1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. 5 λόγοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα σπίτι και πως να προστατευθείτε!

5 λόγοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα σπίτι και πως να προστατευθείτε!

5 λόγοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα σπίτι και πως να προστατευθείτε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σαφέστατα οι κίνδυνοι που απειλούν ένα σπίτι ή γενικά την οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία μπορεί να είναι αναρίθμητοι. Εάν όμως κάποιος κοιτάξει προσεκτικά στους τίτλους των ειδήσεων καθημερινά ή τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος (μαζί με την κλοπή) κίνδυνος που διατρέχει μία κατοικία.

Αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει από μικρές ζημιές μέχρι ολοκληρωτική καταστροφή ενός σπιτιού ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι ικανή να απειλήσει και τη ζωή των ενοίκων της κατοικίας.

Είναι ενδεικτικά της συχνότητας του φαινομένου, τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε για το 2021 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την χρονιά που μας πέρασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε παγκύπρια σε 7,383 κλήσεις που αφορούσαν πυρκαγιές. Από αυτές, οι 4474 ήταν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2909 πυρκαγιές σε αστικές περιοχές. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το συνολικό κόστος των πιο πάνω πυρκαγιών ξεπέρασε τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο κίνδυνος της φωτιάς παραμονεύει. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 βασικούς λόγους που μπορεί να προκληθεί φωτιά σε ένα σπίτι τονίζοντας την σημαντικότητα από την μία των μέτρων προστασίας για αποτροπή τέτοιων περιστατικών αλλά και την ύπαρξη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου που θα μας προστατέψει τουλάχιστο από το οικονομικό κόστος της ζημιάς που θα προκαλέσει η φωτιά.

#1 Φωτιά από τον εξοπλισμό μαγειρέματος

Ένα ξεχασμένο τηγάνι πάνω στη φωτιά και μπορεί να γίνει η αιτία μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού μας. Πρόκειται για μια συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στο σπίτι και πρέπει ο καθένας μας να είναι πολύ προσεκτικός. Άλλες αιτίες που έχουν να κάνουν με το μαγείρεμα μπορεί να είναι και η διαρροή υγραερίου από εστίες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Γενικότερα κατά το μαγείρεμα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και πρέπει να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι και πολύ προσεκτικοί.

#2 Φωτιά από τον εξοπλισμό θέρμανσης

Οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε κατοικίες με τις περισσότερες από αυτές να παρατηρούνται τους χειμερινούς μήνες. Το πιο συχνό φαινόμενο αποτελεί η φωτιά από τζάκι η ξυλόσομπα.

Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευόμαστε αρχικά την προμήθεια, την κατασκευή και την τοποθέτηση τέτοιων συσκευών σε επαγγελματίες αφού είναι συχνά τα φαινόμενα πρόκλησης φωτιάς λόγο κακοτεχνίας. Ακόμη σημαντικό είναι η σωστή και τακτική συντήρηση τους.

#3 Φωτιά από βραχυκύκλωμα

Η πρόκληση φωτιάς από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών συσκευών είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνιο. Η φωτιά σε ηλεκτρικές συσκευές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι συχνή και οφείλετε συνήθως λόγω κακής συντήρησης και πλιών υλικών.

Κατά πόσον η φωτιά από βραχυκύκλωμα καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα το εξετάσουμε σε άλλο άρθρο του αφιερώματος, όμως το σίγουρο είναι ότι ο ηλεκτρολογικός σας εξοπλισμός και η εγκατάσταση της οικίας σας θα πρέπει να συντηρείτε συχνά. Επίσης οποιεσδήποτε μετατροπές και αναβαθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

Βεβαιωθείτε ότι οι ηλεκτρικές σας συσκευές είναι πιστοποιημένες και τις τοποθετείτε σε πρίζες που μπορούν να υποστηρίξουν το φορτίο της συσκευής. Τέλος, χρήσιμο είναι να αποφεύγουμε την χρήση πολύ παλιών και φθαρμένων συσκευών που εκτός του κινδύνου αυτού καταναλώνουν και μεγάλο όγκο ενέργειας.

#4 Κεριά, Τσιγάρα και άλλες πηγές θερμότητας

Η χρήση διακοσμητικών – αρωματικών κεριών μπορεί να είναι σήμερα πολύ διαδεδομένη, όμως μπορούν πολλές φορές να αποβούν μοιραία και να προκαλέσουν μεγάλη εστία φωτιάς στην κατοικία μας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων κεριών και σίγουρα δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε αναμμένα χωρίς επιτήρηση.

Επίσης μία επικίνδυνη πηγή πρόκλησης πυρκαγιών είναι τα τσιγάρα. Εάν καπνίζετε καλύτερα να το κάνετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού ενώ θα πρέπει πάντα να φυλάσσετε μακριά από παιδιά αναπτήρες και σπίρτα. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμαι ένα ανθεκτικό βαθύ σταχτοδοχείο και να το τοποθετούμε μακριά από άλλα αντικείμενα. Τέλος, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουμε τις γόπες και τις στάχτες με το να βεβαιωνόμαστε ότι είναι σβησμένα ενώ ποτέ δεν πετούμε τσιγάρα σε χόρτα, φύλλα και γλάστρες με λουλούδια.

#5 Εμπρησμός

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη εμπρησμός το μυαλό μας να πηγαίνει σε κακόβουλές ενέργειες, όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και σαν ατύχημα ειδικά από παιδιά. Τα παιδιά ειδικά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τέτοιου είδους πυρκαγιές, συνήθως παίζοντας με τα σπίρτα και τους αναπτήρες θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια και τους γύρω τους.

Τα σπίρτα και οι αναπτήρες δεν πρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα σε δωμάτια ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού όπου τα παιδιά μπορούν να βρεθούν χωρίς την επίβλεψη σας ενώ θα πρέπει οι γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά για τον κίνδυνο της φωτιάς και στο να μένουν μακριά από σπίρτα και αναπτήρες.

Η φωτιά λοιπόν είναι ένα συχνό φαινόμενο για τις κατοικίες και θα πρέπει να παίρνουμε πάντα όλα τα μέτρα προστασίας για αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση η σωστή ασφάλιση της οικίας μας θα μας διασφαλίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί τέτοιο περιστατικό, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές που θα προκληθούν.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.