1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. 4 +1 τρόποι για να μειώσετε τα οικιακά απορρίμματα

4 +1 τρόποι για να μειώσετε τα οικιακά απορρίμματα

4 +1 τρόποι για να μειώσετε τα οικιακά απορρίμματα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την υγεία του πλανήτη όσο και για τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση των οικονομικών μας. Στη θεωρία όλα ακούγονται μια χαρά, αλλά στο τελείωμα μιας απαιτητικής ημέρας ποιος έχει το κουράγιο να μπει στη διαδικασία έστω να το σκεφτεί; Και όμως, υπάρχουν απλοί και γρήγοροι τρόποι μείωσης των οικιακών απορριμμάτων σας. Μάθετε ποιοι!

1. Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων

Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας

Παγκοσμίως, σχεδόν το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Αν όμως αξιοποιήσετε σωστά τον καταψύκτη σας, μπορείτε να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά είδη τροφίμων μπορείτε να καταψύξετε, όπως μυρωδικά, τυρί, αρτοσκευάσματα και γαλακτοκομικά. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε κρέας και ψάρι σε μεγάλες ποσότητες και να συμβάλετε με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των απορριμμάτων από συσκευασίες. Απλά αποθηκεύστε τα σε μερίδες μέσα σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων.

Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων σας

Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων, φτιάχνοντας τουρσί, μαγειρεύοντας μεγαλύτερες ποσότητες, τις οποίες στη συνέχεια θα χωρίσετε σε μερίδες και θα καταψύξετε, ή καταψύχοντας τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Μπορείτε να φτιάξετε τουρσί με τα περισσότερα λαχανικά, χρησιμοποιώντας ξύδι και ζάχαρη. Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήστε τις φλούδες των φρούτων σας σε κέικ και για να φτιάξετε ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, μαρμελάδα, και αρωματισμένο νερό. Με τις φλούδες λαχανικών δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών.

Χρησιμοποιήστε έναν κομποστοποιητή

Η κομποστοποίηση τροφίμων είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων. Μπορείτε να κομποστοποιήσετε υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, κόκκους καφέ και τσόφλια αυγού, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τα υπολείμματα κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Καλλιεργήστε μυρωδικά στην κουζίνα σας

Αγοράστε γλάστρες μυρωδικών, όπως βασιλικό, δυόσμο, δενδρολίβανο, και τοποθετήστε τις σε ένα σημείο με άπλετο φυσικό φως, όπως το περβάζι του παραθύρου. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που θα χρειάζεστε κάποιο υλικό απλά θα κόβετε μερικά φυλλαράκια. 

Μοιραστείτε το φαγητό σας

Μοιραστείτε το φαγητό που σας έχει περισσέψει με τους γείτονές σας ή τους φίλους σας και το όφελος θα είναι διπλό, αφού το φαγητό – και ο κόπος σας – δεν θα πάει χαμένο και επιπλέον θα νιώσετε τη χαρά της προσφοράς.

2. Μειώστε τα πλαστικά απορρίμματα και τις συσκευασίες

Αγοράστε δοχεία πολλαπών χρήσεων

Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί έως και 1.000 έτη για να αποσυντεθεί. Μειώστε τα πλαστικά απορρίμματα, επιλέγοντας σκεύη πολλαπλών χρήσεων, όπως φλιτζάνια καφέ, δοχεία φαγητού και τσάντες για τα ψώνια. 

Επιστρέψτε τις συσκευασίες ή αγοράστε χύμα

Επιστρέφοντας τις συσκευασίες στο κατάστημα, από όπου αγοράσατε αρχικά τα προϊόντα, αφενός ο πωλητής θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει ξανά και αφετέρου συμβάλετε στη μείωση των απορριμμάτων από συσκευασίες. Επίσης, αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες και χύμα προϊόντα μπορείτε να αποφύγετε την υπερβολική χρήση υλικών συσκευασίας. Γεμίστε τον καταψύκτη σας με τρόφιμα, όπως φρούτα του δάσους και λαχανικά, για να αποφύγετε να αγοράσετε υπερβολική ποσότητα με κίνδυνο, στη συνέχεια, να καταλήξει στα σκουπίδια.

