1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Βάζει φρένο στις ανεγέρσεις σπιτιών η αύξηση του σιδήρου οικοδομής!

Βάζει φρένο στις ανεγέρσεις σπιτιών η αύξηση του σιδήρου οικοδομής!

Βάζει φρένο στις ανεγέρσεις σπιτιών η αύξηση του σιδήρου οικοδομής!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα νεαρά ζευγάρια που προγραμμάτιζαν την ανέγερση της κατοικίας του φαίνεται ότι θα απορροφήσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο των επιπτώσεων στην οικοδομική βιομηχανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς με τις αυξήσεις που παρατηρούνται το κόστος ανέγερσης κατοικίας σήμερα ξεπερνά το 70%.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο κ. Στέλιος Γαβριήλ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων είπε ότι ενώ το πρόβλημα υπήρχε από το 2020, τέλος του 2020 ένεκα της πανδημίας οι τιμές σημείωσαν αύξηση αφού είχε επηρεαστεί και η εφοδιαστική αλυσίδα.

“Περιμέναμε η εφοδιαστική αλυσίδα να έμπαινε σε ρυθμούς κανονικούς και θα υπήρχε μια διόρθωση στις τιμές και δυστυχώς είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέτρεψε όλες τις προσδοκίες και όλοι όσοι έλπιζαν να κτίσουν και εμείς οι εργολήπτες οι οποίοι αναμέναμε να είχαμε καλύτερες τιμές ένεκα των ψηλών κοστών στην προμήθεια υλικών.”

Σε σχέση με πέρσι

Εάν συγκρίνουμε τις τιμές του Δεκεμβρίου 2021 ο σίδηρος οικοδομής ήταν στα 770 ενώ σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 1100.

“Άρα η αύξηση είναι πάνω από 80%.”

Αν συγκρίνουμε τις τιμές από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα θα παρατηρήσουμε ότι ο σίδηρος οικοδομής αυξήθηκε κατά 120%.

Πανάκριβα τα μέταλλα

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων τεράστιο είναι το πρόβλημα με τον σίδηρο μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των Κατασκευαστικών Υλικών

“Τα προβλήματα τα σοβαρά που έχουμε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι στα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο κατασκευαστικός χάλυβας, ο ανοξείδωτος χάλυβας, καρκό και στην ξυλιά.”

Ενδεικτικές είναι οι τιμές όπου στην περίπτωση της ξυλιάς από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 130% ενώ οι τιμές των αλουμινίων έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Πλήρης στασιμότητα για νέα έργα

Πονοκέφαλο προκαλούν στις οικοδομές όλες αυτές οι αυξήσεις ειδικότερα στα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη με τους εργολάβους και τους ιδιώτες να μην μπορούσαν να προβλέψουν όλες αυτές τις αυξήσεις. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στους κατασκευαστές οι οποίοι υπόγραψαν τα συμβόλαια με τους ιδιώτες και τώρα πρέπει να ολοκληρώσουν τα έργα βάση συμβολαίου και με τους ίδιους να απορροφούν τα επιπλέων κόστη.

Τέλος ο κ. Γαβριήλ είπε ότι τους επόμενους μήνες δεν αναμένονται να αρχίσουν νέα έργα εκ μέρους ιδιωτών ιδιοκτητών καθώς οι τιμές έτσι όπως καθορίζονται σήμερα βάζουν φρένο ενώ ήδη παρατηρείτε μια πλήρης στασιμότητα σε νέες προσφορές για ανέγερση νέων έργων.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/economy/ayximenos-kata-120-o-sidiros-oikodomis-freno-stis-anegerseis-spition

Πηγή: alphanews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.