1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τη μεγαλύτερη αύξηση, πέραν των τελευταίων 13 ετών, κατέγραψε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2022, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, με την κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 14,1%.

Συγκεκριμένα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και κατ΄ επέκταση ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 κατά 5,0%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση του Δείκτη από τον Οκτώβριο του 2008, όταν είχε αυξηθεί κατά 4,8%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο του 2021), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 κατά 0,7%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο ΕνΔΤΚ Ευρωζώνης για τον τελευταίο μήνα βασίζεται σε εκτίμηση της EUROSTAT (flash estimate).

Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο και Μεταφορές παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές με ποσοστά 14,1% και 10,8% αντίστοιχα.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-13,0%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021 παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια (25,1%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σταθερά αυξημένος ο πληθωρισμός και τον Μάρτιο

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό -3,7%.

Πηγή: inbusinessnews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.