Περιορίστε τη χρήση χαρτιού στις συναλλαγές σας

Μπορεί αρχικά να μοιάζει μπελάς, αλλά περιορίζοντας τη χρήση χαρτιού ουσιαστικά κερδίζετε χρόνο και μειώνετε τα απορρίμματα χαρτιού. Για παράδειγμα, μπορείτε να εκτελείτε τις τραπεζικές συναλλαγές σας online.

3. Θέρμανση και Φωτισμός

Αποφύγετε τη λειτουργία σε κατάσταση αναμονής

Η λειτουργία σε κατάσταση αναμονής ευθύνεται για περίπου 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως, μην ξεχνάτε να βγάζετε τις συσκευές σας από την πρίζα μόλις ολοκληρώσετε τη χρήση τους.

Χρησιμοποιήστε έξυπνες τεχνολογίες

Έξυπνες τεχνολογίες, όπως οι θερμοστάτες, σας δείχνουν πόση ενέργεια καταναλώνετε και πότε, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τις συνήθειές σας και να συμβάλλετε τόσο στον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης όσο και της οικονομικής.

Ελέγξτε το σπίτι σας

Πολλές φορές υπάρχουν διαρροές ενέργειας από κενά και ρωγμές στα κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα ή στους τοίχους. Μάλιστα, το 40% των διαρροών οφείλονται σε απώλειες ενέργειας από τα παράθυρα. Ελέγξτε αν υπάρχουν κενά και ρωγμές στο σπίτι σας και, αν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε στεγανοποιητικά ή σφραγιστικά υλικά για την επισκευή τους. 

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των ηλεκτρικών συσκευών

Οι παλαιότερες ηλεκτρικές συσκευές συχνά απορροφούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι τα παλαιότερα μοντέλα. Καταγράψτε σε μια λίστα τις ημερομηνίες λήξης των συσκευών σας και όταν έρθει η ώρα να τις αντικαταστήσετε, μελετήστε προσεκτικά την ενεργειακή βαθμολογία τους. Κάθε χώρα διαθέτει το δικό της σύστημα ενεργειακής βαθμολόγησης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα εδώ.

4. Άχρηστα αντικείμενα

Επαναχρησιμοποιήστε τα άχρηστα αντικείμενα. Τα χάρτινα κιβώτια, οι φάκελοι και οι παλιές εφημερίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειροτεχνίες, σημειώσεις ή ως περιτύλιγμα δώρων. Ακόμη και οι παλιές κάλτσες και τα κοντομάνικα μπλουζάκια μπορούν να μετατραπούν σε ξεσκονόπανα ή πανάκια καθαρισμού! Επίσης, αντί να ξεφορτωθείτε στα σκουπίδια ό,τι πλέον σας είναι περιττό, δοκιμάστε να πουλήσετε ό,τι δεν χρειάζεστε πια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πωλήσετε μέσω eBay και Facebook Marketplace αντικείμενα ή παλιά δώρα που δεν χρειάζεστε πια. Τέλός, χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ανακύκλωσης Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και ιστοσελίδες που σας βοηθούν να ανακυκλώσετε χρησιμοποιημένα αντικείμενα. Για παράδειγμα, μέσω της ιστοσελίδας Freecycle μπορείτε να δώσετε ό,τι δεν χρειάζεστε πια και να αναζητήσετε δωρεάν μεταχειρισμένα είδη.

5. Προϊόντα

Φτιάξτε τα δικά σας προϊόντα απολέπισης, χρησιμοποιώντας έναν απολεπιστικό παράγοντα, όπως το αλάτι, μαζί με έλαιο καρύδας ή ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής σας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας καθαριστικά με ξύδι, νερό και φλούδες λεμονιού. Ορισμένες εταιρείες, όπως οι L’Occitane, Molton Brown και Kilian, αρχίζουν να προσφέρουν ανταλλακτικές συσκευασίες προϊόντων ομορφιάς, από σαμπουάν και κρέμες μαλλιών έως και σωληνάρια μάσκαρα.

Πηγή: generali.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.