογα με το μοντέλο και την τεχνολογία του κάθε αυτοκινήτου. Η ισχύς τους εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση του επιβάτη, τη θέση του καθίσματος, τη χρήση ζώνης και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Η ιστορία του αερόσακου ξεκινά από τους προκατόχους του, για τους οποίους είχαν κατατεθεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τη δεκαετία του ’50. Ωστόσο, το πρώτο ηλεκτρομηχανικό σύστημα αερόσακων αυτοκινήτου εφευρέθηκε το 1968. Λίγο νωρίτερα, το 1964, ο Ιάπωνας μηχανικός Yasuzaburou Kobori εξέλιξε το σύστημα ασφαλείας των αερόσακων, για το οποίο του απονεμήθηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε 14 χώρες.

Από τότε υπήρξαν πολλές εφαρμογές, με την Mercedes-Benz (τότε Daimler-Benz) να κατοχυρώνει τελικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή προστασίας από συγκρούσεις για επιβάτες οχημάτων, το 1971. Το 1973, το Oldsmobile Toronado ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αερόσακο στη διάθεση του κοινού. Μέσα στη δεκαετία του ’70, η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors προώθησε σε κάποια μοντέλα τον αερόσακο, το ίδιο και η Ford, αλλά μεσολάβησε μια διακοπή της χρήσης του μέχρι και το 1984.

Η τοποθέτηση των αερόσακων σε όλα τα αυτοκίνητα έγινε υποχρεωτική το 1998. Όπως αποδεικνύεται και από τη χρήση τους σε crash tests, η συμβολή τους στη μείωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλη. Οι σύγχρονοι αερόσακοι διαθέτουν πολλαπλούς αισθητήρες, ώστε να «προβλέπουν» κάθε παράμετρο για την περίπτωση που χρειαστεί να λειτουργήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σημαντικότητα της κάμερας οπισθοπορείας

Η ασφάλεια σε ό,τι αφορά την κατασκευή των αυτοκινήτων έχει σίγουρα βελτιωθεί μέσα στα χρόνια. Εμείς οι ίδιοι, πέρα από το να είμαστε υπεύθυνοι οδηγοί και να συντηρούμε σωστά το αυτοκίνητό μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Η Anytime προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, προσιτά ασφάλιστρα και κορυφαίες καλύψεις, για να επιλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει και να είμαστε ασφαλείς παντού και πάντοτε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.