1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. ΣΑΕΚ: Αβάσιμες οι καταγγελίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισιωτών Βαφέων Αυτοκινήτων

ΣΑΕΚ: Αβάσιμες οι καταγγελίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισιωτών Βαφέων Αυτοκινήτων

ΣΑΕΚ: Αβάσιμες οι καταγγελίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισιωτών Βαφέων Αυτοκινήτων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τις καταγγελίες για φαινόμενα προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων από ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και για εξαίρεση των ασφαλιστικών εταιρειών από την επιβολή ΦΠΑ, συζήτησε κατά τη συνεδρία της στις 23/01/2024 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Τις καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος ασφαλιστικών εταιρειών αντέκρουσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, σύμφωνα με την εποπτική αρχή, δεν απαγορεύεται η αγορά υλικού για επιδιόρθωση οχήματος από την ασφαλιστική εταιρεία! Στη συνέχεια έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί να μην είναι νόμιμη η διαδικασία αυτή, εφόσον η εταιρία μπορεί να εξασφαλίσει ακριβώς το εξάρτημα που είναι απαραίτητο, από τον ίδιο προμηθευτή, σε καλύτερη τιμή.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συζήτησε το θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Ανδρέα Πασιουρτίδη και Κυριάκου Χατζηγιάννη. 

Τις καταγγελίες έθεσε με επιστολή της ενώπιον της Επιτροπής η Παγκύπρια Συντεχνία Ισιωτών Βαφέων Αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι, σε περίπτωση φθοράς από αυτοκινητιστικό ατύχημα «οι ασφαλιστικές εταιρείες παρεμβαίνουν στην επιλογή και προμήθεια ανταλλακτικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην επιδιόρθωση του οχήματος, καθορίζοντας την κατώτερη τιμή της αγοράς, ανεξάρτητα από την ποιότητα του εξαρτήματος». 

Η συντεχνία ανέφερε, ακόμα, ότι γίνεται «πρόσληψη εσωτερικών εκτιμητών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς να είναι δεόντως πιστοποιημένοι», επισημαίνοντας ότι «ο εξωτερικός εκτιμητής είναι αμερόληπτος, ενώ ο εσωτερικός εκτιμητής εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της ασφαλιστικής εταιρείας». 

Κατήγγειλε, επίσης, ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες εξαιρούνται από το ΦΠΑ, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν βάσει εκτίμησης χωρίς τιμολόγιο», κάτι που το εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με τη συντεχνία, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και συνεργεία που διεξάγουν αδήλωτη εργασία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εξαιρετικά θετικές οι αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων

Οι εκπρόσωποι της συντεχνίας ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους στην Επιτροπή ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες απαγορεύεται να διεξάγουν άλλες εργασίες, πέρα από τις ασφαλιστικές και ότι κανένας ασφαλιστής δεν έχει το δικαίωμα να γίνει προμηθευτής ανταλλακτικών, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει καταγγελίες στην εποπτική αρχή και στον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών, όμως δεν είχαν ανταπόκριση. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ζήτησε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να διεξαχθούν έλεγχοι και να διερευνηθούν τα όσα τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση.  

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη ενώπιόν της μία καταγγελία υπό διερεύνηση, ενώ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που εξέτασε η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν υπεισέρχονται στον ανταγωνισμό. 

«Διαπιστώσαμε προβλήματα στα οποία όντως ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι «το θύμα της όλης υπόθεσης είναι ο καταναλωτής, αυτός ο οποίος οδηγεί και εμπλέκεται σε ένα ατύχημα και πολύ δύσκολο είναι να βρει το δίκιο του». Πρόσθεσε ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε πως ασφαλιστικές εταιρείες εμπορεύονται οι ίδιες ανταλλακτικά οχημάτων και ότι κατ’ επέκταση εισέρχονται εντός πλαισίου αρμοδιότητας των επιδιορθωτών, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν, όπως είπε. 

Σημείωσε, ακόμα, ότι έχει αδυνατίσει ο εποπτικός έλεγχος και ότι «υπάρχει κενό στην ερμηνεία της νομοθεσίας, για το κατά πόσο απαγορεύεται ή επιτρέπεται η εμπορία ανταλλακτικών από τις ασφαλιστικές εταιρείες», σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών. «Θα ζητήσουμε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και αν κριθεί η αναγκαίο θα πρέπει να επέμβουμε με νομοθετική ρύθμιση», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συνέχισε την ανοδική του πορεία το 1ο τρίμηνο ο Ασφαλιστικός Κλάδος - Στο 7.8% η αύξηση

«Οι δύο αυτές αρχές, η μία για τον ανταγωνισμό και η άλλη για στις ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο κοινοβούλιο και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους», είπε ο ίδιος, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα. 

Ως μία ακόμα «στρέβλωση του ανταγωνισμού» ανέδειξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής την αγορά και πώληση ανταλλακτικών από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών, που δεν επιβαρύνονται του συνολικού ΦΠΑ του 19%. «Μπορεί να αγοράσεις την ίδια στιγμή ανταλλακτικό από ένα συνεργείο και θα σου χρεωθεί 19% ΦΠΑ, μπορεί να το αγοράσεις μέσα από μια ασφαλιστική εταιρεία και δεν θα σου χρεωθεί το 19%, παρά μόνο κάτι ελάχιστο», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το θέμα μένει ανοιχτό και ότι οι συντελεστές της αγοράς θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους και να καταλήξουν για τα θέματα αυτά, αναφέροντας ότι στο τέλος της συνεδρίασης υπήρξε αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει περιθώριο συζητήσεων για να συγκλίνουν. 

Την πεποίθηση ότι υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι και να βρεθεί η σωστή πρακτική λειτουργίας αυτού του τομέα, εξέφρασε και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ο δεύτερος εκ των εισηγητών του θέματος, Ανδρέας Πασιουρτίδης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «κάποιες πρακτικές και κάποιες ενέργειες ασφαλιστικών εταιρειών, πιθανόν να δημιουργούσαν προβλήματα ανταγωνισμού ή να μην επέτρεπαν στους ισιωτές και βαφείς να εκτελέσουν τις εργασίες τους με τον τρόπο που προνοείται στην νομοθεσία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συνέχισε την ανοδική του πορεία το 1ο τρίμηνο ο Ασφαλιστικός Κλάδος - Στο 7.8% η αύξηση

«Θέλω να πιστεύω ότι με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει υψηλής ποιότητας εργασίες στην καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά και για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών, θα βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις, για να μην αναγκαστούμε να επαναφέρουμε το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Πασιουρτίδης. 

Συνέχισε, λέγοντας ότι «θα πρέπει και αρμόδιοι φορείς, που είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και ο Έφορος Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, να σιγουρευτούν ότι θα εφαρμόζονται οι νομοθεσίες και δεν θα προκαλούνται προβλήματα ούτε στον ανταγωνισμό ούτε στις ασφαλιστικές εργασίες των ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες που είναι υπό διερεύνηση, είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην ανταποκρίνεται η αρμόδια κρατική αρχή, έστω και αν θεωρεί ότι δεν είναι στη δική της αρμοδιότητα η έρευνα ή ότι η καταγγελία είναι ανυπόστατη. Εξήγησε ότι υπήρχε μία καταγγελία από το 2021, ότι ασφαλιστής εγγεγραμμένος είναι και ιδιοκτήτης και εταιρείας, η οποία ασχολείται με την προμήθεια και εισαγωγή ανταλλακτικών οχημάτων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται και ότι γι’ αυτό δεσμεύτηκε ο Έφορος να ερευνήσει το θέμα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.