1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Ποια είναι τα βασικά risk trends για το 2024;

Ποια είναι τα βασικά risk trends για το 2024;

Ποια είναι τα βασικά risk trends για το 2024;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Από τότε που ο κόσμος χαλάρωσε από το lockdown, η νέα κανονικότητα δεν διευκόλυνε τις καθημερινές προκλήσεις για τις εταιρείες. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ενώ οι ρυθμοί πληθωρισμού έχουν επιβραδυνθεί, παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι από τους στόχους της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους αποδεικνύεται σοκ για το σύστημα για ορισμένες επιχειρήσεις. Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, οι επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης χρέους βιώνουν τις επιπτώσεις στις καταστάσεις κερδών και ζημιών (P&L). Ενώ η ικανότητα παροχής θετικών κερδών προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων παραμένει, ο αντίκτυπος γίνεται σαφώς αισθητός για πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των ταμειακών ροών τους. Οι διευθυντές και οι λειτουργοί τους βλέπουν νέα πίεση στην παραγωγή μετρητών. Οι αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χρηματοδοτεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) και διαχειρίζεται τα χρέη της υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι διευθυντές και οι λειτουργοί τους πρέπει να επιλέξουν μεταξύ νέου χρέους με υψηλότερα επιτόκια, και συζητήσεων με τους μετόχους για αυξήσεις μετοχών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χαλάρωση των Capex στην επιχείρηση.

Η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένει απογοητευτική.

Σε όλη την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ οι πιο αισιόδοξες προτάσεις είναι για μέτρια ανάπτυξη στην Ευρώπη, αν και η υποτονικότητα είναι ένα πιο κοινό θέμα. Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024 συνεχίζει να αυξάνεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις για τα επιτόκια και τις ζοφερές προοπτικές για την ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ το 2024, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πτωχεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάνω από τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας. Ωστόσο, βλέπουμε επίσης υψηλότερες από τις πτωχεύσεις πριν από την πανδημία.

Μια έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών σημειώνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν πάνω από 6.700 επιχειρηματικές πτωχεύσεις το 2ο τρίμηνο του 2023. Ο μέσος όρος στα τρίμηνα που οδήγησαν στην πανδημία ήταν περίπου 4.100. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφερεγγυότητα δεν αποτελεί μόνο μέλημα των ΜΜΕ. Είδαμε μεγάλη πτώχευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά +10% το 2024, σύμφωνα με την Allianz Trade, συμπληρώνοντας μια τρίτη συνεχόμενη ετήσια άνοδο.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και άλλες αβεβαιότητες

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πλησιάζουν τα δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας παραμένουν. Ενώ ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει εγκαταλείψει τις συναλλαγές σε αυτές τις περιοχές, οι διευθυντές και οι αξιωματικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες της σύγκρουσης, όταν αυτή τελειώσει.

Υπάρχει στρατηγική για την επιστροφή σε αυτές τις περιοχές και αν λάβουμε υπόψιν την αυξανόμενη εστίαση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης, πώς θα ανταποκριθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη στις «κοινωνικές» αποφάσεις που λαμβάνονται; Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φέρνει περαιτέρω αβεβαιότητα σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο. Από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου, αυτή είναι μια περαιτέρω υπενθύμιση, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, της ευθύνης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων. Υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες απαγωγής και λύτρων (K&R) και έχουν προετοιμάσει οι διευθυντές την εταιρεία τους να αντέξει τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου;

Τέλος, για να προστεθούν στις προκλήσεις του αυξανόμενου κόστους και της αφερεγγυότητας, το 2024 θα φέρει αβεβαιότητα με τις κρίσιμες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Με τις δημοσκοπήσεις να λαμβάνουν χώρα πιθανώς σε αρνητικό οικονομικό πλαίσιο, οι διευθυντές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το πώς οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα επηρεάσει την επιχείρησή τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα υψηλότερα επιτόκια θα έχουν αντίκτυπο στο Capex, το οποίο συνήθως χαλαρώνει στην πορεία προς τις εκλογές λόγω αβεβαιότητας.

Η πρόκληση για τους Διευθυντές και τους Λειτουργούς για το 2024 είναι να προετοιμαστούν για τις αντιξοότητες. Το να είσαι ευκίνητος δεν σημαίνει μόνο να μειώσεις τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά να έχεις μια στρατηγική που μπορεί να προσαρμοστεί όταν παρουσιάζεται ένα εμπόδιο στην επιχείρηση. Η ποικιλομορφία στην αίθουσα συνεδριάσεων εξακολουθεί να επιτρέπει στις εταιρείες να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για να βοηθήσει με τις μελλοντικές προκλήσεις, ο εκάστοτε C-Suite θα πρέπει να υπερβεί τα συνηθισμένα στον κλάδο του και να επιτρέψει στον εαυτό του μια ευκαιρία να είναι ηγέτης για το μέλλον.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.