1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Πολύτιμη η προσφορά του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»

Πολύτιμη η προσφορά του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»

Πολύτιμη η προσφορά του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μεγάλης σημασίας η πρόληψη σε εγκύους και νεογνά, η ΔΩΡΕΑΝ παροχή των ανιχνευτικών προγραμμάτων του Κέντρου

Με τον απολογισμό του 2021 και των πεπραγμένων του πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής “Αμερίκος Αργυρίου”  την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Δρ. Αργύρης Αργυρίου παρουσίασε στα Μέλη του Κέντρου όλες τις δράσεις που έγιναν κατά τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες του Κέντρου κύλησαν σχετικά ομαλά με τα πανδημικά περιοριστικά μέτρα να μην βάζουν σοβαρούς φραγμούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων του. Το Κέντρο ανταποκρίθηκε άμεσα και λειτούργησε με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις που απαιτούνται για την προστασία των νεογνών κατά την επίσκεψη τους στα εξεταστικά κέντρα που διαθέτει σε όλες τις επαρχίες. Παράλληλα, συνέχισε να  καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του και να αξιολογεί τους διάφορους δείκτες (όπως ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, ποσοστό ευαισθησίας, διαγνωστική ευκρίνεια κλπ), να διενεργεί εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο και να συμμετέχει σε εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους, να καταγράφει τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και να προχωρεί σε διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες.

Αξίζει να  αναφερθεί σε αυτό το σημείο η πορεία που κατέγραψαν τα Ανιχνευτικά του Προγράμματα, τα οποία έχουν ως εξής:

  • Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών εξέτασε κατά το 2021 10,650 νεογνά, διενεργώντας 23,000 περίπου βιοχημικές εξετάσεις.  Το πρόγραμμα κάλυψε από την έναρξη του και μέχρι το τέλος του 2021 συνολικά περισσότερες από 301 χιλιάδες νεογνά. 140 νεογνά διαγνώστηκαν με συγγενή υποθυρεοειδισμό  και υποβλήθηκαν άμεσα στη σωστή θεραπεία, ενώ εκκρεμεί η τελική διάγνωση για άλλα 18. Η ψηλή συχνότητα (1:2000 γεννήσεις) του μεταβολικού αυτού νοσήματος με τις σοβαρές επιπτώσεις, είναι ενδεικτική της μεγάλης σημασίας που έχει το πρόγραμμα αυτό στη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα εντόπισε επίσης μέχρι σήμερα 20 παιδιά με υπερφαινιλαλανιναιμία και 3 με την κλασσική μορφή της νόσου PKU.
  • Στα πλαίσια του Προγράμματος Προγεννητικού Ελέγχου, το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου εξέτασε κατά το 2021, 9,608 έγκυες, διενεργώντας 22 χιλιάδες περίπου βιοχημικές εξετάσεις. Από το 1991 μέχρι το 2020 εξετάστηκαν συνολικά 256,000 έγκυες και υπολογίζεται ότι εντοπίστηκαν 307 κυήσεις με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Η συχνότητα του συνδρόμου Down (της πιο συχνής χρωμοσωμιακής ανωμαλίας) υπολογίζεται σε 1:750 γεννήσεις.
  • Στα πλαίσια του Ανιχνευτικού Προγράμματος Ακοής Νεογνών προσφέρθηκε το 2021 ανίχνευση της ακοής σε 9,401 νεογνά, ενώ σε 248 από αυτά προσφέρθηκε επαναληπτική εξέταση, σε 90 εξέταση αυτόματων προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους και σε 40 λεπτομερής ακουολογική διερεύνηση. Από το 2004, αρχή του προγράμματος και μέχρι το 2021 εξετάστηκαν περισσότερα από 131,000 νεογνά (με ποσοστό ψευδώς θετικών 0.50%).

Ο Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την προληπτική παιδιατρική που θεσπίστηκε από το 2020, πραγματοποιήθηκε και το 2021 κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε μεγάλη   προβολή του Κέντρου και του έργου του.

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων ο Πρόεδρος του ΔΣ, Δρ. Αργύρης Αργυρίου ανέφερε στα Μέλη ότι «Το Κέντρο μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες, συνεχίζει να αποτελεί αρωγό και στυλοβάτη σε θέματα πρόληψης της υγείας των εγκύων και νεογνών της Κύπρου. Με τη διεξαγωγή των ανιχνευτικών του προγραμμάτων προλαμβάνονται σημαντικές παθήσεις και ως εκ τούτου η παρέμβαση στη δημόσια υγεία καθώς και στην κοινωνία γενικότερα είναι καταλυτική. Θα συνεχίζουμε με ζήλο και αφοσίωση το πολύτιμο έργο που μας άφησε παρακαταθήκη ο Ιδρυτής του Κέντρου, Δρ. Αμερίκος Αργυρίου με γνώμονα πάντα το παιδί και την προσφορά για καλύτερη ζωή για όλους».

Τέλος, το Κέντρο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας για την παροχή κρατικής ενίσχυσης και την ΟΠΑΠ για την οικονομική προσφορά της, καθώς και την συνεργασία του με άλλους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικές δωρεές για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του Κέντρου. Η συνεργασία όλων των παιδιάτρων και γυναικολόγων είναι δεδομένη και ο Πρόεδρος κλείνοντας την παρουσίαση του διαβεβαίωσε  ότι το Κέντρο θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση να προσφέρει ψηλής ποιότητας υπηρεσίες και θα συνεχίσει να παρέχει με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του προς την κοινωνία της Κύπρου.

Η θητεία των Μελών του Διοικητικού Συμβούλιου συνεχίζει ως έχει και σημειώνεται σχετικά ότι στο Συμβούλιο συμμετέχουν ως ex officio μέλη και οι Πρόεδροι της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Παγκύπριας Γυναικολογικής & Μαιευτικής Εταιρείας.

Μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., έγινε παρουσίαση των εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων από τους ελεγκτές του Κέντρου. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε και τις δύο εκθέσεις.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.