1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. 3 τεχνολογικές τάσεις που θα αλλάξουν την ασφάλιση

3 τεχνολογικές τάσεις που θα αλλάξουν την ασφάλιση

3 τεχνολογικές τάσεις που θα αλλάξουν την ασφάλιση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τώρα περισσότερο από ποτέ, βιώνουμε τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η πανδημία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης τους τελευταίους 20 μήνες ανάγκασε την πλειοψηφία των εταιρειών να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν και να κάνουν πιο γρήγορα βήματα σε σχέση με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Η τάση για τεχνολογική μετεξέλιξη στον ασφαλιστικό κλάδο παγκόσμια είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την έξαρση της πανδημίας. Insurtech συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με την ασφαλιστική τεχνολογία ήταν σε εξέλιξη πριν τον Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία έγινε για τα καλά μέρος της ζωής μας.

Η ίδια τάση υπάρχει τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας όπου όλο και περισσότερες εταιρείες εξελίσσονται τεχνολογικά προσφέροντας στους πελάτες τους είτε νέα κανάλια εξυπηρέτησης είτε νέες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσετε και εξελίσσει και τον ασφαλιστικό κλάδο, οι εταιρείες μοιράζονται το κοινό τους όραμα για ανάπτυξη και κερδοφορία. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τρεις από τις τεχνολογικές τάσεις που προβλέπετε να αλλάξουν το σκηνικό στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και εφαρμογές

Με τα «έξυπνα» τηλέφωνα να κυριαρχούν σαν το κύριο μέσω που οι άνθρωποι επικοινωνούν, συναλλάσσονται και σε μεγάλο βαθμό εργάζονται αλλά και με την γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογίες όπως το 5G, οδήγησαν στην μαζική ανάπτυξη εφαρμογών (APPs) και επέτρεψαν στις εταιρείες να διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Οι εφαρμογές που έχουν την ικανότητα να στέλνουν ειδοποιήσεις (push notifications), δίνουν στις εταιρείες την δυνατότητα να ενημερώνουν πολύ πιο εύκολα τους πελάτες τους για ότι αφορά το ασφαλιστικό τους συμβόλαιο. Από την ειδοποίηση ανανέωσης, στην ενημέρωση για την εξέλιξη της απαίτησης τους μέχρι την προώθηση άλλων προϊόντων.

Ακόμη με τον «πόλεμο» επικράτησης των εταιρειών στην ταξινόμηση της Google (πληρωμένη και οργανική) το να έχει μία εταιρεία την δική της εφαρμογή μειώνει τους «πειρασμούς» για τους πελάτες της.

Τέλος ο συνδυασμός μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου με την τηλεματική τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες να αναπτύξουν νέα προϊόντα που να βασίζονται στην χρήση του οχήματος ή στην συμπεριφορά οδήγησης.

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), αλγόριθμοι και αυτοματοποιημένη συμβουλευτική

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της συμβουλευτικής εταιρείας “Mckinsey & Company” σχετικά με τις πέντε τάσεις που θα έχουν τεράστια επίπτωση στην ασφαλιστική βιομηχανία, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσετε στην πρώτη θέση.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείτε για να δώσει σε λογισμικά και εφαρμογές, λογικές (logical) δυνατότητες όπως η μάθηση και η λύση προβλημάτων. Όπως τονίσει και η δημοσίευση της “Mckinsey & Company” πολλοί ασφαλιστικοί πάροχοι πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη όμως λίγοι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τις δυνατότητες της ευρύτερα στον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Όσο η ΤΝ διαδίδετε και εξελίσσετε, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να ανασχεδιάσουν εκ βάθρων βασικές λειτουργίες των οργανισμών τους ώστε να έχουν πιο προγνωστική φύση. Ξεκινώντας από την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο underwriting και τιμολόγησης, μέχρι την διαχείριση απαιτήσεων, την αντιμετώπιση της απάτης (fraud) και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Έξυπνα Συμβόλαια και Κρυπτονομίσματα

Τα έξυπνα συμβόλαια (Smart contracts) είναι ουσιαστικά μικρά προγράμματα κώδικα τα οποία ενεργοποιούνται και εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες όταν ικανοποιηθούν οι συνθήκες που έχουν τεθεί. Τα έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιούν την τεχνολογία  blockchain για να καταστήσουν την πληροφορία αδιαμφισβήτητη.

Αυτό δίνει την δυνατότητα σε οργανισμούς να συναλλάσσονται με τον οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ενώ απλουστεύει την διαδικασία επικύρωσης και εκτέλεσης μίας συμφωνίας

Επίσης η εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων έκανε ήδη ασφαλιστικές εταιρείες να σχεδιάζουν ή να έχουν εφαρμόσει ήδη την αποδοχή ή την εκτέλεση πληρωμών με κρυπτονομίσματα.

Αδιαμφησβήτητα η τεχνολογία άλλαξε την ασφαλιστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και θα την επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η ευχέρεια και η ταχύτητα των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και των διαμεσολαβητών τους, τόσο σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, να εξελιχθούν τεχνολογικά θα είναι καθοριστικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια όχι μόνο για την ανάπτυξη τους αλλά ίσως και για την επιβίωση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.