1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Πώς κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών τον Οκτώβριο 2023;

Πώς κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών τον Οκτώβριο 2023;

Πώς κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών τον Οκτώβριο 2023;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μείωση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον περασμένο μήνα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Οκτώβριο 2023 ανήλθε στις 134,30 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,13% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε μείωση 0,31%.

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα ορυκτά (14,03%), στα προϊόντα ορυκτών (5,48%) και στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (0,67%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν στα μεταλλικά προϊόντα (-9,45%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (-0,05%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών δείχνει την εξέλιξη του κόστους των υλικών που
υφίσταται ο εργολάβος.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ασφαλίσεις περιουσίας και γι’ αυτό οι ασφαλισμένοι θα πρέπει σε συνεννόηση με τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο να αναθεωρούν το ασφαλισμένο ποσό του κτηρίου λαμβάνοντας υπόψιν τις αυξήσεις των κατασκευαστικών υλικών. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπασφάλισης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των Κατασκευαστικών Υλικών

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης που δημοσιοποιείται στη διαδικτυακή πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορά το σύνολο των κατασκευαστικών έργων. Αποτελεί συνιστώσα του Δείκτη Κατασκευαστικού Κόστους, που αποστέλλεται και δημοσιοποιείται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat). Ο Δείκτης Κατασκευαστικού Κόστους αφορά μόνο τις νέες κατοικίες!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.